«Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνει, η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους.

«Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

«Η συμμετοχή όλων των δικαιούχων θα γίνει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» εξηγεί ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με απλό, γρήγορο και απολύτως διαφανή τρόπο. Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο δικαιούχος θα μπορεί να ενεργοποιεί την επιταγή κατάρτισής του απολύτως ελεύθερα σε όποιο από τα 2.500 πιστοποιημένα από το υπουργείο Παιδείας Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 1 και 2 αυτός επιλέξει.

«Η διαδικασία της επιταγής κατάρτισης voucher ως μέσο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ για εργαζόμενους, επαγγελματίες, ανέργους, είναι θεσμοθετημένη διαδικασία από το 2011. Μία διαδικασία, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των υλοποιούμενων έργων, μέχρι σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφάνεια και ελευθερία που έχει ο ωφελούμενος στην εφαρμογή της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.

Στο μεταξύ, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις και για την εκ περιτροπής απασχόληση και για το επίδομα των 800 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, «θα πρέπει να είμαστε σοβαροί ώστε να μην δώσουμε τα πάντα για να είμαστε ευχάριστοι, αλλά να είμαστε χρήσιμοι. Να μην ρίξουμε όλα τα καύσιμα τώρα», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίοθεται θέμα μείωσης των μισθών το Δημόσιο

Για τους ανέργους

Η κρίση είναι αχαρτογράφητη και πρωτοφανής. Το ζήτημα δεν είναι ασφαλιστικό ή συνταξιοδοτικό. Τα μέτρα είναι αναγκαία, αλλά προσωρινά.

Παρατείνουμε για 2 μήνες το επίδομα ανεργίας. Όλα θα γίνουν αυτόματα. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι το α’ τρίμηνο στα μητρώα θα πάρουν επίδομα αυτόματα, χωρίς άλλη διαδικασία.


Για τις εισφορές επιχειρήσεων

Οι εισφορές που ήταν να καταβληθούν στις 31/3 και τις 31/4, μετατίθενται για 30/9 και 30/10. «Βγήκε χθες υπουργική απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται η δεινή θέση οι επιχειρήσεις, έχουν πρόβλημα ρευστότητας». Με την απόφαση αυτή «οι επιχειρήσεις παίρνουν μια σημαντική ανάσα».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες: Είναι στην 1η γραμμή, στην εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης, είναι ο ισχυρός πυλώνας της επόμενης μέρας. «Αυτοσκοπός δεν είναι η επιμόρφωση, είναι η δυνατότητα που είχαμε να πάρουμε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και να δώσουμε καθαρά στην τσέπη 600 ευρώ»

Εκ περιτροπής απασχόληση: Η προσπάθειά μας είναι να μην κλείσει μια επιχείρηση. Την επόμενη μέρα της κρίσης καταργείται η εκ περιτροπής εργασία. Θα βγει εγκύκλιος που θα διευκρινίζει ότι το μέτρο θα ισχύσει μόνο για έναν ή 2 μήνες

Για τα 800 ευρώ, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι θα τα λάβουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.