Οι ερευνητές εξακολουθούν να μη γνωρίζουν με σιγουριά το γιατί εδώ και δεκαετίες παρατηρείται μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες παγκοσμίως. Μια νέα μελέτη από την Ελβετία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility προσθέτει τώρα έναν ακόμη πιθανό λόγο: τα κινητά τηλέφωνα.

Αναλύοντας τα δείγματα σπέρματος 2.800 νεαρών ανδρών, οι Ελβετοί ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ της περισσότερο συχνής χρήσης του κινητού τηλεφώνου και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος.

Πάντως, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος ήταν παρόμοια, ενώ δεν αποδείχθηκε με κάποιον τρόπο ότι το να έχει κανείς το κινητό του στην τσέπη αντί, για παράδειγμα, σε κάποια τσάντα, επηρεάζει τη συγκέντρωση σπέρματος.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ποιότητα του σπέρματος επιδεινώνεται χωρίς να υπάρχει ακόμη εξήγηση Εικόνα: Ardea/IMAGO

Επιπλέον, στη μελέτη, που διεξήχθη μεταξύ 2005 και 2018, διαπιστώθηκε και ότι η συσχέτιση αυτή μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου και του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ήταν πιο έντονη κατά τα πρώτα έτη της μελέτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται και «στη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες, κυρίως από 2G σε 3G και 4G, και την αντίστοιχη μείωση της ισχύος εξόδου των τηλεφώνων».

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα;

Ο κατάλογος των παραγόντων που επηρεάζουν τη γονιμότητα είναι μακρύς, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ, το ψυχολογικό στρες, ακόμη και τις πλαστικές συσκευασίες λαχανικών.

Τώρα η έρευνα συνέλεξε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία επηρεάζεται αρνητικά και από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα. Ενώ μέχρι πρότινος τέτοιου είδους μελέτες διεξάγονταν σε ποντίκια ή με σπέρμα in vitro, η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη που γίνεται στον «πραγματικό κόσμο».

«Η μελέτη δεν είναι τέλεια και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και οι συντάκτες της, δεδομένου ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτή, ήταν οι ίδιοι που ανέφεραν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο, αλλά είναι πολύ θετικό πως είναι μία μελέτη που διεξάγεται στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής ανδρολογίας Άλαν Πέισι του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος δεν είχε κάποιου είδους συμμετοχή στην έρευνα.

Διαβάστε  περισσότερα στην Deutsche Welle