Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Κοντά στα 900 δισ. ευρώ υπολογίζουν οι αναλυτές των ξένων οίκων τα εταιρικά ομόλογα που θα μπορούσαν να αγοραστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έπειτα και από το σημερινό τηλεγράφημα του Reuters που θέλει το Mario Draghi να εξετάζει μία τέτοια κίνηση.

Όπως αναφέρει η Berenberg, η ΕΚΤ θα αποκλείσει από ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων τους μη καλυμμένους τίτλους, ενώ θα πρέπει να εφαρμόσει τους γνωστούς κανόνες που χρησιμοποιεί και στα collaterals, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αγοράσει τίτλους junk.

Εάν υποτεθεί ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει μόνο τα ομόλογα με ελάχιστο ύψος έκδοσης 150 εκατ. ευρώ, αυτά που έχουν εκδοθεί από εταιρεία της Ευρωζώνης και είναι σε ευρώ, τότε, τα ομόλογα που μπορούν να αγοραστούν ανέρχονται σε 800-850 δισ. ευρώ. Η Berenberg υπολογίζει ότι με μια τέτοια κίνηση, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος, αγγίζοντας τα 500-700 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια.

Από την πλευρά της, η Barclays σημειώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει εταιρικά ομόλογα ύψους 560 δισ. ευρώ του μη χρηματοοικονομικού τομέα και 320 δισ. ευρώ του χρηματοοικονομικού.