Συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να υπάρξουν νέα μέτρα για τον τουρισμό, μετά και το τέλος του πιο «θερμού» μήνα του καλοκαιριού είχε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με το δεδομένο ότι πλέον σταδιακά τα εποχικά ξενοδοχεία θα κλείσουν τον κύκλο της φετινής σεζόν Covid 19 και θα ανοίξουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την άνοιξη του 2021.

Ο ΣΕΤΕ ολοκλήρωσε αυτή την εβδομάδα με σειρά επαφών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, όπου έγινε αποτίμηση της κατάστασης στον τουρισμό. Επιπλέον τέθηκαν προς συζήτηση στο τραπέζι κι όλες οι απαραίτητες βελτιώσεις που θεωρούν οι τουριστικοί φορείς για ρευστότητα, φορολογικά και εργασιακά και πλέον ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή νέων ανακοινώσεων για επέκταση και βελτίωση των μέτρων στήριξης.

Από την πλευρά των τουριστικών φορέων, έχουν ήδη υποβληθεί, μετά τον Δεκαεπενταύγουστο οι σχετικές προτάσεις σε σχέση π.χ. την παράταση των αναστολών και την παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και το Μάρτιο του 2021. Ηδη, η κυβέρνηση προχώρησε σε πρώτη επέκταση αυτών των μέτρων, με τους τουριστικούς φορείς να ευελπιστούν ότι θα υπάρξει και νέα παράταση έως το τέλος Μαρτίου 2021.

Σημειώνεται εδώ ότι με το δεδομένο ότι πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν φέτος κλειστά- υπολογίζεται από τα 10.000 πανελλαδικά, κοντά στις 5.500 ήταν αυτά που άνοιξαν φέτος και μία μεγάλη μερίδα άνοιξαν με μειωμένες δυναμικότητες επομένως και μειωμένο προσωπικό- υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι βρίσκονται εκτός της (πλήρους) απασχόλησης ήδη από το τέλος του 2019 και όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις στον κλάδο θα παραμείνουν εκτός για ενάμιση χρόνο, έως τη σεζόν του 2021.

Με ορίζοντα έως τις 31 Μαρτίου του 2021, ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς επίσης και για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται). Επίσης ως προς τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν τη κρίση του Covid-19)  έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Στις προτάσεις του Συνδέσμου περιλαμβάνεται και η κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή: Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας, τις οποίες επέβαλε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις οδικές αφίξεις, αλλά και τα τοπικά lockdown προορισμών, ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε εκ νέου και υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να υπολειτουργούν, απασχολώντας πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν ή και να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία τους.

«Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούν με τις άδειες και την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν για το χρόνο που αυτό δεν εργαζόταν», υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ, ο οποίος έχει ζητήσει και αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31-3-2021.