Για το σχέδιο ανακούφισης των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας 11/9 από το  Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος .

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή 10/9 στη Λάρισα βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν. «Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ανοιχτή η arogi.gov.gr για πολίτες σε Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα

Ανοιχτή για κατοίκους και επιχειρήσεις σε Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι από σήμερα Δευτέρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός στο πλαίσιο του σχεδίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι την Τετάρτη 13/9 θα έχει ανοίξει για τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα και ως την Παρασκευή για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ η πρώτη αρωγή θα φτάνει ως τις 4.000 ευρώ.

Πάνω από 3.000 αυτοψίες

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, πως έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τις καταστροφές. Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου είναι στο πεδίο από το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι αυτοψίες σχετίζονται με τη χορήγηση αποζημίωσης για οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, έχουν συσταθεί περίπου 40 επιτροπές κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Επιπλέον, ανέφερε πως οι επιχορηγήσεις που θα διατεθούν, θα καλύπτουν το 70% της καταγεγραμμένης ζημιάς.

Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν απαιτείται έλεγχος από κλιμάκια για να προχωρήσει η διαχείριση και αποκομιδή των νεκρών ζώων «η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Αναλυτικά τα ποσά της ενίσχυσης

  1. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ. 
  2. Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, θα ανέρχεται σε έως 4.000 ευρώ.
  3. Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ. Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει έως το 80% της επισκευής και ανακατασκευής κτηρίων.

Να σημειωθεί ότι στα μέτρα που εξήγγειλε χθες κατά την ενημέρωση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τριαντόπουλος  περιλαμβάνεται και η 3ετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Οι θετικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την αναβάθμιση της DBRS (γράφημα)

Μητσοτάκης: Το «Evros pass» ενισχύεται με το «Dadia pass»

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από υπ. Ναυτιλίας – Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ