Η εργασία από το σπίτι ή work from home, έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας επιπλέον ευελιξία σε πολλούς εργαζόμενους, οι ρόλοι των οποίων την καθιστούν δυνατή.

Για να παραμείνεις ωστόσο εξίσου παραγωγικός και από το σπίτι, θα χρειαστεί να έχεις και το κατάλληλο desktop, το οποίο όντας επαρκώς εξοπλισμένο, θα σου επιτρέψει να τρέξεις απρόσκοπτα κάθε εφαρμογή, όσο απαιτητική κι αν είναι και να ανταποκριθείς με επιτυχία ακόμα και στις πλέον έντονες καταστάσεις multitasking. Τι πρέπει να έχει όμως ένα τέτοιο σύστημα για να κάνει το work from home όνειρο και όχι εφιάλτη; Έλα να δούμε.

Επεξεργαστής

Οι επιλογές σου ως προς τον επεξεργαστή είναι πολλές και διάφορες. Αν επιλέξεις να πας σε λύση της Intel, τότε για τυπική δουλειά γραφείου θα χρειαστείς είτε έναν Core i3, είτε έναν Core i5. Για πιο απαιτητικές εργασίες, θα πρέπει να ανέβεις σε Core i7. Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να είναι τελευταίας γενιάς για να απολαύσεις τις τεχνολογίες και τις λειτουργίες της Intel. Αν πάλι προτιμήσεις τους ενεργειακά αποδοτικότερους και οικονομικότερους AMD, τότε ένας Ryzen 3 ή Ryzen 5 θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Για… βαρέα και ανθυγιεινά μπορείς να κοιτάξεις τους Ryzen 7.

Motherboard

Ανάλογα με τον επεξεργαστή που θα διαλέξεις, θα προχωρήσεις και στην επιλογή μίας συμβατής motherboard. Εδώ θα σου προτείναμε να αποφύγεις να κάνεις το λάθος που κάνουν πολλοί, επιλέγοντας τη φθηνότερη δυνατή επιλογή. Τουναντίον, ψάξε για μητρική με όσο το δυνατόν πιο προηγμένα χαρακτηριστικά όπως π.χ. υποδοχές για M.2 SSD, υποστήριξη Wi-Fi 6E και συμβατότητα με RAM υψηλού χρονισμού, έτσι ώστε να σε καλύψει σε βάθος χρόνου χωρίς να πρέπει να την ενισχύσεις με τεχνολογίες που δεν διαθέτει. Έτσι, θα εξασφαλίσεις πως ακόμα κι αν σε κάποια χρόνια το PC σου χρειαστεί αναβάθμιση, η motherboard θα εξακολουθήσει να αποτελεί τη βάση του.

RAM

Η RAM είναι απαραίτητη προκειμένου το desktop σου να αποδίδει άνετα σε καταστάσεις multitasking, όταν θα πρέπει να εναλλάσσεσαι μεταξύ των tabs του browser και των εφαρμογών που έχεις ανοιχτές. Δεν επαρκεί ωστόσο απλά η πολλή RAM: πρέπει να είναι και γρήγορη. Εδώ θα πρέπει να δεις λοιπόν τα όρια της μητρικής σου, δηλαδή τον αριθμό DIMM, τον χρονισμό και την ποσότητα RAM που μπορεί να αντέξει, έτσι ώστε να εξοπλίσεις το PC σου καταλλήλως. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείς με επιλογές που φέρουν ψύκτρες και φωτισμό: δώσε το budget σου για γρήγορη RAM, τουλάχιστον 8 ή 16 GB και θα είσαι καλυμμένος στο έπακρο.

Δίσκος

Οι εποχές που τα business PC εφοδιάζονταν με σκληρούς δίσκους (HDD σαν να λέμε) έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο υπολογιστής στον οποίο εργάζεσαι, θα πρέπει να έρχεται με δίσκο τύπου SSD έτσι ώστε να απολαμβάνεις κορυφαίες ταχύτητες από την εκκίνηση, ως τον τερματισμό. Πρόσεξε όμως: δεν είναι όλοι οι SSD το ίδιο. Ένας NVMe PCIe 3.0 έχει ταχύτητα έως 3500 MB/s, τη στιγμή που ένας NVMe PCIe 4.0 φτάνει τα 7500 MB/s ενώ ένας SATA SSD έχει όριο τα 550 MB/s. Βλέπεις για τι διαφορές κλίμακας μιλάμε, έτσι; Ακόμα κι αν το PC σου έχει δύο δίσκους, ο κύριος, αυτός στον οποίο βρίσκονται λειτουργικό και εφαρμογές, θα πρέπει να είναι ο ταχύτερος.

Γραφικά

Σε ό,τι αφορά τα γραφικά, θα ασχοληθείς μόνο αν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει απαιτητικές ως προς τον οπτικό τομέα εφαρμογές. Αν π.χ. ασχολείσαι με επεξεργασία εικόνας και βίντεο, 3D rendering, modelling, design κλπ, τότε καλό θα ήταν να επενδύσεις σε μία κάρτα γραφικών για επαγγελματική χρήση. Εννοείται πως μία τελευταίας γενιάς RTX θα κάνει μια χαρά δουλειά, καλύπτοντάς σε συν τοις άλλοις και σε ό,τι έχει να κάνει με το gaming, εφ’ όσον βέβαια το budget σου μπορεί να την αντέξει (η NVIDIA τώρα τελευταία έχει… ξεφύγει ελαφρώς). Αν τα παραπάνω σου ακούγονται εντελώς ξένα, τότε άφησε την ενσωματωμένη στον επεξεργαστή κάρτα γραφικών να κάνει παιχνίδι και δεν θα έχεις πρόβλημα. 

Κουτί / Τροφοδοτικό / Ψύξη / UPS

Βεβαιώσου ότι το κουτί που θα στεγάσει όλα τα παραπάνω, διαθέτει επαρκή χώρο, έτσι ώστε τα διάφορα υποσυστήματα να μην είναι στριμωγμένα στο εσωτερικό του. Αυτό που σε ενδιαφέρει, είναι ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς εμπόδια, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική απαγωγή θερμότητας. Προτίμησε τροφοδοτικό από κατασκευαστή που εμπιστεύεσαι και με όσο το δυνατόν περισσότερες πιστοποιήσεις, αν και για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό θα ήταν να επενδύσεις και σε ένα UPS που θα θωρακίσει το σύστημά σου, χαρίζοντάς σου την απαραίτητη αυτονομία για να αποθηκεύσεις τη δουλειά σου σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.