Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google
To crowfunding δηλαδή εκείνη η μορφή μαζικής χρηματοδότησης – «λίγα από πολλούς»- έξυπνων προτάσεων και ιδεών δεν είναι και πολύ διαδεδομένη στην χώρα μας. Σκόρπιες προτάσεις συνήθως από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού – μια θεατρική παράσταση, η έκδοση ενός κόμικ, μια συναυλία – ψάχνουν την τύχη τους στις δύο-τρείς γνωστές ισχυρές πλατφόρμες με διεθνή παρουσία και εμβέλεια. Τα λίγα χρήματα της συμμετοχής σε μια καμπάνια έχουν ως αντιστάθμισμα ένα εισιτήριο ή ένα βιβλίο. Κάπου εκεί τελειώνει και η συναλλαγή ανάμεσα στους καλλιτέχνες που δημιουργούν τις καμπάνιες και τους πολίτες που δέχονται να συμμετάσχουν και να στηρίξουν με τα χρήματα τους την ιδέα ή την πρόταση.
 
Σε αυτό το σκηνικό μια ομάδα επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού χώρου με εμπειρία ιδιαίτερα στο χώρο του private equity – οι κ. Γιάννης Τσακίρης, Κων/νος Παρίσση  και Γιάννης Ξανθάκης – κάτω από το όνομα Winners Fund έχουν πάρει την απόφαση να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια που διαφοροποιεί το βασικό μοντέλο του παραδοσιακού crowfunding. Το κύριο διαφορετικό στοιχείο της προσπάθειας τους θα είναι ότι το αντιστάθμισμα των χρημάτων των πολιτών που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στις καμπάνιες χρηματοδότησης πρότζεκτ θα είναι μετοχές!  Με άλλα λόγια όποιοι δεχθούν να βάλουν χρήματα για την υποστήριξη μιας νέας καινοτομικής ιδέας θα λάβουν μετοχές της εταιρείας που θα συσταθεί για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. 
 
Μεταξύ των βασικών αρχών του μοντέλου είναι πως κάθε καμπάνια άντλησης κεφαλαίων θα διαρκεί περί τους δύο μήνες (μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η διάρκειά της), η πλατφόρμα θα αμοίβεται μόνο από αυτόν που «σηκώνει» κεφάλαια (προμήθεια 5% επί του ποσού), το ελάχιστο ποσό θα είναι τα 24.000 ευρώ (δηλαδή το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας, όπως επιβάλλει ο νόμος) και το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης θα είναι τα 20 ευρώ.
 
Η πλατφόρμα, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, θα είναι έτοιμη να δουλέψει και επισήμως με τα πρώτα πρότζεκτ μέσα στο επόμενο δίμηνο.