Συγκρατημένη αισιοδοξία διατηρεί η ιταλική τράπεζα UniCredit για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος και την επόμενη χρονιά, σε σχέση με την Ευρώπη.

Για την περίοδο 2024 και 2025, η ιταλική τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% και 1,7% με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να κινείται στο 1,3% για το 2024 και στο 1% το 2025.

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί από το 3,5% που έκλεισε πέρυσι σε 2% φέτος και στο 1,6% το επόμενο έτος. Για την ΕΕ, οι εκτιμήσεις της τράπεζας τοποθετούν την ανάπτυξη για τη διετία 2024-2025 σε 0,5% για φέτος και 1,2% το 2025.

«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα πιθανότατα θα αυξηθεί και πάλι το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, μετά τη στασιμότητα που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, με αποτέλεσμα η ετήσια ανάπτυξη να διαμορφωθεί σε 2,0%, κατά μέσο όρο μετά το +5,7% το 20022).

Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση είναι πιθανό να ήταν οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να παραμείνει αρνητική. Η διαταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα πιθανόν επιβαρύνει την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων, ενώ η αύξηση των εισαγωγών πιθανότατα παρέμεινε σταθερή», εξηγεί ο ιταλικός οίκος.

Η ΕΚΤ είναι απίθανο να δώσει ώθηση στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, λόγω των τιμών των υπηρεσιών. Ο βασικός αποπληθωριστής στην οικονομία των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο σημείωσε την ισχυρότερη μηνιαία άνοδό του εδώ και ένα έτος.

Και τα δύο στοιχεία ενισχύουν την άποψη της ιταλικής τράπεζας ότι η ΕΚΤ και η Fed είναι απίθανο να μειώσουν τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο. Αντίθετα, στην Ιαπωνία, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στήριξαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκεται κοντά στην έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια. Η κατάθεση του Jerome Powell στο Κογκρέσο στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν πιθανότατα την πορεία του ευρώ, του δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων περισσότερο από ό,τι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, καταλήγει η ιταλική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Ερευνα Βloomberg: Γιατί η πρόωρη μείωση στα επιτόκια θα ήταν μεγαλύτερο λάθος για την ΕΚΤ (γραφήματα)

Έτσι θα είναι το Data Center της Microsoft στα Σπάτα (pics)

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ