Η εταιρεία Vattenfall αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο βρεφικό κρεβάτι, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο μόνο από αγνά υλικά και όχι ορυκτά.

Μάλιστα, το εκπληκτικό είναι ότι η τιμή του ανέρχεται στα 27 χιλιάδες ευρώ, κάτι που ίσως για το καταναλωτικό κοινό να φαίνεται εξωφρενικό.

Όμως όταν η Vattenfall εννοούσε «από απλά και αγνά υλικά» κανείς δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που σκεφτόταν δεν αφορούσε μόνο το προϊόν της και την κατασκευή του.

«Θέλαμε να δούμε αν είναι εφικτό μέσα στο 2020 να φτιάξουμε κάτι τέτοιο» δήλωσε η Anouk Veenstra που συμμετείχε στην κατασκευή του έργου. «Τα καλά νέα είναι πώς είναι εφικτό, τα κακά νέα είναι ότι είναι ακριβό» πρόσθεσε.

Πάμε να δούμε γιατί ακριβώς ένα οικολογικό προϊόν είναι και τόσο ακριβό:

Τόσο η μεταφορά των υλικών από άλλες χώρες, όσο και η επεξεργασία τους έγινε με οικολογική συνείδηση και πρακτικές.

Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για το βρεφικό κρεβάτι προέρχεται από ένα δέντρο που κόπηκε με ένα ηλεκτρικό αλυσοπρίονο. Το ηλεκτρικό αλυσοπρίονο έπαιρνε ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ίσως το μόνο φάουλ είναι ότι για να φτιαχτεί το αλυσοπρίονο χρειάστηκαν ορυκτά καύσιμα.

«Το δέντρο έπρεπε να είναι λίγο πιο λεπτό από τα συνηθισμένα, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι υπήρχε λιγότερη ξυλεία για επεξεργασία και σας κάνει πιο δημιουργικούς στο σχεδιασμό«, πρόσθεσε.

(Το ίδιο το δέντρο επιλέχθηκε επειδή έπρεπε να αποκοπεί λόγω ασθένειας.)

Το ξύλο παραδόθηκε σε ένα μύλο σε ένα ηλεκτρικό φορτηγό και στη συνέχεια μεταποιήθηκε σε πριονιστήριο με πράσινο ηλεκτρισμό.

Για το στρώμα, η ομάδα αρχικά σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το βαμβάκι, αλλά τότε συνειδητοποίησε ότι επειδή ακόμα δεν υπάρχουν «πράσινες» επιλογές για τη μεταφορά βαμβακιού από άλλες χώρες, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τοπικό λινάρι, το οποίο χειροποίητο σε λινό με αργαλειό.

Το μαλλί που κανονικά μπορεί να προέρχεται από τη Νότια Αμερική ή την Αυστραλία προέρχεται από ολλανδικό νησί που ονομάζεται Texel και μεταφέρθηκε μέσω ιστιοφόρου.

Επιπλέον. Το σίδερο προήλθε από ένα εργαστήριο και βασίζεται στο υδρογόνο με αποτέλεσμα να είναι το πρώτο μέταλλο χωρίς ορυκτά. Το μέταλλο έφτασε στον κατασκευαστή μέσω ηλεκτρικού τραίνου και ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η εταιρεία αποφάσισε να φτιάξει αυτό τ βρεφικό κρεβάτι αφενός για να δείξει στον κόσμο και τις άλλες εταιρείες ότι είναι εφικτή η ολοκληρωτική πράσινη μετάβαση για τη βιομηχανία, τόσο μεταφορών όσο και μετάλλων και επικοινωνιών και αφετέρου γιατί αποτελεί μια πολύ καλή διαφήμιση για την εταιρεία.

Αν και λόγο του κόστους κατασκευής το βρεφικό κρεβάτι δεν μπορεί να μπει μαζικά στην αγορά, ακόμα και αν μπει είναι δύσκολο να μπορεί να αγοραστεί από το καταναλωτικό κοινό, καθώς κοστίζει 27.000 ευρώ.

Θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα και να αφήσουμε κάτι πίσω στις νέες γενιές ώστε να μην θεωρούν την πράσινη ενέργεια ή τις πράσινες κατασκευές ως την εξαίρεση αλλά να δημιουργήσουν ένα κόσμο που να αποτελεί κανόνας η οικολογική συνείδηση.