(upd )

Απώλειες για για δεύτερη μέρα κατέγραψε η Wall, με τον Dow να χάνει πάνω από 100 μονάδες, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις επικείμενες ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Οι αμερικανικοί δείκτες, όπως νωρίτερα και οι ευρωπαϊκοί διορθώνουν από τα ιστορικά υωηλά τους ενώ και το πετρελαίο συνεχίζει τη πτωτική του πορεία.

Συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με πτώση 0,71% στις 16.911 μονάδες, κατά 0,65% υποχώρησε ο S&P 500 στις 1.964 μονάδες και κατά 1,4% ο Nasdaq στις 4.391 μονάδες. 

“Με τις αγορές να “χτυπάνε” νέα ιστορικά υψηλά, μπορεί να δεις κάποιους να προχωράνε σε ρευστοποιήσεις”, λέει στο Bloomberg o Chris Gaffney, στρατηγικός αναλυτής στην EverBank Wealth Management, στο Σεντ Λούις. “Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των εταιρειών. Οι χρηματαγορές θα κινηθούν υψηλότερα ανάλογα με το εάν μπορούν να στηρίξουν τα υψηλότερα κέρδη”.

Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow υποχώρησαν χθες από τα ιστορικά υψηλά (την Πέμπτη ο βιομηχανικός δείκτης είχε περάσει τις 17.000 μονάδες) εν μέσω της φημολογίας ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμένεται. Ο Russell 2000 , ο δείκτης των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, βυθίζεται 1,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 25 Απριλίου.

Τα κέρδη για τις εταιρείες, που απαρτίζουν τον  S&P 500, αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 5% το τρίμηνο που λήγει τον Ιούνιο και οι πωλήσεις να ενισχυθούν κατά 3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, που παρουσιάζει το Bloomberg.

Tρεις γύροι ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά κέρδη έχουν οδηγήσει τον S&P 500 να καταγράψει κέρδη πάνω από 190% από το χαμηλό που είχε αγγίξει το Μάρτιο του 2009. Ο δείκτης τελεί υπό διαπραγμάτευση 16,7 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη των εταιρειών που τον απαρτίζουν.

Η Fed θα ανακοινώσει αύριο τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής μείωσαν την αγορά κρατικών ομολόγων τον περασμένο μήνα κατά 10 δισ. δολ. για πέμπτη συνεχή φορά, με το σκεπτικό ότι ανακάμπτει η οικονομία και βελτιώνεται η αγορά εργασίας.

Η Delta Air Lines και η Southwest Airlines έχασαν πάνω από 4%, καθώς η αγορά θεωρεί ότι ο κλάδος των αεροπορικών βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, λόγω της πτωτικής πορείας της ζήτησης.

Η φαρμακοβιομηχανία AbbVie με απώλειες 1,6% μετά την αύξηση της προσφορά της για εξαγορά της Shire στα 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Groupon κέρδισε 2,4%, καθώς η B. Riley & Co. συνέστησε αγορά της μετοχής.

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για φούσκα

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Marketwatch, Irwin Kellner, στις αμερικανικές αγορές δημιουργείται αυτή τη στιγμή μία νέα φούσκα. Πρόκειται, βέβαια, για σενάριο που ακούγεται συχνά το τελευταίο διάστημα, ειδικά αφότου ο Dow Jones άγγιξε τις 17.000 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι “ταύροι” των αγορών θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής, λέει ο Kellner: Στα σημερινά επίπεδα, ο Dow Jones εμφανίζει άνοδο 5% από τις αρχές του έτους, έπειτα από την άνοδό του κατά 35% το 2013. Από το χαμηλό του Μαρτίου του2009, σημειώνει άνοδο 155%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Marketwatch, υπάρχουν μια σειρά από ενδείξεις που υπονοούν ότι το πάρτι θα τελειώσει σύντομα: Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ή τα εταιρικά κέρδη δεν συμβαδίζουν με την πορεία της Wall Street τα σχεδόν έξι τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz στη χθεσινή προειδοποίησή του για φούσκα.

Επιπλέον, τονίζει ο Kellner,  οι αποτιμήσεις σε επίπεδο PE κυμαίνονται αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο. Ένας ακόμα νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Yale, ο Robert Shiller, πιστεύει ότι η σημερινή αποτίμηση της Wall Street είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταγραφεί το 2008, πριν από τη μεγάλη πτώση των αγορών.

Στο παρελθόν, όταν οι αποτιμήσεις “ξέφευγαν”, η αγορά διόρθωνε τις υπερβολές με μία πτώση. Έτσι, η αποκαλούμενη διόρθωση (που ορίζεται τεχνικά ως πτώση 10%), συνέβαινε περίπου μία φορά κάθε 12 μήνες. Όμως, σε αυτό το bull market, δεν έχει σημειωθεί διόρθωση εδώ και 33 μήνες, δηλαδή για διάστημα πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου. Έτσι, πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο bull market από το Κραχ του 1929.

Και αυτό, κόντρα στις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, που μαρτυρούν τις ανησυχίες των εμπλεκόμενων στις αγορές για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Όμως, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι μετοχές βρίσκουν στήριγμα στο γεγονός ότι οι εναλλακτικές για τους επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις είναι περιορισμένες, σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων.

Διόρθωση 10-12% βλέπει στρατηγικός αναλυτής

Η Wall Street είναι ευάλωτη απέναντι σε μία διόρθωση της τάξης του 10-12% εκτιμά ο Jeffrey Saut, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Raymond James.

Σε ανάλυσή του εκτιμά ότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια εμφανίζουν πολλές ομοιότητες με το καλοκαίρι του 2011, που οδήγησε τελικά σε πτώση 18%. “Παρότι δεν πιστεύω ότι η όποια διόρθωση από τα σημερινά επίπεδα θα είναι τόσο μεγάλη, πιστεύω ότι είμαστε ευάλωτοι απέναντι σε μία πτώση 10-12% στις επόμενες εβδομάδες, η οποία όμως θα εντάσσεται στο πλέον του bull market, που έχει και άλλο δρόμο να διανύσει”.

Βουτιά και στην Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών σημείωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω έντονων πιέσεων και στη Wall Street. Το έναυσμα της πτώσης έδωσαν οι τράπεζες, την ώρα που στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν μετά την BNP Paribas και την Commerzbank να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόστιμο στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο υπόθεσης περί παραβίασης των κυρώσεων.

Η Commerzbank έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο και η Air France-KLM σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, ο Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,4%, στη τρίτη ημέρα πτώσης του. Μάλιστα χθες, ο δείκτης είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο εβδομάδων, αφού το προηγούμενο ράλι του δημιούργησε υποψίες περί υψηλών αποτιμήσεων.

Ο Stoxx 600 εμφανίζει P/E 15,5, που είναι κοντά στο υψηλότερο από το 2009. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι εταιρείες του δείκτη θα σημειώσουν αύξηση των κερδών τους κατά 8,3% φέτος.

“Η αγορά ενδέχεται να αρχίσει να βλέπει ένα selloff, καθώς τα περιθώρια για άνοδο των εταιρικών κερδών περιορίζονται”, λέει ο Daniel Weston, διαχειριστής κεφαλαίων της Aimed Capital.  “Ίσως έχουμε ήδη δει τα υψηλά της αγοράς”.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,25% στις 6.738 μονάδες, στο Παρίσι o CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,44% στις 4.342 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,35% στις 9.772 μονάδες. 

Τη μεγαλύτερη βουτιά τριών μηνών σημείωσε η Ευρώπη - Πτώση 1,35% για τον DAX-  Σενάρια για φούσκα προκαλούν γενικευμένη διόρθωση στις αγορές

“Βουτιά” 8,7% κατέγραψε η μετοχή της Air France-KLM καθώς η μεγαλύτερη αεροπορική της Ευρώπης υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την φετινή κερδοφορία της. Η International Consolidated Airlines Group, μητρική της British Airways έχασε 7%, ενώ η EasyJet υποχώρησε κατά 5,8%.

Πτώση 5,6% κατέγραψε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Commerzbank, η οποία, μετά την BNP Paribas, είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα που έχει μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών και πιθανότατα να αντιμετωπίσει πρόστιμα για την παραβίαση κυρώσεων.

Στον αντίποδα, άνοδο 1,3% κατέγραψε η μετοχή της  Marks & Spencer μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα του α’ τριμήνου στην μονάδα τροφίμων της αυξήθηκαν 1,7%.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία και στην Γερμανία απογοήτευσε τους αναλυτές καθώς στην πρώτη χώρα υποχώρησε 1,3% τον Μάιο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,4% και στη δεύτερη υποχώρησε 1,8% σε μηνιαία βάση τον ίδιο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των δύο ετών.