Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ανησυχία προκαλεί στους οικονομολόγους οι πρακτικές που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Κίνα στον τομέα των επενδύσεων η οποία συνεχίζει να ρίχνει τρισεκατομμύρια θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την οικονομία της.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από δύο οικονομολόγους που συνδέονται με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), διαπιστώθηκε ότι οι κρατικές επενδύσεις της Κίνας παρουσιάζουν σημάδια αναποτελεσματικότητας αλλά και αυξημένης σπατάλης.

Οι οικονομολόγοι εξέτασαν στην έρευνά τους δύο δείκτες: το ποσοστό παράδοσης των ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων, και την αυξητική αναλογία απόδοσης των κεφαλαίων (ICOR).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο ρυθμός παροχής ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία ήταν 74-79% στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έχει πλέον πέσει κάτω από 60%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 40% των κινεζικών επενδυτικών σχεδίων είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως ή δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Ένα ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο έγινε και πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, είναι η αναποτελεσματική επένδυση που έχει κοστίσει στην Κίνα 1.080.0000 εκατομμύρια δολάρια από το 1997. Μάλιστα 6.800 δισεκατομμύρια δολάρια σπαταλήθηκαν μετά το 2009.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δύο μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο δείκτης ICOR  της Κίνας έχει αυξηθεί κατά 50%, από 2,6% την περίοδο 1979-1996 και 4% την περίοδο 1997-2013.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πριν από το 1997 η Κίνα χρειάζονται 2,60 δολάρια σε επενδύσεις για να δημιουργήσει ένα δολάριο της αύξησης του ΑΕΠ. Σήμερα, η Κίνα χρειάζεται 4 δολάρια για να παράγει ένα δολάριο της αύξησης του ΑΕΠ. Η άνοδος λοιπόν, του δείκτη ICOR, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι οι επενδύσεις της Κίνας έχουν γίνει λιγότερο αποτελεσματική.

Αυτό που μένει λοιπόν, να δούμε είναι αν η έρευνα των δύο οικονομολόγων θα επιβεβαιωθεί ή αν οι επενδύσεις μπορούν να στηρίξουν την κινεζική οικονομία και να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.