Η κινεζική εταιρεία robotaxi Pony AI Inc. και η Uber Technologies Inc. ξεκίνησαν δοκιμές αυτόνομων οχημάτων στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους πέρα από τη Μέση Ανατολή και ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι δύο εταιρείες ετοιμάζουν την έναρξη υπηρεσιών σύντομα, σε συνεργασία με τη startup Verne, η οποία θα διαχειρίζεται τον στόλο των robotaxi. Τα οχήματα, κατασκευασμένα από την BAIC Motor Corp. (μοντέλο Arcfox Alpha T5), θα είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της Pony AI.

Αρχικά, οι διαδρομές θα προσφέρονται μέσω της εφαρμογής της Verne, ενώ σε επόμενο στάδιο θα ενσωματωθούν και στην πλατφόρμα της Uber.

Στρατηγική επέκτασης και διεθνής ανταγωνισμός

Η Pony AI, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, επιδιώκει να ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία, αυξάνοντας τα έσοδα και περιορίζοντας τις ζημίες.

Για την Uber, η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στην ενσωμάτωση robotaxi στο υφιστάμενο δίκτυο μεταφορών με οδηγούς. Η εταιρεία επιδιώκει να προσφέρει αυτόνομες διαδρομές σε περισσότερες από 10 αγορές μέσα στο έτος, με μακροπρόθεσμο στόχο να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πλατφόρμα robotaxi παγκοσμίως.

Οι δοκιμές σε δρόμους στο Ζάγκρεμπ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ τα σχέδια περιλαμβάνουν επέκταση του στόλου σε χιλιάδες οχήματα τα επόμενα χρόνια, σε επιπλέον ευρωπαϊκές πόλεις και άλλες αγορές.

Η Uber έχει συμφωνήσει να επενδύσει στη Verne, η οποία ανήκει κατά 47% στη Rimac Group, γνωστή και ως ιδιοκτήτρια της Bugatti.

Ρυθμιστικά εμπόδια και ανταγωνισμός με Tesla

Η Verne θα αναλάβει τη διαδικασία εξασφάλισης κανονιστικών εγκρίσεων στην Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για εμπορική λειτουργία.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει την κυκλοφορία ενός διθέσιου robotaxi χωρίς τιμόνι έως το 2026 — μια κίνηση που τη φέρνει σε άμεσο ανταγωνισμό με το Cybercab της Tesla Inc..

Η Uber δεν αναπτύσσει πλέον δική της τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, μετά την πώληση της σχετικής μονάδας το 2020. Αντίθετα, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών με περισσότερους από 20 τεχνολογικούς παρόχους και αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Waymo στις ΗΠΑ και η WeRide Inc. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μέσω αυτής της στρατηγικής, προσφέρει αυτόνομες διαδρομές μέσα από την εφαρμογή της.

Στο πλαίσιο των σχεδίων της, η Uber σκοπεύει επίσης να επεκτείνει τις υπηρεσίες robotaxi στο Μόναχο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Σενάρια για νέα χρηματοδότηση κρατών λόγω πολέμου – Σε επιφυλακή και η Παγκόσμια Τράπεζα

Motor Oil και Alter Ego μπαίνουν στη συνδρομητική πλατφόρμα ANT1+

Netfilix: Αυξήσεις τιμών στα βασικά και prenium πακέτα ανακοίνωσε η πλατφόρμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα