Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Κάθε πέρυσι και κα­λύτερα; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον στον ελληνικό τουρισμό τα πράγματα, αλλά κυρίως οι αριθμοί δείχνουν να ανατρέπουν την κατεστημένη αυτή αντίληψη. Κι αυτό διότι ο αυξανόμενος επαγγελματισμός, η άνοδος της ποιότητας, αλλά και η θετική συγκυρία, σε συνδυασμό με την απουσία της χώρας μας από τα αρνητικά τηλεπαράθυρα των μεγάλων ενημερωτικών δικτύων παγκοσμίως, οδήγησαν σε ένα θετικό πρόσημο τον κλάδο-λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της πρώτης ελληνικής εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων Ηotel Brain και τις πρώτες μετρήσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα για τη φετινή σεζόν, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου οι τάσεις που καταγράφονται είναι παραπάνω από θετικές. Σε έρευνά της η εταιρεία αναφέρει ότι σε δείγμα 80 ξενοδοχειακών μονάδων ο μέσος όρος πληρότητας διαμορφώθηκε στο 70,40% από 68,50% τo 2013, που υπήρξε μια εξίσου καλή χρονιά, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει αύξηση κοντά στο 2%. Ταυτόχρονα, η μέση τιμή δωματίου άγγιξε τα 221,72 ευρώ από 164,50 ευρώ το 2013, γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική ξενοδοχειακή μονάδα κατόρθωσε να ξεπεράσει τη μεγάλη μείωση τιμών που την ταλάνιζε λόγω της πτώσης των αφίξεων από το 2004 και μετά.

Οπως αναφέρουν τα στελέχη της Hotel Brain, τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το σύνολο της σεζόν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του μηνός Οκτωβρίου, ο οποίος, σημειωτέον, καθώς θεωρείται μήνας χαμηλής περιόδου θα επηρεάσει ελάχιστα προς τα κάτω τα παραπάνω δεδομένα. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στις παραπάνω αναγραφόμενες τιμές έχουν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, ο δημοτικός φόρος και το πρωινό, έσοδα διόλου αμελητέα.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Παλαιολόγο, πρόεδρο της εταιρείας που πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για την πορεία του τουριστικού προϊόντος φέτος στη χώρα μας, «τα επίσημα στοιχεία αφίξεων τουριστών στη χώρα μας, αλλά και αυτά που ως Hotel Brain έχουμε στη διάθεσή μας από τα περισσότερα από 80 ξενοδοχεία που διαχειριζόμαστε ανά την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι φέτος μιλάμε για μια τουριστική χρονιά-ρεκόρ». Συμπληρώνει δε πως «σε αυτό βοήθησαν πολλοί παράγοντες – με πρώτο και κυριότερο το γεγονός ότι ως Ελληνες αρχίσαμε να ασχολούμαστε επιτέλους σοβαρά και επαγγελματικά με τον τουρισμό. Από την άλλη, η πολιτική και κοινωνική σταθερότητά μας -κάτι που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε για αρκετές από τις ευρύτερα γειτονικές περιοχές-, η προσφορά ποιοτικού προϊόντος σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και η εστιασμένη και με περιεχόμενο προβολή μας στις αγορές του εξωτερικού νομίζω ότι ήταν τα συστατικά της φετινής επιτυχίας και της καταξίωσής μας στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως».
Πώς πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα, μετά και από μια μακρά περίοδο όπου η Ελλάδα έχασε πο­λύτιμους πόρους σε έναν κλάδο που όφειλε να πρωταγωνιστεί; Την απάντηση δίνει ο εκπρόσωπος μιας εταιρείας που διαχειρίζεται πλήθος μονάδων σε 30 προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά και ξενοδοχεία σε Λίβανο, Τουρκία και Κύπρο.
«Πολλές φορές θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις μια επιτυχία παρά να τη δημιουργήσεις. Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου η φετινή τουριστική επίδοση και απόδοση δεν πρέπει να μας εφησυχάσει, αλλά αντίθετα να μας ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερο. Κι αν στοχεύσουμε στο τρίπτυχο βελτίωση των υποδομών –  σταθερότητα – συνεχόμενη αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος και των υπηρεσιών φιλοξενίας μας, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τονίζει ο κ. Παλαιολόγος.