Στήριξη τόσο στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και στην αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις, η οποία, όπως είπε, πιθανώς να αποφασιστεί τον Ιούνιο, παρείχε ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε επίσης: Τζεντιλόνι σε Μητσοτάκη: Θα σας στηρίξουμε για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ερωτηθείς για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε: «Είναι δίκαιο να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι υπάρχει βάση να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Θα είναι μάλλον μια σταδιακή διαδικασία. Το πρώτο σημείο είναι η έκθεση της 5ης αξιολόγησης. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια καλή αξιολόγηση». Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών επαίνεσε τον κ. Σταϊκούρα, τονίζοντας ότι «είναι υπουργός που τηρεί τις δεσμεύσεις του».

Όσον αφορά στην αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs και το εάν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις εντός του 1ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε: «Έχουμε δέσμευση από το Εurogroup του Δεκεμβρίου να συζητήσουμε τον Ιούνιο τη χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι ο στόχος των επενδύσεων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος. Νομίζω ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση τον Ιούνιο, εφόσον τα οικονομικά μεγέθη συνεχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και να τηρούνται οι δεσμεύσεις».

Ο διάδοχος του Πιέρ Μοσκοβισί στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα ως Επίτροπος Οικονομικών εντόπισε τρεις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία: το μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο ύψος του δημόσιου χρέους και το πολύ υψηλό στοκ κόκκινων δανείων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε όλο το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε όμως και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο για τη χώρα αποτέλεσμα».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «για  το 2020, ως Υπουργείο Οικονομικών, θέτουμε συγκεκριμένους στόχους:
– Την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.

– Τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

– Την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

– Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

– Τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

– Την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και τα SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

– Τη μεταφορά υπερ-πλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.

– Την προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων».

Ο υπουργός δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Όσον αφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι οποίες πρέπει να απαντηθούν συλλογικά, υπογράμμισε ότι απαιτείται:

1. Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Δημοσιονομική πολιτική, η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.

2. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

3. Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

4. Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.