Του Κωστή Πλάντζου

“‘Ηλθε, είδε και …απήλθε” με τα λεφτά των δανείων ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας από το Eurogroup της Δευτέρας. Από τα 9,2 δισ. που ενέκρινε για να πάρει άμεσα η χώρα μας τον Ιανουάριο, τα 2 δισ. θα διοχετευθούν για να καλύψουν εσωτερικές ανάγκες και ειδικά τα χρέη του δημοσίου σε επιχειρήσεις στη χώρα μας, ενώ τα 7,2 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών.

Το πραγματικό κέρδος –και όχι τόσο ασήμαντο- που απομένει όμως για τον Γιάννη Στουρνάρα από το χθεσινό Eurogroup, ήταν ότι Ελλάδα δεν απασχόλησε παρά μόνο οκτώ λεπτά της ώρας, στην πολύωρη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η χώρα μας δεν αποτέλεσε αυτή τη φορά αιτία εντάσεως και διαφωνιών, εξέλιξη που θεωρείται ένα καλό «πάτημα» για το μέλλον και ένδειξη ανάκτησης μέρους της αξιοπιστίας της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι υπουργοί άφησαν πολλούς «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενόψει της έγκρισης της επόμενης δόσεως με τα 2,8 δισ. για τον Φεβρουάριο.  Οι επιφυλάξεις των δανειστών καταγράφηκαν στην έκθεση της Τρόικα και εστιάζονται στην είσπραξη επιπλέον εσόδων από την φοροδιαφυγή, αλλά και από τις αποκρατικοποιήσεις.

Για να προλάβει μάλιστα τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να δείξει πως η Αθήνα «δεν χαλαρώνει» αλλά μένει προσηλωμένη στο στόχο για είσπραξη 2-2,2 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο. Στο α΄ εξάμηνο ζήτησε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ενώ άμεσα ξεκινά η διαδικασία και για την ΕΥΑΘ. Για την άνοιξη τοποθετείται και  η πώληση των ΕΛΠΕ που αναμένεται να αποφέρει έσοδα 700 εκατ. ευρώ, ενώ σειρά παίρνουν τα λιμάνια (ΟΛΠ-ΟΛΘ, οι μαρίνες και 24 κρατικά ακίνητα.

Δύσκολα είναι τα πράγματα όμως και στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, καθώς η Αθήνα «αγόρασε χρόνο» με την τοποθέτηση του νέου Ειδικού Γραμματέα Εσόδων, κ. Χ. Θεοχάρη, από τον οποίον όμως η Τρόικα αναμένει να δει σύντομα «δείγματα γραφής» και κυρίως να βρει τρόπους είσπραξης φόρων και προστίμων, πρωτίστως από τους «μεγάλους φορολογούμενους» που έχουν αλλά δεν πληρώνουν στο δημόσιο. Για το σκοπό αυτό η Τρόικα έχει συστήσει να γίνονται ακόμα και κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με στόχο να μην δημιουργούνται συνεχώς νέα ληξιπρόθεσμα (απλήρωτα) χρέη προς το δημόσιο που το 2012 άγγιξαν και τα 13 δισ. ευρώ.