Μπορεί η επιδείνωση του καιρού να μην ευνόησε την εορταστική αγοραστική κίνηση της Κυριακής των Βαΐων, επιχειρήσεις και καταναλωτές όμως προσβλέπουν σε μια «βροχή» πληρωμών μέσα στις επόμενες 72 ώρες, καθώς τα νοικοκυριά αναμένεται να εισπράξουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο μεγάλος όγκος των πληρωμών στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεκινά από αύριο (Μ. Τρίτη), λόγω και της διεθνούς τραπεζικής αργίας που ισχύει σήμερα, για το Πάσχα των Καθολικών. Οι πληρωμές θα κορυφωθούν Μεγάλη Τετάρτη, ενώ θα ολοκληρωθούν ως την Μεγάλη Πέμπτη.

Άμεσα πριν από το Πάσχα:

·  Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου θα έχουν φανεί για όλους τους δικαιούχους (αναλόγως με την τράπεζα) πληρωμές 500  εκατ. ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις Μάϊου σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους  από το πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

–  Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων σε έως και 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ.  Θα χρειαστούν όμως και 1-2 ημέρες  επιπλέον για να φανούν τα χρήματα (από 30-50 ευρώ ή περί τα 100 εκατ. ευρώ) στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που θα κάνουν πρώτοι τις αιτήσεις τους.

· Μεγάλη Τετάρτη καταβάλλονται 230 εκατομμύρια ευρώ σε 1,1 εκατομμύρια δικαιούχους της «επιταγής ακρίβειας» ύψους 200 ευρώ. Αφορά  χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 7200 ευρώ, αλλά και τους δικαιούχους επιδομάτων ΟΠΕΚΑ.

·Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθούν 740  εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1,5 εκατ. δικαιούχους  που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε μονό ψηφίο ( 1, 3, 5, 7 και 9).

· Έως Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να έχουν καταβάλει συνολικά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το “Δώρο Πάσχα” στους μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό Τομέα. Την ίδια μέρα αναμένεται να δοθεί αναλογία Δώρου και από το Κράτος, σε όσους είχαν βγει σε αναστολή τον Ιανουάριο.

·Μεγάλη Πέμπτη 21 Απρίλη και δοθούν 100 εκατ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα παιδιού σε 625.000 οικογένειες. Το ποσό ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί, για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

· Έως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης θα έχουν φανεί τα χρήματα (ανάλογα με την τράπεζα) και για την προπληρωμή μισθοδοσίας Μαΐου ύψους περίπου 1  δισ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και στους ενστόλους. Αφορά τους υπαλλήλους κεντρικής κυβέρνησης  (κυρίως υπουργείων) και όχι υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως πχ δήμων που θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν κανονικά προγραμματισμένο για όλους, στις 26  Απριλίου.

· Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν  742 εκατ. ευρώ για τις κύριες και  επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε  1,5 εκατομμύριο δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε ζυγό ψηφίο (0, 2, 4, 6 και 8).

Επίσης, κατά την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 15 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ ενώ  13,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 56.571 ασφαλισμένους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

Διαβάστε ακόμη:

Τζον Κατσιματίδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» προειδοποιεί για διαρκή αύξηση τιμών στα τρόφιμα

Σίνα Εστάβι: O επιχειρηματίας, το tweet των $2,9 εκατ και η «Μόνα Λίζα»

Φορολογικά «Πιστοποιητικά»: Επιστροφές φόρων «εξπρές» με αυτοματοποιημένες διαδικασίες