Οι ακόλουθοι των λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα που σχετίζονται με τη Χαμάς έχουν εκτοξευτεί, όπως δείχνει έρευνα του CNN, από την οποία προκύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ανίσχυρη να αντιδράσει.

Η Χαμάς έχει αποκλειστεί από τις περισσότερες πλατφόρμες, δεδομένου ότι πρόκειται για αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση. Όμως, η δημοφιλία της έχει αυξηθεί σημαντικά στην εφαρμογή μηνυμάτων, Telegram, από τις 7 Οκτωβρίου, που εξαπέλυσε την τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ένας λογαριασμός που ανήκει στις Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, έχει τριπλασιάσει τους ακόλουθούς του, ενώ έχει δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των προβολών των βίντεο και άλλων αναρτήσεων στο λογαριασμό.

Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ οι νέοι ευρωπαϊκοί νόμοι προβλέπουν τεράστια πρόστιμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς που επιτρέπουν τη δημιουργία λογαριασμών από τρομοκρατικές ομάδες.

Η Meta και η Google έχουν απαγορεύσει τη Χαμάς από τις πλατφόρμες τους, όμως το Telegram, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν Ρώσο επιχειρηματία, που έχει έδρα στο Ντουμπάι, αποφάσισε να επιτρέψει στην ομάδα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της.

Το X, πρώην Twitter, επίσης υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της απαγόρευσης της Χαμάς έχει αφαιρέσει «εκατοντάδες» λογαριασμούς που σχετίζονται με την οργάνωση. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για παραπληροφόρηση και παράνομο περιεχόμενο για την εταιρεία.

Το κανάλι της Χαμάς στο Telegram είχε περίπου 200.000 ακολούθους τη στιγμή της επίθεσης. Έκτοτε, οι ακόλουθοι τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με αναλύσεις σχετικών οργανισμών.

Πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι αναρτήσεις στο κανάλι είχαν κατά μέσο όρο 25.000 θεάσεις – τώρα έχουν ξεπεράσει τις 300.000 (!).

Ένας άλλος λογαριασμός με βιντεο-μηνύματα εκπροσώπου της Χαμάς είχε 166.000 ακολούθους πριν την επίθεση. Τώρα έχει περισσότερους από 414.000.

Το εξαιρετικά χαλαρό ρυθμιστικό του πλαίσιο, έχει καταστήσει το Telegram ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ακραίων, των εξτρεμιστών, των ακροδεξιών οργανώσεων στις ΗΠΑ και άλλους.

Για παράδειγμα, το Telegram άρχισε να γίνεται δημοφιλές στις ΗΠΑ μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, όταν οι υποστηρικτές θεωριών συνομωσίας άρχισαν να αναρτούν τις απόψεις τους στην πλατφόρμα, αφότου είχαν εκδιωχθεί από το Facebook και το Twitter.

Παγκοσμίως, οι χρήστες του Telegram αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ιδρυτή της πλατφόρμας.

Το ερώτημα όμως είναι αν μπορούν οι αρχές να απαγγείλουν κατηγορίες στο Telegram για το περιεχόμενό του, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις με κάποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως όλα δείχνουν είναι μάλλον δύσκολο. Για παράδειγμα, η ΕΕ έστειλε προειδοποίηση σε διάφορες πλατφόρμες το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και στο Tik Tok, όμως δεν έχει γίνει γνωστή κάποια σχετική προειδοποίηση για το ρωσικών συμφερόντων, Telegram.

Διαβάστε ακόμη   

Ο Ελληνας με το άγγιγμα του Μίδα – Του προσφέρουν εκατομμύρια για να μεταμορφώσει το σπίτι τους σε παλάτι (pics + vid) 

Ρεύμα: Παίρνουν ξανά φωτιά τα τιμολόγια τον Νοέμβριο – Άλμα στις τιμές

Ξεπερνά και τις προβλέψεις της Αθήνας η S&P: Αύξηση ΑΕΠ 2,5% εφέτος και μέση ανάπτυξη 2,6% την τριετία 2024-2026

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ