Την εκτίμηση του ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Wilbur Ross, μέτοχος της Eurobank και της Τρ. Κύπρου. 

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη του στο Bloomberg δήλωσε: “δε νομίζω ότι θα υπάρξει έξοδος. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι καλή ιδέα απ’ όποια πλευρά και αν το δουν (…) είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας συμβιβασμός”.
Κληθείς να σχολιάσει το ελληνικό αίτημα παράτασης της χρηματοδοτικής σύμβασης ο κ. Ρος είπε πως είναι μία θετική εξέλιξη καθώς αποτελεί αναγνώριση ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα.

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις φαίνεται να γίνονται στα ΜΜΕ αντί στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. «Αν είπες αμέτρητες φορές δημόσια πως δεν θα κάνεις κάποια πράγματα τότε είναι πολύ δύσκολο μετά να συμφωνήσεις να τα κάνεις», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το ύψος του χρέους και ο χρόνος αποπληρωμής δεν αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα στο θέμα της Ελλάδας. 

Τα σημεία κλειδιά, όπως είπε, θα είναι «οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τη συμφωνία, τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό, την επαναπρόσληψη εργαζομένων, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό πλεόνασμα στο οποίο δεσμεύτηκε η Ελλάδα». 

Συνεχίζοντας, ο αμερικανός επενδυτής σημείωσε ότι από τη μια υπάρχει η Ιρλανδία η οποία έχει ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα διάσωσης της που ήταν εξίσου σκληρό με της Ελλάδας και από την άλλη χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία οι οποίες αναμένουν να δουν μέχρι που μπορεί φτάσει η Ελλάδα. 

Την ίδια στιγμή, είπε, η Άγκελα Μέρκελ έχει απέναντι της τόσο τους ευρωπαίους εταίρους όσο και τα θέματα που επικρατούν στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενώ από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει την τρόικα και το πρόγραμμα διάσωσης, διερωτώμενος μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις του ο Wilbur Ross παραδέχθηκε ότι έχει εκτεθεί σε αυτή την κρίση περισσότερο απ’ ότι ήταν έτοιμος ενώ ερωτηθείς για το τι θα κάνει είπε σχετικά “θα δούμε όταν θα βγούμε απ’ την περίοδο που δεν μπορούμε να κάνουμε κινήσεις. Σήμερα είμαστε σε μία περίοδο που δεν επιτρέπεται είτε να αγοράσουμε είτε να πουλήσουμε καθώς οι τράπεζες είναι στη διαδικασία ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων τους. Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Στις τιμές, όμως, που διαπραγματεύονται οι τράπεζες, εφόσον έχουμε δίκαιο στις εκτιμήσεις μας, οι τρέχουσες τιμές είναι πολύ ελκυστικές”.

Επίσης δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων σε εξειδικευμένες ευρωπαϊκές εταιρείες χρηματοδότησης καθώς οι παραδοσιακές τράπεζες παραμένουν περιορισμένες σε αυτό τον τομέα. “Η Ευρώπη έχει πολλές τράπεζες, είναι περισσότερο εξαρτώμενη από τις τράπεζες παρά οι ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν τις εξειδικευμένες εταιρείες χρηματοδότησης όπως έχουμε εδώ”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εξετάζει σε μεγάλο βαθμό αυτό τον τομέα.