Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση στους πολίτες της, σε ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες καθώς και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια, οι αρχές της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ελέγχουν και να φιλτράρουν όσο το δυνατόν περισσότερο, τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες όπως οι Facebook, Twitter και Google ήταν ελεύθερα διαθέσιμες στους Ρώσους πολίτες, σε αντίθεση με την Κίνα όπου η πρόσβαση σε αυτές έχει απαγορευτεί πλήρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNCB, το τελευταίο διάστημα, o Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μέχρι πρόσφατα, οι αμερικανικές πλατφόρμες ψηφιακής επικοινωνίας λειτουργούσαν υπό την απειλή αποκλεισμού σε περίπτωση που φιλοξενούσαν περιεχόμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί επικριτικό για το Κρεμλίνο.

Αυτός φαίνεται πως είναι τελικά, και ο λόγος για τον οποίο το Facebook αποκλείστηκε στις 4 Μαρτίου στη Ρωσία, ενώ η πρόσβαση στο Twitter είναι περιορισμένη. Στο μεταξύ, ωστόσο, οι Ρώσοι πολίτες αναζητούν τρόπους ούτως ώστε, να παρακάμψουν τους αυστηρότερους ελέγχους στο Διαδίκτυο.

Οι 10 κορυφαίες εφαρμογές VPN στο App Store της Apple αλλά και στο Google Play Store στη Ρωσία κατέγραψαν συνολικά σχεδόν 6 εκατομμύρια λήψεις από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή, που ξεκίνησε η εισβολή έως τις 8 Μαρτίου. Πρόκειται για αύξηση 1.500% σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν.

Τα συστήματα VPN αποκρύπτουν την πραγματική τοποθεσία ενός χρήστη στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες. Σημειώνεται πως στις 5 Μαρτίου, η ζήτηση για εφαρμογές VPN αυξήθηκε περισσότερο από 10 φορές συγκριτικά με τον μέσο όρο.

«Καθώς διάφορες εταιρείες έχουν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση στα προϊόντα τους στη Ρωσία, οι εφαρμογές VPN καταγράφουν εκρηκτική άνοδο. Οι Ρώσοι χρήστες προσπαθούν να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της SensorTower.

«Οι λήψεις εφαρμογών που σχετίζονται με το VPN πιθανότατα θα συνεχίσουν να καταγράφουν άνοδο καθώς και περιορισμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Προς το παρόν, αγορές όπως το App Store της Apple και το Google Play εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες – ωστόσο, αυτό μπορεί κάλλιστα να αλλάξει στο μέλλον» προσθέτει.

Η εταιρεία VPN Surfshark είπε ότι οι εβδομαδιαίες πωλήσεις της στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 3.500% από τις 24 Φεβρουαρίου, με τις πιο σημαντικές αιχμές να καταγράφονται από τις 5 έως τις 6 Μαρτίου, όταν το Facebook αποκλείστηκε. «Μια τέτοια ταχεία αύξηση σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν στη Ρωσία αναζητούν ενεργά τρόπους για να αποφύγουν την κυβερνητική παρακολούθηση και τη λογοκρισία», δήλωσε εκπρόσωπος του Surfshark.

Διαβάστε ακόμα: 

JP Morgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις εγχώριες τράπεζες

Σε ισπανικά χέρια οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Ρωσία: Χρωστά πάνω από $120 δισ. στις δυτικές τράπεζες – Γιατί δεν πρόκειται να τα πάρουν ποτέ πίσω