search icon

Τεχνολογία

Απάτες: Ασύλληπτο το ποσό που κοστίζουν τον χρόνο – Πώς να τις αποφύγετε στις αγορές σας

Οι εγκληματίες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τακτικές

Μόνο μέσα στο 2022 οι πολίτες έχασαν από απάτες το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων, με τις πρακτικές των δραστών να σημειώνουν σημαντικές αλλαγές.

Χαρακτηριστική είναι η ενίσχυση των τεχνικών εξαπάτησης που αποσκοπούν στην απόσπαση ευαίσθητων στοιχείων λογαριασμού και προσωπικών πληροφοριών με στόχο την οικονομική εξαπάτηση. Οι εγκληματίες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τακτικές, όπως παραπλανητικές ιστοσελίδες, μακροσκελείς αλυσίδες πληρωμών και επιθέσεις «κοινωνικής μηχανικής» για να παγιδεύσουν τα θύματά τους, διαπιστώνει σχετική έκθεση της Revolut.

Απάτη χωρίς εξουσιοδότηση vs Απάτη με εξουσιοδότηση

Η έκθεση διαχωρίζει τη μη εξουσιοδοτημένη απάτη, η οποία χαρακτηρίζεται από εγκληματίες που παραβιάζουν έναν λογαριασμό χωρίς την άδεια του θύματος, και την εξουσιοδοτημένη απάτη (κατά τρόπο «εξαπάτηση»), δηλαδή παραπλανητικές πρακτικές που πείθουν το θύμα να επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας πληρωμής.

Σύμφωνα με την έκθεση, η «κοινωνική μηχανική» εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τους δύο τύπους απάτης, αλλά έχει ισχυρότερο αντίκτυπο όταν χρησιμοποιείται για τη διενέργεια εξουσιοδοτημένης απάτης.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις λιγότερες περιπτώσεις απάτης το 2023, καταλαμβάνοντας την 31η θέση σε θύματα απάτης ανά χίλιους πελάτες. Οι απάτες μέσω αγορών και οι επενδυτικές απάτες είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι απάτης στη χώρα.

Περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης απάτης

Περιπτώσεις εξουσιοδοτημένης απάτης

Πώς να αποφύγετε τις απάτες μέσω αγορών

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, η Revolut συνέχισε να ενεργεί προληπτικά το 2023. Εφάρμοσε ενισχυμένες λειτουργίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης ταυτότητας με βιομετρικά στοιχεία και των προειδοποιήσεων στη διαδικασία πληρωμών με δυνατότητα πρόληψης. Μέσω της ενότητας «Μαθαίνω» εντός της εφαρμογής, έδωσε επίσης προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης σε θέματα απάτης, ώστε να εφοδιάσει τους πελάτες με τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για την προστασία τους από κακόβουλους παράγοντες.

Την περασμένη χρονιά, το προηγμένο σύστημα ανίχνευσης απάτης της Revolut, το οποίο βασίζεται σε πρωτοποριακή μηχανική μάθηση (machine learning) και τεχνητή νοημοσύνη (AI), απέτρεψε δυνητικές απάτες άνω των 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» για παραπλανητικές πρακτικές- Στο μικροσκόπιο 20 Έλληνες

ΔΝΤ: Καμπανάκι για παγκόσμια έκρηξη χρέους σε χρονιά-ρεκόρ εκλογών – Η αμερικανική απειλή (πίνακες)

Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version