(upd 18.50) Mε μίνι ράλι στο τέλος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν ανοδικά, καθώς τα στοιχεία PMI της Ευρωζώνης αντιστάθμισαν τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,8%, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Tesco που βούλιαξε 6% μετά τα χειρότερα από του αναμενόμενου αποτελέσματά της.
Στο Μιλάνο ο δείκτης ενισχύθηκε 0,86% στις 19.435 μονάδες. Στις υπόλοιπες αγορές:
Τα στοιχεία PMI από την Ευρωζώνη και τη Γερμανία εξέπληξαν θετικά τους επενδυτές και τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν πτώση και για τις δύο οικονομίες, εξισορροπώντας έτσι τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Unilever και η Michelin & Cie.
Στο ταμπλό, η Unilever υποχώρησε κατά 2,9%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις των σαπουνιών Dove αυξήθηκαν κατά 2,1%, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,9%. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα μεγέθη της για το 12μηνο θα επηρεαστούν από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.
Στο -4,9% βρέθηκε και η Michelin, η οποία ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 4,6% στα 4,89 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 5,01 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του έτους θα κυμανθεί στο 1-2%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση 3%.
Στον αντίποδα, η Nokia ενισχύθηκε κατά 3,5%. Τα κέρδη τρίτου τριμήνου της εταιρείας αυξήθηκαν στα 9 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνουν σταθερά στα 6 σεντς. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% στα 3,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για πωλήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
Επίσης, στο +7% βρέθηκε η Logitech International, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 22 σεντς ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο, από 9 σεντς την ίδια περίοδο πέρυσι. Το περιθώριο κέρδους της εταιρείας αυξήθηκε στο 38,6% από 34,5% προηγουμένως.
PMI
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης απομακρύνεται από την ύφεση καθώς ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 50,7 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 50,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή ενισχύθηκε πάνω από τις 50 μονάδες, όριο που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κι έθεταν το στόχο κάτω από το κρίσιμο αυτό όριο, στις 49,9 μονάδες. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες.
Στην Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI μεταποίησης ενισχύηθηκε στις 54,3 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 54,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τα πρώτα θετικά στοιχεία που κάνουν την εμφάνισή τους την τελευταία περίοδο από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
“Όλα τα προηγούμενα κέρδη οφείλονται στα στοιχεία από τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, τα οποία ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, καθώς έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Αλλά σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές αγορές δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα κέρδη του. Το οικονομικό κλίμα παραμένει αδύναμο, το οποίο αντανακλάται και στις τιμές των μετάλλων και των εμπορευμάτων. Η αισιοδοξία των επενδυτών ήταν βραχυπρόθεσμη καθώς οι επενδυτές προτίμησαν για μια ακόμη φορά να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις “ τονίζει ο Steven Santos, broker στην X-Trade Brokers DM στη Λισαβόνα.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.