«Εχουμε έρθει στην Ελλάδα γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες της χώρας στον τομέα του τουρισμού υψηλών προδιαγραφών, όπου έχουμε ένα πλάνο για επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν μελλοντικά ακόμη και τα 500 εκατ. ευρώ».

Αυτό δηλώνει ο κ. Ράμσεϊ Μανκάριους, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cedar Capital Partners, της εταιρείας που έχει τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα αθόρυβα σε τρία projects στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας, σε Κέρκυρα, Πελοπόννησο και πρόσφατα στην Τζια. Μέχρι στιγμής, η αξία των επενδύσεων της Cedar Capital στη χώρα μας τοποθετείται στα πέριξ των 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο έπεται και συνέχεια, δεδομένου ότι ο όμιλος αναζητεί συνεχώς νέες ευκαιρίες.

Η πρώτη επένδυση των 95 εκατ. ευρώ από τη Cedar Capital, με τη στήριξη των αμερικανικών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της York Capital, έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν η εταιρεία, σε συνέχεια της συμφωνίας με τον όμιλο Κέρτσικωφ, απέκτησε την πλειοψηφία και ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της ένα από τα επώνυμα, καινούρια τουριστικά projects της Κέρκυρας, το «Αngsana by Banyan Tree», το οποίο πρωτολειτούργησε εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, οι επιτελείς του ομίλου φαίνεται ότι είδαν στην Ελλάδα… λαμπρό πεδίο στο κομμάτι του τουρισμού πολυτελείας -ειδικά όταν αυτός συνοδεύεται από ηχηρές διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες-, εξ ου και αποδεικνύονται ιδιαίτερα δραστήριοι στο τουριστικό real estate με δύο ακόμη, επίσης ολοκαίνουρια, projects: το πρώτο αναμένεται να λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι με ουκ ολίγες προσδοκίες για τον προορισμό και δεν είναι άλλο από το πολυαναμενόμενο «One & Only Kea Island», το νέο πολυτελές resort στην Κέα μαζί με επώνυμες βίλες που πέρασε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο σε επενδυτικά κεφάλαια της Cedar, σε ποσοστό άνω του 90%, και πρόκειται να ανοίξει, με βάση τον προγραμματισμό, το ερχόμενο καλοκαίρι. Η επένδυση, που είχε ανακοινωθεί από τους ομίλους των Dolphin Capital και Kerzner (μητρική της αλυσίδας One & Only) το 2017 με συνολικό κόστος 150 εκατ. ευρώ, καθυστέρησε στην υλοποίησή της λόγω αδειοδοτήσεων και στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας. Πλέον το νέο resort εκτιμάται ότι θα δώσει διεθνή… αέρα στον προορισμό της Κέας, προσελκύοντας περισσότερο ξένο κοινό.

Το έτερο project με τη συμμετοχή κεφαλαίων της Cedar είναι στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Αργολίδα στο παλιό, παροπλισμένο ξενοδοχείο «Costa Perla», για το οποίο αυτή την περίοδο προχωρά το κομμάτι των αδειοδοτήσεων. Το «Infinity Project», όπως ονομάζεται, τον Φεβρουάριο πήρε το πράσινο φως μέσω της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μετατροπή σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα της παλιότερης ξενοδοχειακής μονάδας στον Δήμο Ερμιονίδας. Στο επενδυτικό σχήμα της εταιρείας Utherton LTD, που συνδέεται από το παρελθόν με τον γνωστό όμιλο Γούτου, ο οποίος με τη σειρά του δραστηριοποιείται σχεδόν 50 χρόνια στον χώρο των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών και ακινήτων με παρουσία τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πελοπόννησο, έχουν αποκτήσει με πλειοψηφική συμμετοχή επενδυτικά κεφάλαια της Cedar. Στόχος είναι το νέο project να ξεπεράσει ως επένδυση τα 60 εκατ. ευρώ και να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2026, προχωρώντας με την οικοδομική άδεια μέσα στο φετινό καλοκαίρι.

Ο κ. Ράμσεϊ Μανκάριους, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cedar Capital Partners

Ο κ. Μανκάριους θεωρεί ότι τα τρία αυτά projects προσθέτουν σημαντική υπεραξία στον όμιλο, σε μια αναπτυσσόμενη αγορά στον τομέα του τουρισμού υψηλών προδιαγραφών, όπως εμφανίζεται η χώρα μας σε αυτή τη φάση, παρουσιάζοντας περαιτέρω προοπτικές ακόμη και για επενδύσεις που ξεκινούν εκ του μηδενός (και προϋποθέτουν σαφώς πιο χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες αδειοδοτήσεων).

Από την πλευρά της η Cedar Capital επικεντρώνεται αποκλειστικά σε επενδύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και κυρίως στην κατηγορία των ξενοδοχείων πολυτελείας. Σε αυτή τη συγκυρία θεωρεί ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στις τουριστικές αγορές της Μεσογείου, σε όλη τη λεκάνη, από την Ισπανία έως την Τουρκία, ανάλογα με το ρίσκο και τα κεφάλαια που θέλει να διαθέσει ένας επενδυτής. Η εταιρεία, από την ίδρυσή της το 2004, έχει προχωρήσει σε εξαγορές ξενοδοχείων αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ, «διαθέτοντας υψηλό ιστορικό επιδόσεων και δημιουργίας υπεραξιών και έχοντας χειριστεί μεγάλα ξενοδοχειακά deals», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. H Cedar Capital έχει προχωρήσει σε κινήσεις εξαγορών σε ουκ ολίγες αγορές ανά την Ευρώπη -και όχι μόνο-, συμπεριλαμβανομένων και των ώριμων αγορών σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι κ.α.

Ο κ. Μανκάριους, από την ιδρυτική ομάδα, έχει διατελέσει προηγουμένως, μεταξύ άλλων, εκτελεστικός αντιπρόεδρος εξαγορών και ανάπτυξης για την Kingdom Holding, έχοντας χειριστεί ξενοδοχειακές επενδύσεις και δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αξίας 2,5 δισ. δολαρίων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

*Στην κεντρική φωτογραφία το «Αngsana by Banyan Tree», στην Κέρκυρα το οποίο πρωτολειτούργησε εν μέσω πανδημίας και αποτέλεσε την πρώτη επένδυση της Cedar Capital ύψους 95 εκατ. ευρώ

Διαβάστε ακόμη

Σαρωτικές αλλαγές στο νερό – Τέλος στις σταθερές χρεώσεις για τους λογαριασμούς ύδρευσης

Στροφή των δανειοληπτών σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο

Πώς η Rockstar Games έγινε μια αυτοκρατορία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια αξίας δισεκατομμυρίων (instagram pics)