Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd) Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, που έχει θέσει η Κομισιόν, αποτελεί στόχο τόσο για την Ιταλία όσο και για τη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα τον προϋπολογισμό για το 2014. Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, o Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα επανέλαβε την υπόσχεση του να παραμείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός του ορίου κάτω του 3%,  τονίζοντας ότι θα το πετύχει μέσω δημοσιονομικών προσαρμογών και περικοπών στις δαπάνες. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ, που έχει ανακοινώσει για τον Οκτώβριο.

“Πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες, να σημειώσουμε ανάπτυξη και να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις”, είπε ο Λέτα συνοψίζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Η Ιταλία θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ προκειμένου να παραμείνει στα όρια, που έχει θέσει η Ε. Ε για το έλλειμμα, αναφέρει ο αναλυτής της Barclays, Fabio Fois.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε θα έθετε σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις της με την Ευρώπη, τονίζοντα ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των κρατών-μελών της Ε.Ε όσο και του Λονδίνου να εργαστούν ώστε να παραμείνει η Βρετανία στην ενωμένη Ευρώπη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε “σκληρή” την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε τα του 2017 εάν οι Συντηρητικοί εκλεγούν το 2015, επισημαίνοντας ότι τα αντι-ευρωπαικά κόμματα ανεβαίνουν. “Είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν στην Ε.Ε”, επισήμανε ο Λέτα για τους Βρετανούς.

Σε ποσοστό ρεκρό το χρέος της Γαλλίας το 2014

Σε δύσκολη  θέση βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει την Κομισιόν ότι μιλάει σοβαρά όσον αφορά στις περικοπές δαπανών, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για το 2014.

“Υπάρχει πάντα το θέμα εάν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο με τη Γαλλία”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν στη συνάντηση του Eurogroup. “H Γαλλία ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις,αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν”.

Το Μάιο οι Βρυξέλλες έδωσαν στον Φρανσουά Ολάντ διορία δύο χρόνων για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να τονώσει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι πολυαναμενόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στις οποίες προχώρησε η γαλλική κυβέρνηση, δεν οδήγησαν στις επιθυμητές περικοπές και όλα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 θα δεχθεί σφοδρές επικρίσεις.

“Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις ήταν απογοητευτικές σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει. Σχεδόν διστάζει να μιλήσεις για μεταρρυθμίσεις”, λέει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος για τα ευρωπαϊκά της Barclay’s Capital, Philippe Gudin. “H αντίδραση από τις Βρυξέλλες στον προϋπολογισμό θα δώσει το στίγμα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα”

Εν τω μεταξύ σε ποσοστό – ρεκόρ, στο 95,1% του γαλλικού ΑΕΠ, προβλέπεται να ανέλθει το χρέος της χώρας το 2014, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει στο 3,6% και κάτω από το όριο του 3% το 2015, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε την Τετάρτη το Παρίσι.

Στην ανακοίνωσή της η γαλλική κυβέρνηση χαιρετίζει τις “άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ” στις δημόσιες δαπάνες με στόχο να συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος χωρίς αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη.

Στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπεται επίσης ότι θα καταργηθούν 13.123 θέσεις εργασίας στα υπουργεία που κρίνονται “όχι άμεσης προτεραιότητας” προκειμένου να δημιουργηθούν περίπου 11.000 θέσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.

Εκτιμάται επίσης, όπως είπαν οι υπουργοί Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ ότι οι κρατικές δαπάνες —εκτός των δανειακών βαρών και των συντάξεων— θα μειωθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από το 1958.