“Τυπικό. Περιμένεις τέσσερα χρόνια να βγει καινούργιο ελληνικό κρατικό ομόλογο και μετά, έρχονται δύο με τη μία”, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Αθήνα θα βγει ξανά στις αγορές και σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα με μία 3ετή έκδοση. Οι προσδοκίες αυτές έχουν προκαλέσει κάποια εξασθένηση της τιμής του νέου 5ετούς ελληνικού ομολόγου, που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές πουλάνε, για να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που χρειάζονται προκειμένου να μπουν στη νέα έκδοση.

Αλλά γιατί η Ελλάδα σχεδιάζει και νέο ομόλογο τώρα; Σύμφωνα με τη WSJ, οι όλοι είναι τρεις:

* Πρώτον, γιατί στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, οι επενδυτές διψούν για υψηλές αποδόσεις. Και μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά, όμως, όταν συγκρίνονται με εκείνες των υπόλοιπων της Ευρωζώνης, παραμένουν ελκυστικές.

* Δεύτερον, γιατί η έκδοση των 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ο τίτλος λήξης 2019 εκδόθηκε με απόδοση 4,9% και τρεις μήνες αργότερα διαμορφώνεται στο 4,18%. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο έχουν βγάλει κέρδος από την επένδυσή τους.

* Τρίτον, έπειτα από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα στην αγορά, αφού  οι τίτλοι με την πιο κοντινή λήξη ήταν του 2023. Η Αθήνα έχει αρχίσει να καλύπτει αυτό το κενό με την έκδοση του τίτλου λήξης 2019, όμως, οι αναλυτές εκτιμούν πως ξεκάθαρος στόχος της είναι να δημιουργήσει ξανά την καμπύλη, με πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Σύμφωνα με τον David Schnautz, στρατηγικό αναλυτή ομολόγων της Commerzbank, ο παράγοντας της σπανιότητάς τους αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα, με τη ζήτηση από τους επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις να ξεπερνά την προσφορά.

Κατά την άποψή του, μία 3ετής έκδοση με απόδοση κοντά στο 2,9% θα είναι αρκετά πιο ελκυστική από το αντίστοιχο ομόλογο της Πορτογαλίας και μάλλον θα αφήσει αρκετά περιθώρια για περαιτέρω αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά.