Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της Eurobank, έτσι ώστε η τράπεζα να μειώσει τις δαπάνες της προετοιμάζει για λογαριασμό της διοίκησης του ελληνικού ομίλου η Boston Consulting Group.

Το νέο management υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου επιθυμεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2014 ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να έχει πουλήσει ένα ποσοστό μετοχών πέριξ του 25 έως 30%.

Η διοίκηση της Eurobank μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει περίπου 180-200 συναντήσεις με ξένους επενδυτές, ενώ οι συναντήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν το Fairfax είναι ένας εκ των διεθνών επενδυτών που υπό προϋποθέσεις θα κοιτούσαν την Eurobank, όπως επίσης και η Third Point χωρίς κατ ανάγκη αυτό να δεσμεύει καμιά πλευρά.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά όπως λένε πηγές που πρόσκεινται στην τράπεζα και στο ΤΧΣ από τη συνολική αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί και το εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει η τρόικα. Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και στις Βρυξέλλες σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.

Τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν ότι “στην περίπτωση που η νέα διοίκηση καταφέρει να προσελκύσει ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές τότε το κλίμα θα αλλάξει υπέρ της τράπεζας”.
Ο επικεφαλής του ομίλου Χρήστος Μεγάλου γνωρίζει ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί κυρίως από τρία πράγματα

1) από τους ελέγχους της Βlackrock και το αποτέλεσμα των ελέγχων (επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις)
2) από τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών
3) από την αναδιάρθρωση του ομίλου και τη μείωση του κόστους

Να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του ομίλου θα περιλαμβάνει την εθελούσια έξοδο 700 ατόμων, την μείωση μισθών, την πώληση σχεδόν όλων των μονάδων του εξωτερικού κλπ.
Όσον αφορά στην πώληση των μονάδων του εξωτερικού πληροφορίες αναφέρουν οτι υπάρχει η πίεση από την πλευρά των Βρυξελλών περί πώλησης των περισσότερων θυγατρικών. Θυγατρικές όμως θα πουληθούν και στην Ελλάδα.

Στο ΤΧΣ και στη διοίκηση του ομίλου πάντως αναρωτιούνται σε ποια τιμή θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Από το ΤΧΣ εξηγούν ότι εάν γίνει σε χαμηλή τιμή τότε θα υπάρξει ζημιά, ενώ η διοίκηση της Eurobank επισημαίνει ότι η είσοδος θεσμικών επενδυτών θα ανεβάσει την τιμή της και κατ’ επέκταση και τη συνολική περιουσία του Ταμείου.