Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τη συστηματοποίηση της παραγωγής, είναι η βελτίωση της απόδοσης με την παράλληλη μείωση του κόστους. Και δεν αναφερόμαστε σε μειώσεις προσωπικού ή περικοπές στην ποιότητα των προϊόντων, αλλά στην ανάπτυξη μεθόδων οι οποίες προκύπτουν από τη συνεργασία πολλών διαφορετικών τμημάτων, εντός κι εκτός μιας επιχείρησης.

Οφέλη τα οποία συγκεντρώνονται κάτω από την ομπρέλα της λεγόμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μιας ιστορικής διαδικασίας που η δική μας γενιά βιώνει τα τελευταία χρόνια, καθώς έκανε κτήμα της τις εξελίξεις στην πληροφορική με σκοπό να διασυνδέσει πολλά διαφορετικά κεφάλαια με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στους προηγούμενους αιώνες.

Μέσα από τη θερμοκοιτίδα του Invent ICT, τρεις ομάδες διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο τις νέες τεχνολογίες για να δώσουν πρακτικές λύσεις σε ζητήματα όπου η παραγωγή, αλλά και η παροχή υπηρεσιών, αναζητά λύσεις που θα τους πάνε ένα ακόμη βήμα πιο βαθιά στην εποχή της εξελιγμένης αυτοματοποιήσης. Εκπρόσωποι των ομάδων του προγράμματος που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Υπολογιστικών Συστημάτων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, εξηγούν πώς οι ιδέες τους προσφέρουν ήδη αυτές τις λύσεις.

Μια πρόταση που μπορεί να αλλάξει όσα ξέραμε για τους επεξεργαστές
Ο επεξεργαστής, ή αλλιώς CPU, είναι το «μυαλό» ενός συστήματος. Είτε μιλάμε για το PC ή το αυτοκίνητό μας, όλοι οι υπολογισμοί ξεκινούν από εκεί. Δύο μεγάλοι «εχθροί» στην εξέλιξη των λεγόμενων ημιαγωγών, είναι η απαίτηση για υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, και η αντιμετώπιση της θερμότητας. «Τα τσιπ είναι πλέον τόσο συμπυκνωμένα όπου δεν μπορούμε να εξάγουμε τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δουλεύουν σε πιο χαμηλές συχνότητες. Εμείς πετυχαίνουμε καλύτερη σχέση σε αυτό», εξηγεί ο Νίκος Ζορμπάκης μιλώντας για την Trimsignal.

trims.PNG

Τη startup που σχεδιάζει ολοκληρωμένα κυκλώματα για την κατασκευή τσιπ τα οποία φιλοδοξούν να μετατραπούν σε «άγιο δισκοπότηρο» της βιομηχανίας των ημιαγωγών, ξεπερνώντας την ονομαστική συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή ή οποιουδήποτε τσιπ. «Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να το λειτουργήσουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα χωρίς να του προκαλούμε προβλήματα», τονίζει ο Νίκος, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το υπολογιστικό «μυαλό» να τρέχει σαν ένα δυναμικό ρολόι, το οποίο ανεβάζει πολύ υψηλότερους «παλμούς» χωρίς να καταπονείται.

Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα από εκεί που δεν το περιμένεις

Η ιδέα της Coffeeco πηγάζει από τη γνωστή ρήση, «τα σκουπίδια του ενός μπορεί να είναι ο θησαυρός του άλλου», μάς λέει ο Μάριος Βλαχογιάννης, ξεκινώντας να περιγράφει τη λύση που προσφέρει το μοντέλο της εταιρείας του. «Παίρνουμε τα οργανικά υπολείμματα του εσπρέσο από τις καφετέριες και απομονώνουμε όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες που κρύβουν μέσα τους, γνωστές ως πολυφαινόλες», εξηγεί. Οι πολυφαινόλες χρησιμοποιούνται εκτενώς από τις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών γιατί προσδίδουν πολλά προτερήματα για την υγεία στα δικά τους προϊόντα.

02_Coffee_Co.jpeg

Η μέθοδος με την οποία λειτουργεί η ομάδα της Coffeeco από το εργαστήριό της στο τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πάτρας, υπόσχεται ότι μπορεί να απαλλάξει το περιβάλλον από το αποτύπωμα των υπολειμμάτων του καφέ, και παράλληλα να προσθέσει πολύ μεγαλύτερη αξία σε κάτι όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται -ανά περίπτωση- μόνο ως λίπασμα. Και το πιο εντυπωσιακό από όλα; Η τεχνολογία που αναπτύσσει η startup χρησιμοποιεί τα δικά της παραπροϊόντα για την παραγωγή βιοπέλετ. «Οπότε αξιοποιούμε πλήρως όλο τον όγκο υπολειμμάτων που έχουμε. Δεν αφήνουμε τίποτα να πεταχτεί. Αυτό είναι ο ορισμός της κυκλικής και πράσινης οικονομίας», τονίζει ο Μάριος.

Από το χαρτί και το στυλό, στην αυτοματοποίηση του 21ου αιώνα
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην αγορά των ασφαλειών υγείας, είναι οι διαδικασίες πριν την έκδοση ενός συμβολαίου. Ο Βασίλης Πλαβός, έχοντας εμπειρία από τον χώρο των ασφαλίσεων, είδε ότι μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας που προσφέρει η Insurtech υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης των πωλήσεων και εξοικονόμησης πόρων για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Παραδείγματος χάρη», εξηγεί, «για να βγει στον κλάδο υγείας σήμερα ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο χρειάζονται από 6 ως 30 ημέρες.
Κι αυτό γιατί εμπλέκονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, εξακολουθούν να δουλεύουν ακόμη με χαρτί, οπότε χρειάζεται χρόνος μέχρι η αίτηση να πάει στο γραφείο πωλήσεων, στα διοικητικά κοκ.».

03_Insurtech_Vasilis-Plavos.jpg

Η λύση της Insurtech προβλέπει τεχνολογικά όλες τις διαδικασίες μέσω software, και με αυτόν τον τρόπο υπόσχεται να εκδίδει το 90% των συμβολαίων ασφάλισης επί τόπου. Με βάση τους πιστοποιημένους υπολογισμούς του Βασίλη Πλαβού, σήμερα η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα ξοδεύει περί τα 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο για αυτές τις διαδικασίες.
Η πρόταση της Insurtech μπορεί να ρίξει αυτό το κόστος στα 2-3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η λύση της startup του που έχει ήδη ετοιμάσει το πρώτο minimum viable product (MVP), προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε όλες τις πλατφόρμες των καναλιών πώλησης: desktop, mobile ακόμη και chatbots.

Τέτοιες προτάσεις, δεν μπορούν παρά να μάς γεμίσουν με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι αποδεικνύουν πως το ταλέντο για να πάμε μπροστά υπάρχει. Και μπορεί να πετύχει.