Σε μία εποχή που αρκετοί Ελληνες μεταναστεύουν αναζητώντας καλύτερη τύχη, επαγγελματίες από όλον τον κόσμο επιλέγουν τις χώρες, που θεωρούν ότι προσφέρουν καλύτερες προοπτικές εργασίας. ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία παραμένουν στην κορυφή του καταλόγου με τους δημοφιλέστερους  προορισμούς για εργασία στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα “Παγκόσμιοι επαγγελματίες εν κινήσει-2014”, που συνέταξε η Hydrogen, και μεταδίδει το CNBC, οι ΗΠΑ αποτελούν την πρώτη επιλογή για όσους εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να ξενιτευτούν.

Η ίδια έρευνα δείχνει ακόμη ότι η Βρετανία ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος ως προτιμητέος προορισμός για εργασία στο εξωτερικό.

“Η βρετανική και η αμερικανική αγορά βελτιώνονται συνεχώς και με δεδομένο το οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται πλέον ισχυρή εναλλακτική για επαγγελματίες ίδιου κλάδου, που επιθυμούν να μεταναστεύσουν”, τονίζει ο Alev Kilic από τη Σχολή Επιχειρήσεων ESCP Europe.

Οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,8% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη για πέμπτο συνεχές τρίμηνο.

Η κυριαρχία των ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία στο σχετικό κατάλογο δείχνει μία ξεκάθαρη προτίμηση στις αγγλόφωνες χώρες. Την υπόλοιπη δεκάδα συμπληρώνουν Ελβετία, Καναδάς, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία και Ισπανία.

Πρώτο σε προτίμηση το Λονδίνο

Οσον αφορά στις πόλεις, το Λονδίνο κρατάει τα σκήπτρα, ενώ ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Νέα Υόρκη.

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή εργασίας σε μία χώρα του εξωτερικού είναι ο τρόπος ζωής (lifestyle), οι προοπτικές και η κουλτούρα.

Η έκθεση βασίστηκε στα αποτελέσματα online μελέτης, που διεξήχθη το Νοέμβριο σε 2.444 επαγγελματίες από 99 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι εργάζονται σε διάφορους κλάδους, όπως χρηματοοικονομικά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τεχνολογία..

Σύμφωνα με την έρευνα, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν την αξία του να προσλάβεις “διεθνή ταλέντα”, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επαγγελματιών που επιθυμεί να εργαστεί σε άλλη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνω του ενός τρίτου δήλωσε ότι επιθυμεί να δουλέψει στο εξωτερικό έναντι 16% που είχε εκφράσει την ίδια επιθυμία πριν από πέντε χρόνια. Το 40% των επαγγελματιών δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην εργασιακή μετανάστευση σε σύγκριση με αυτό που συνέβαινε πριν από μία πενταετία.
 
Επιπλέον, η έρευνα διαπιστώνει ότι πέντε χώρες αντιμετωπίζουν “έλλειψη ταλέντων” ή αλλιώς δυσκολίες όσον αφορά στην πλήρωση ορισμένων θέσεων εργασίας. Οι χώρες αυτές είναι οι Ιαπωνία, Βραζιλία, Ινδία, Τουρκία και Χονγκ Κονγκ.
.