2014: Οι προοπτικές των διεθνών μετοχών: Αφυπνίζοντας τα ζωώδη ένστικτα
Τα “ζωώδη ένστικτα” (animal spirits)- ο Κεϋνσιανός όρος για την εμπιστοσύνη και την προθυμία ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη- βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Η αξία των διεθνών μετοχών υπερδιπλασιάστηκε μετά το χαμηλό του Μαρτίου του 2009, με την προοπτική ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη θα βελτιωθούν. (Πηγή: Αποδόσεις Παγκόσμιου δείκτη MSCI από 6 Μαρτίου 2009 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, από τη Factset).
Ωστόσο, η υποκείμενη ανάπτυξη έχει αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις: Η κρίση χρέους στην Ευρώπη, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και ο ευρέως διαδεδομένος αντίκτυπος της στην παγκόσμια οικονομία.
Ως αποτέλεσμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει παραμείνει εύθραυστη, οι εταιρείες διακρατούν το ρευστό ή πληρώνουν μερίσματα αντί να επανεπενδύουν στην ανάπτυξη και οι επενδυτές κεφαλαίου αναζητούν αποδόσεις και ασφάλεια.
Ωστόσο, τα ζωώδη ένστικτα μπορεί να αφυπνιστούν, καθώς ο κύκλος των μετοχών μετακινείται προς τη φάση της ανάπτυξης, όπου η επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη και η ισχυρή αύξηση κερδών θα μπορούσαν να παρακινήσουν τις εταιρείες να αυξήσουν εκ νέου τις δαπάνες επένδυσης.
Οι επενδυτές έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την ανάπτυξη. Σε πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των επενδυτών, που επιθυμεί οι εταιρείες να χρησιμοποιήσουν το ρευστό τους για να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ( cap ex) έχει ξεπεράσει το 50%, το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2005. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επενδυτών, που προτιμά να επιστραφεί το ρευστό στους μετόχους, έχει υποχωρήσει κάτω από το 30%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. (Bank of America Merrill Lynch, Global Fund Manager Survey, 17 Δεκεμβρίου, 2013)
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε περισσότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) και προσλήψεις εις βάρος της αύξησης των μερισμάτων, της επαναγοράς μετοχών ή επιπλέον ενίσχυση των ισολογισμών.
Είναι ενδιαφέρον ότι το 2013, οι τιμές των μετοχών ορισμένων εταιρειών, που έκαναν συγχωνεύσεις, αυξήθηκαν (συνήθως υποχωρούν), υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές ανταμείβουν ήδη τις εταιρείες που αυξάνουν τις δαπάνες προς επένδυση.
Παρομοίως, ενώ η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών συνεπάγεται βραχυπρόθεσμο πλήγμα της κερδοφορίας, επενδυτές και εταιρείες μπορεί τώρα να είναι περισσότερο πρόθυμοι να υιοθετήσουν την ιδέα ενός φαύλου κύκλου: οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μιας εταιρείας είναι τα έσοδα μιας άλλης ή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι τα υψηλότερα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών έχουν περιορισμένη δυνατότητα να οδηγήσουν σε ανάπτυξη το πραγματικό ΑΕΠ. Οι καταναλωτές ή οι εταιρείες έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξοδέψουν τις μικρές αυτές αυξήσεις σε αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη βελτίωση του εισοδήματος, όπως οι υψηλότεροι μισθοί ή τα αυξημένα έσοδα.
Η αβεβαιότητα έχει παγώσει τη λήψη αποφάσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά καθώς αρκετά εμπόδια έχουν αποσυρθεί. Η Fed επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσει τη μείωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων, στις ΗΠΑ επετεύχθη τελικά συμφωνία για τον προϋπολογισμό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποβληθούν σε stress tests προκειμένου να αξιολογηθούν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Πιστεύουμε λοιπόν ότι τα “ζωώδη ένστικτα” θα τροφοδοτήσουν τους διευθύνοντες συμβούλους με εμπιστοσύνη και προθυμία να επενδύσουν και πάλι.
Πιστεύουμε ότι τα χρηματιστήρια μπορούν να πάνε υψηλότερα στην τωρινή “φάση ανάπτυξης”, καθώς η αύξηση των πραγματικών κερδών αποτελεί σημαντικό οδηγό για την απόδοση. Οι μετοχές έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστικά ράλι κι έχει ανέβει ο πολλαπλασιαστής των τιμών ανά μετοχή προς κέρδη ανά μετοχή, κάτι που είναι τυπικό στη “φάση της ανάκαμψης” στο χρηματιστηριακό κύκλο.
Πιστεύουμε τώρα ότι η επιτάχυνση της αύξησης των εταιρικών κερδών θα μπορούσε να ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές των μετοχών των αντίστοιχων εταιρειών. Κατά την άποψη μας, η επιλογή των μετοχών θα είναι πιο κρίσιμη για την επίτευξη αποδόσεων σε αυτή τη φάση του χρηματιστηριακού κύκλου, καθώς οι εταιρείες διαφοροποιούν οι ίδιες την αύξηση κερδών από τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Πιστεύουμε ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι πιο πιθανόν να επωφεληθούν σε αυτό το μέρος του χρηματιστηριακού κύκλου, όταν η επιτάχυνση της αύξησης των κερδών θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών των μετοχών, καθώς οι αξίες είναι ήδη κοντά σε ιστορικούς μέσους όρους. (Πηγή: GSAM GPS εκτιμήσεις Νοέμβριος 29, 2013)
Είναι σημαντικό ότι η αύξηση των κερδών σχετίζεται περισσότερο με το ποσοστό αλλαγής στην αύξηση του ΑΕΠ, από ό, τι με το απόλυτο επίπεδο. (Πηγή: JP Morgan Cazenove Europe Equity Strategy Research, 2 Δεκεμβρίου, 2013).
Για το λόγο αυτό, η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης από 1% το 2013 σε 2% το 2014 στις προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση κερδών σε σύγκριση με τις αναπτυσσόμενες αγορές, όπου εκτιμάμε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα αυξηθεί από 5,2% στο 5,5%. (] GSAM Global Portfolio Solutions εκτιμήσεις Νοεμβρίου 2013).
Πιστεύουμε επίσης ότι τομείς της αγοράς που σχετίζονται με το προηγούμενο οικονομικό περιβάλλον- οι βιομηχανίες που σχετίζονται με εμπορεύματα και οι επενδύσεις με υψηλότοκες αποδόσεις—είναι απίθανο να είναι οι νικητές του 2014. Αντιθέτως, αναμένουμε ότι οι καινοτόμες εταιρείες και βιομηχανίες θα επωφεληθούν σε ένα περιβάλλον, που θα είναι προσανατολισμένο προς την ανάπτυξη.
Η τεχνολογία των πληροφοριών (ΙΤ), η βιοτεχνολογία, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες ιατρικών εξοπλισμών θα έπρεπε να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς εξαρτώνται από την καινοτομία και την ανάπτυξη για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Oι εταιρείες IT και επιλεγμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών.
Είμαστε επιλεκτικοί στο Χρηματοοικονομικό τομέα, προτιμάμε του κλάδους που θα συμμετάσχουν σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον κεφαλαιαγορών και όσον αφορά στις μετοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων προτιμάμε αυτές που εκτίθενται σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, όπου τα θεμελιακά μεγέθη είναι ισχυρότερα.
Πιστεύουμε ότι τα “ζωώδη ένστικτα” αφυπνίζονται, καθώς η οικονομική ανάπτυξη βελτιώνεται και αρκετοί αρνητικοί παράγοντες εξασθενούν.
Στη φάση της ανάπτυξης του χρηματιστηριακού κύκλου, αναμένουμε περισσότερες εταιρείες να ανταμειφθούν για την αύξηση επενδύσεων και ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών θα διαφοροποιήσει σημαντικά τις επιδόσεις των μετοχών.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.