Πριν από έξι μήνες όλα τα στοιχεία έδειχναν πως τα δύσκολα για την Ελλάδα είχαν τελειώσει και η αισιοδοξία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής ήταν διάχυτη. Οι ξένοι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από την αρχή της κρίσης χρέους ενώ στηρίχθηκαν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, τα hedge funds και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ήταν στο κυνήγι ευκαιριών στη χώρα.
Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά και η Ελλάδα ζει ένα νέο δράμα σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Αν και η ελληνική οικονομία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέγραψε αύξηση 0,7% το γ’ τρίμηνο φέτος και είδε την ανεργία της να μειώνεται, οι αποδόσεις του 10ετους ομολόγου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.
Συγκεκριμένα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 7,12% αυτή τη στιγμή, πιο κάτω από το 8,8% που σημείωνε λίγους μήνες πριν, ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από το 5,5% που κατέγραφε το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ανησυχητική εκροή καταθέσεων το Νοέμβριο.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και γι’ αυτό ευθύνεται μια σειρά παραγόντων.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του κειμένου, Simon Nixon, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές αλλά και στις δημοσκοπήσεις έχει επαναφέρει την πολιτική αστάθεια στην χώρα. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε πρόσφατα να προσεγγίσει επενδυτές στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, καθημερινά δείχνει την αντίθεση του στις περικοπές του προϋπολογισμού δείχνοντας παράλληλα αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος παρομοιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων, τον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας.
Την ίδια ώρα, μερίδιο ευθύνης ρίχνει και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την απώλεια της εμπιστοσύνης της αγοράς. Τον Ιούνιο, υποχρέωσε τον επικεφαλή της φορολογικής διοίκησης Χάρη Θεοχάρη να παραιτηθεί, ενώ προχώρησε σε ανασχηματισμό, τοποθετώντας λαϊκιστές παλαιού τύπου.
Ωστόσο, ο Simon Nixon εκτιμά πως μια από τις πιο λανθασμένες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά ήταν όταν τον Οκτώβριο δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εξέλθει του προγράμματος διάσωσης στις αρχές στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η αγορά γρήγορα έδωσε την ετυμηγορία της, θεωρώντας ότι χωρίς την επιτήρηση των επίσημων πιστωτών η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Από το στόχαστρο του αρθρογράφου δεν ξεφεύγει όμως ούτε η τρόικα της οποία και αποδίδει ένα σημαντικό μερίδιο ευθυνών αφού εκτιμά πως το ΔΝΤ συνεχίζει να προβλέπει λανθασμένα, λαμβάνοντας αποφάσεις που οδηγούν σε λάθος πολιτικές και καθυστερήσεις.
Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει πως αν η Ελλάδα επιθυμεί να δει την οικονομία της να ανακάμπτει και πάλι θα πρέπει να βγει αλώβητη από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
ρα.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.