Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται για τις εταιρείες και τους ομίλους του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα, με τις προοπτικές να δείχνουν ευοίωνες όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για τα επόμενα.

Τα πρώτα δείγματα για την πορεία τους στο σύνολο της χρήσης του 2022 επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το «ράλι» στις επιδόσεις των επιχειρήσεων του τεχνολογικού τομέα συνεχίζεται και θα διαρκέσει πιθανότατα για αρκετό ακόμα καιρό.

Σε επίπεδο εσόδων είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις περιπτώσεις που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί αποτελέσματα έτους, η αύξηση κυμαίνεται σε ένα εύρος από 22% έως 49%, και συνοδεύεται για όλες από μεγαλύτερη ή μικρότερη κερδοφορία.

Ένα αξιοσημείωτο επίσης στοιχείο θεωρείται ότι οι δυο (η Epsilon Net και η Entersoft) από τις τρεις ρίχνουν το βάρος των δραστηριοτήτων τους στον ιδιωτικό τομέα, με εξειδίκευση στο επιχειρηματικό λογισμικό, ενώ η τρίτη (η Byte Computer) συμμετέχει σε σημαντικούς διαγωνισμούς για ψηφιακά έργα που αφορούν τον δημόσιο.

Εν ολίγοις: Ο όμιλος Epsilon Net εμφάνισε κύκλο εργασιών 75,1 εκατ. ευρώ για το 2022, αυξημένο κατά 49%, με καθαρά κέρδη μετά φόρων 18,3 εκατ. ευρώ (+70%) και EBITDA 25,05 εκατ. ευρώ (+66%).

Νωρίτερα, μια άλλη εισηγμένη η Entersoft ανακοίνωσε ότι τα περσινά έσοδά της ανήλθαν σε 29,6 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 23% σε σύγκριση με την οικονομική χρήση του 2021, με EBITDA 9,5 εκατ. ευρώ (+7% ) και σταθερά κέρδη προ φόρων 6,7 εκατ. ευρώ (από 6,6 εκατ. ευρώ το 2021).

Τρίτη περίπτωση, η Byte Computer, οι μετοχές της οποίας διαγράφηκαν από το ΧΑ μετά την πρόσφατη εξαγορά της από την Ideal Holdings.

Στα Proforma αποτελέσματα της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών για το 2022, η νέα θυγατρική της Ideal, η Byte, φαίνεται ότι έτρεξε την προηγούμενη χρονιά με 22% και ετήσια έσοδα 48,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα EBITDA κατά 14% (6,4 εκατ. ευρώ), κέρδη προ φόρων +15% (4,9 εκατ. ευρώ) και μετά φόρων +18% (3,7 εκατ. ευρώ).

Υψηλή ζήτηση και διαγωνισμοί

Το 2023 αναμένεται να αποδειχτεί άλλη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα παραμένει υψηλή από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (με τις διαδικασίες των επιδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους να βρίσκονται σε εξέλιξη), αλλά και από το εξωτερικό για τους πιο διεθνοποιημένους ομίλους.

Για τον δημόσιο τομέα, ο ένας διαγωνισμός διαδέχεται τον άλλον για τα ψηφιακά έργα συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προκηρύσσονται κάθε χρόνο, πέρα από όσους διανύουν διάφορα στάδια και αυτούς για τους οποίους έχουν ανακηρυχθεί ανάδοχοι.

Ένα από πολλά αυτά παραδείγματα αφορά μια εκ των προαναφερόμενων εταιρειών, την Byte. Στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει με τον ΟΤΕ κατακυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες το έργο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (Ηριδανός)», με προϋπολογισμό 8.337.500 ευρώ, συν ΦΠΑ.

Για να «κοπούν τα τιμολόγια» και να εισπράξουν οι εταιρείες πληροφορικής τα έσοδα που τους αναλογούν, θα πρέπει αυτό το πλήθος των ψηφιακών project να τεθεί σε υλοποίηση και σίγουρα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά.
Επικρατεί ταυτόχρονα αναμονή για την διαδικασία εκταμιεύσεων για επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ.

Γνωστό είναι πάντως ότι καταβάλλεται ένας διπλός «αγώνας δρόμου» για τον κλάδο: αφενός για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς, αφετέρου για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό απέναντι σε έναν τεράστιο όγκο έργων και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Όσο για την παράμετρο των φετινών εκλογών, υπάρχει σημαντικό ανεκτέλεστο και ένα pipeline νέων μεγάλων έργων, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε κενό προκύψει δεν θα επηρεάσει την όλη ροή τους.

Νέες εξαγορές – Υπογραφές συμβάσεων

Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου της πληροφορικής; Ένα χαρακτηριστικό σχόλιο διατυπώθηκε από την πλευρά της διοίκησης της Epsilon Net:

«Το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, προήλθε τόσο από το σημαντικό ρυθμό οργανικής ανάπτυξης (άνω του 60%), όσο και από τη συμβολή  στοχευμένων εξαγορών που επιτάχυναν τον στρατηγικό στόχο του για προϊόντα και υπηρεσίες  all in one solution, συνεχή διεύρυνση μεριδίου αγοράς και επίτευξη υψηλών επιδόσεων τελικής κερδοφορίας».

Το σερί των φετινών εξαγορών άλλων εταιρειών, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, ξεκίνησε και πάλι χωρίς να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις τελευταίες επενδύσεις των ομίλων του κλάδου.

Η Entersoft πρόσθεσε στο ενεργητικό της άλλο ένα deal, με την πρώτη σημαντική εξαγορά της χρονιάς, αποκτώντας το 100% της CGSoft έναντι τιμήματος 3,5 εκατ. ευρώ, η οποία σηματοδότησε την είσοδο της εισηγμένης στην αγορά λογισμικού Property & Real Estate Management, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της στον τεχνολογικό χώρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Entersoft, στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 «υπογράφηκαν πολλές και σημαντικές συμβάσεις νέων έργων και στις δύο βασικές γεωγραφικές αγορές της εταιρείας, Ελλάδα και Ρουμανία», με την πρόβλεψη ότι «η ανοδική αυτή τάση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2023 και φαίνεται να αποκτά διατηρήσιμα χαρακτηριστικά δημιουργώντας προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη το τρέχον έτος».

Μετά από μια τουλάχιστον διετία διψήφιας μέσης ανάπτυξης του κλάδου, η πλειοψηφία των «παικτών» της πληροφορικής διαθέτει «γεμάτα ταμεία» και ισχυρή ρευστότητα, τέτοια ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να υλοποιήσει απρόσκοπτα τα επενδυτικά της πλάνα και να στοχεύσει σε νέες εξαγορές.

Παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν σε τιμές μετοχών, υψηλό εξακολουθεί να είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο. Ικανό μάλιστα να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους.

Στην εκδήλωση 2023 Athex Digital Technology Forum του ΧΑ, άλλωστε, το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η προσέλκυση των τεχνολογικών εταιρειών για νέες εισαγωγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη

Πιέσεις της Hellenic Train να ξαναμπούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες στις ράγες – Τι θα γίνει με τα επιβατικά βαγόνια

Πώς η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη – έκπληξη 5,9% για το 2022 (πίνακες)

Οικογένεια Μαμιδάκη: To χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας, η πτώση της και οι πλειστηριασμοί (pics)