(upd) Η κρίση χρέους στην Eυρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά είναι εμφανείς οι πρώτες ενδείξεις επιτυχίας, κυρίως σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, μια ημέρα μετά από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας για την επόμενη τετραετία κι ενόψει του αυριανού συμβουλίου κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τα προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα δομικά ελαττώματα της νομισματικής ένωσης.
Υποστήριξε ότι πρέπει να ασκείται περισσότερος έλεγχος στις εθνικές πολιτικές και να προωθηθεί η εφαρμογή “δεσμευτικών συμβολαίων” κάθε χώρας με την Κομισιόν, τα οποία θα τις υποχρεώνουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
«Είναι σαφές ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σταματήσουμε να υπογραμμίζουμε. Ωστόσο βλέπουμε τις πρώτες επιτυχίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να ξεπεραστεί οριστικά», δήλωσε η Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι αναγκαίες αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Ξέρω ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να περάσουν αλλαγές στις συνθήκες στο εσωτερικό των χωρών, αλλά όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να είναι έτοιμος να τροποποιήσει τη νομοθεσία σε ορισμένες αρμοδιότητες”, τόνισε. “Δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι μέσα σ΄ ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς… Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Έχουμε στην Ευρώπη μια κατάσταση, όπου κατηγορείται συχνά η Γερμανία ότι αντιτίθεται σε ορισμένες εξελίξεις. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ανήκουμε σε αυτούς που λένε ότι οφείλουμε να κάνουμε τις συνθήκες να εξελιχθούν”, πρόσθεσε.
Η Μέρκελ επισήμανε επίσης ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες.
«Προόδους διαπιστώνουμε όμως και στην Πορτογαλία. Αλλά και στην Ελλάδα και στην Κύπρο σημειώνονται πρόοδοι. Η αρχή ότι η αλληλεγγύη και η ανάληψη της ευθύνης αλληλοσυμπληρώνονται, αποδείχθηκε σωστή στην αντιμετώπιση της κρίσης», είπε η Καγκελάριος.
«Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική», είπε η Καγκελάριος. Τόνισε μάλιστα ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και ιδίας ευθύνης έχει αποδειχθεί ορθός και δεσμεύθηκε η κυβέρνησή της να λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.
«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατόν να απαιτούνται από αυτά και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Θέλουμε να εργαστούμε ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες τις οποίες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή. Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε τώρα για πολλοστή φορά, ενώ θα σημειώσουμε αργή πρόοδο», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στους όρους για την παροχή βοήθειας:
«Πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι΄ αυτόν τον λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις. «Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία γα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους».
«Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να ρυθμίσει εκ νέου ορισμένες αρμοδιότητες», συνέχισε η Μέρκελ, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητα ως βασική παράμετρο για την θέση της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον.
Αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση, η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν πριν από 20 χρόνια και χαρακτήρισε απαραίτητη μια συνετή ρύθμιση των αγορών.
Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για μια «κοινωνικά δίκαιη» Ευρώπη και σημείωσε ότι μελλοντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση είναι εφικτές. Δήλωσε δε ότι η μάχη κατά της ανεργίας των νέων παραμένει κεντρική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.
Σε μια έμμεση αναφορά στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο για το εμπορικό πλεόνασμα, επισήμανε ότι η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την βιομηχανική βάση της και προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει πιο ισχυρή, εάν η Γερμανία χάσει θέσεις εργασίας».
Παραμένει στο τραπέζι η συμφωνία για την Ουκρανία
Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την απόφαση της Ουκρανίας να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η προσφορά “εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι”. Η καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ θα “μελετήσει και θα εξετάσει προσεκτικά” τις οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία που υπογράφηκαν χθες, Τρίτη, στη Μόσχα από τον Ουκρανό πρόεδρο.
Ωστόσο η καγκελάριος επέκρινε για άλλη μια φορά μια κατάσταση “στην οποία κάθε απόφαση που λαμβάνεται από μια χώρα η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία ερμηνεύεται συστηματικά ως απόφαση υπέρ της μιας ή της άλλης”.
Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ το απόγευμα στο Παρίσι
Οπως μεταδίδει η Deutche Welle το απόγευμα η καγκελάριος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη της νέας θητείας της στο εξωτερικό, που παραδοσιακά είναι πλέον το Παρίσι. Συνοδευόμενη από το νέο υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα έχει συνομιλίες (ώρα 18.30 ώρα Ελλάδας) με το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Αργότερα σε δείπνο θα προετοιμάσουν το αυριανό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών. Το Παρίσι βλέπει σε αυτήν την επίσκεψη, που έχει γίνει παράδοση, την «επίδειξη βούλησης των δύο ηγετών να συνεχίσουν την υπεύθυνη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έβαλε το πήχη της επίσκεψης πολύ ψηλά λέγοντας ότι «πρόκειται για την προσπάθεια οικοδόμησης, εάν το επιθυμούν οι Γερμανοί, ενός κοινού σχεδίου που θα προταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ με στόχο να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αγαπήσουν και πάλι την Ευρώπη».
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.