Για αντιδημοκρατική εμμονή κατηγόρησε το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την απαίτηση όπως είπε του Ταμείου για την συνέχιση των μέτρων λιτότητας και μετά την λήξη του προγράμματος, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. O πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ανώδυνο για τους δημοσιονομικούς στόχους τον «μποναμά» στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης ΦΠΑ σε νησιωτικές περιοχές, μάλιστε εκτίμησε ως «παράξενη» την αντίδραση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Συνηθίζει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας. Τον προηγούμενο Οκτώβριο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάλι, ενώ είχαμε υλοποιήσει όλους στόχους για το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης και τις μεταρρυθμίσεις, πάγωσε την εκταμίευση της δόσης που θα πήγαινε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για δευτερεύον τεχνικό ζήτημα. Πάλι τώρα η μόνη χώρα, το μοναδικό υπουργείο οικονομικών (το γερμανικό) θέτει ζήτημα με αφορμή την υπεραπόδοση των στόχων σε ότι αφορά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε σχετικά με τις αντιδράσεις Σόιμπλε για τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης ενώ τόνισε σχετικά ότι στην δύσκολη αυτή συγκυρία για την Ευρώπη δεν χωρούν «εκβιασμοί και καπρίτσια».

«Έξω από τα πλαίσια της λογικής αυτή η απόφαση. Η συμφωνία έλεγε σαφώς ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Δεν είναι υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης. Είμαι εξαιρετικά ήρεμος είναι κάτι που θα ξεπεραστεί. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικα.

«Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο τη 2η αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες. .

«Είχαμε υπεραπόδοση των εσόδων. Η ανεργία έχει μειωθεί και είναι στο 22,6% περίπου 4,5% χαμηλότερα από ότι την παραλάβαμε. Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης με τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους να κλείνουν με θετικό πρόσημο», είπε.

Όπως τόνισε είναι «πιθανό το 2016 να κλείσει συνολικά με θετικό πρόσημο».

«Σε μία φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, θεωρώ πως είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί η πορεία της ανάκαμψης και η σταθερότητα» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτό ορισμένοι να θέλουν να φέρουν το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από προγράμματα λιτότητας».

«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει», είπε «ότι η εμμονή του για την λήψη νέων μέτρων λιτότητας μετά το τέλος του προγράμματος είναι μία επιλογή αντιδημοκρατική που στηρίζετε σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων».

«Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να δεχτεί να αποφασίσει μέτρα για μία περίοδο μετά από 3 χρόνια», εκτίμησε.

«Αν το Ταμείο είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει στόχους 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών προγραμμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να κατανοήσει το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε.. Δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια να μονιμοποιηθεί», είπε.

«Όλοι θα συμβάλουν ώστε σύντομα να έχουμε θετικά μηνύματα αναφορικά με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφορικά με τον «μποναμά» που έφερε νέα τριβή στις σχέσεις Αθήνας – Θεσμών τόνισε ότι «τα μέτρα ανακούφισης δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους του δημοσιονομικού προγράμματος».

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας η απόφαση για την έκτακτη ενίσχυση «ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016».

«Είναι μία απόφαση εφάπαξ τώρα που είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα υπεραπόδοσης. Ήταν η ελάχιστη υποχρεωσή μας σε κάποιους ανθρώπους που τα τελευταία επτά χρόνια έχουν κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε από την πλευρά των θεσμών μία έκθεση. Αυτή η έκθεση αναμένουμε να λέει τα αυτονόητα, ότι δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση (από τις έκτακτες παροχές), είπε.

«Θα δοθούν από εμάς οι απαραίτητες εξηγήσεις για να υπάρξει υπέρβαση της παρεξήγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας έτσι την διάθεση της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι.

«Δεν είναι αυτό το κύριο θέμα που μας απασχολεί. Νομίζω ότι άλλα είναι τα κρίσιμα θέματα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών», σημείωσε και ξεκίνησε ο γύρος των δημοσιογραφικών ερωτήσεων.