H 2η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εκτόξευσε στο διάστημα τον τελευταίο της δορυφόρο προκειμένου να ολοκληρωθεί το δικό της παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης που θα βοηθήσει την Κίνα να ανταγωνιστεί την αμερικανική τεχνολογία στο πεδίο αυτό.

Το δίκτυο, γνωστό ως Beidou,το οποίο προετοιμαζόταν για δύο δεκαετίες, είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διαστημικές και τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας.

Το σύστημα Beidou είναι ουσιαστικά ο ανταγωνιστής του αμερικανικού Global Positioning System (το γνωστό σε όλους μας GPS), ιδιοκτησίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Ειδικοί είχαν πει στο CNBC ότι το Beidou θα βοηθήσει τον στρατό της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Η εκτόξευση του δορυφόρου είναι επίσης και μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να αυξήσει την τεχνολογική του επιρροή παγκοσμίως. Η εκτόξευση που μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό δίκτυο CGTN, πραγματοποιήθηκε στις 10.15 πμ ώρα Πεκίνου.

Ηταν η δεύτερη προσπάθεια ολοκλήρωσης του συστήματος πλοήγησης καθώς μια προηγούμενη εκτόξευση τελικά αναβλήθηκε λόγω τεχνικών ζητημάτων.

Τα σχέδια της Κίνας ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και η πρώτη βερσιόν του Beidou μπήκε σε λειτουργία το 2000, προσφέροντας κάλυψη για δορυφορικές υπηρεσίες στην Κίνα.

Η δεύτερη βερσιόν ολοκληρώθηκε έως το 2012 και παρείχε υπηρεσίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αυτή η τρίτη έκδοση του Beidou, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί και αποτελείται από 30 δορυφόρους, σημαίνει ότι το δίκτυο έχει πλέον παγκόσμια κάλυψη.