Μπορούν τα ρομπότ να είναι δημιουργικά; Ο Βρετανός ιδιοκτήτης γκαλερί, Aidan Meller, ελπίζει να μπορέσει να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα με τη βοήθεια της Ai-Da, οι δημιουργοί της οποίας υποστηρίζουν ότι μπορεί να ζωγραφίζει με το βιονικό της χέρι πορτρέτα χρησιμοποιώντας ανθρώπους ως μοντέλα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Meller επιβλέπει τα τελευταία στάδια της κατασκευής της Ai-Da από μηχανικούς στην Κορνουάλη.

vlaaaaaa

Της έδωσε το όνομα Ai-Da εμπνευσμένος από τον Βρετανό μαθηματικό και πρωτοπόρο των υπολογιστών Ada Lovelace και, όπως λέει, θα είναι το πρώτο «έξτρα ρεαλιστικό ρομπότ-καλλιτέχνης», ενώ φιλοδοξεί να μπορεί το ρομπότ να δρα με ίδια δεξιοτεχνία όπως και ο άνθρωπος.

 robo1

«Θα σχεδιάζει πραγματικά και ελπίζουμε να φτιάξουμε στη συνέχεια και την κατάλληλη τεχνολογία για να ζωγραφίζει», δήλωσε ο Meller παρακολουθώντας τους ειδικούς να προσαρμόζουν στο πρόσωπο της Ai-Da μια -μια τις τρίχες των φρυδιών.

robo2

«Θα μπορεί επίσης να αλληλεπιδρά με το κοινό», λέει ο Meller, αφού θα μπορεί να κάνει και να απαντά σε ερωτήσεις.

Οι κάμερες σε κάθε ένα από τα μάτια της θα αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, θα έχει βλεμματική επαφή, θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το στόμα της, ενώ αν κάποιος την πλησιάσει πολύ θα οπισθοχωρεί σαν να ξαφνιάστηκε όπως κι ένας πραγματικός άνθρωπος.

Η Ai-Da θα παρουσιάσει την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής τον Μάιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό τον τίτλο «Unsecured Futures», ενώ τα σκίτσα της θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο στο Λονδίνο.