Οι προκρατήσεις για αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με κόστος διανυκτέρευσης έως 100€, σε οδικούς και νησιωτικούς προορισμούς, έχουν «χτυπήσει» κόκκινο τους καλοκαιρινούς μήνες, σχεδόν στο σύνολο της χώρας.

Παράλληλα, τη φετινή χρονιά καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για ταξίδια σε νησιωτικούς προορισμούς λιγότερο δημοφιλείς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η AirDNA, καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς σε σχέση με το 2019 την ίδια περίοδο.

Συγκεκριμένα, η AirDNA καταγράφει 105.000 ακίνητα καταχωρημένα στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo, αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2022, ο οποίος ωστόσο παραμένει 9,5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Όσον αφορά το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι προκρατήσεις είναι άκρως εντυπωσιακές για το χρονικό διάστημα 11/8-16/8, αγγίζοντας το 95%-99% στο σύνολο των νησιωτικών και ηπειρωτικών προορισμών της χώρας μας.

Νησιωτική Ελλάδα

Η εκτόξευση των τιμών τα προηγούμενα χρόνια και ο κορεσμός σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.), οδήγησαν πολλούς ταξιδιώτες σε νέους νησιωτικούς προορισμούς, ενισχύοντας τη ζήτηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η Ζάκυνθος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Νάξος, καθώς και κοντινά νησιά στην Αττική, όπως η Αίγινα και η Κέα, καταγράφουν υψηλή ζήτηση το φετινό καλοκαίρι.

Το μικρότερο ποσοστό προκρατήσεων καταγράφεται στη Μύκονο. Συγκεκριμένα, οι προκρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα στη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb αγγίζει το 84% (94% πέρυσι) για το πενθήμερο 11/8 – 16/8, με τη διαθεσιμότητα να αγγίζει τα 409 ακίνητα. Το σύνολο της δυναμικής του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (διαμερίσματα / μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) αριθμεί 3.849 ακίνητα, έναντι 3.536 την περσινή χρονιά. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις σε ακίνητο κατάλληλο για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα ξεκινά από 1.187€, έναντι των 1.736€ πέρυσι.

Στη Σαντορίνη οι προκρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 95% (98% πέρυσι), όσον αφορά τα εγγεγραμμένα ακίνητα στη πλατφόρμα Airbnb. H συνολική δυναμικότητα του νησιού σε αυτοτελείς κατοικίες (διαμερίσματα / μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 4.078 ακίνητα, έναντι 3.690. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 790€, έναντι 1.642€ πέρυσι.

Στην Πάρο οι προκρατήσεις για το χρονικό διάστημα 11/8 – 16/8 όσον αφορά την πλατφόρμα Airbnb, αγγίζουν το 94% (99% πέρυσι) με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι 133. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τετραμελή οικογένεια, ξεκινά από 1.058€ για 5 διανυκτερεύσεις.

Στη Σκιάθο, στη Σκόπελο, στην Κύθνο και στην Πάτμο, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 99% για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμικότητα των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι, 639 (601 πέρυσι), 893 (767 πέρυσι), 297 (240 πέρυσι) και 299 (276 πέρυσι) αντίστοιχα.

Η Νάξος και το φετινό καλοκαίρι κερδίζει τις εντυπώσεις στις Κυκλάδες. Η κινητικότητα καθημερινά είναι αυξητική, ενώ από πολύ νωρίς κατέγραψε εντυπωσιακές πληρότητες. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στο «λογικό» για τα φετινά δεδομένα κόστος διαμονής, αλλά και του προσιτού κόστους διατροφής σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 2.548 (2.239 πέρυσι) κατοικίες. Το κόστος για 5 διανυκτερεύσεις το χρονικό διάστημα 11/8 – 16/8, ξεκινά από 593€, με τις προκρατήσεις να αγγίζουν το 97% στην πλατφόρμα Airbnb.

Στη Σύρο, το κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 881€. Η δυναμική του νησιού στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αγγίζει τα 752 (717 πέρυσι) ακίνητα, ενώ οι προκρατήσεις για το χρονικό διάστημα 11/8 – 16/8 αγγίζουν το 98% στην πλατφόρμα Airbnb. Το 98% αγγίζουν οι προκρατήσεις στην Άνδρο για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 839 (782 ακίνητα πέρυσι). Το κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 1.105€.

Στην Τήνο η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σύμφωνα με την AirDNA αριθμεί τα 1.318 (1.178 πέρυσι) ακίνητα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προκρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98%, με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι μόλις 16 στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 1.504€.

Στην Ύδρα και στις Σπέτσες αντίστοιχα, είναι εγγεγραμμένα 324 (299 πέρυσι) και 273 (253 πέρυσι) αυτοτελή ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι προκρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 96% στην Ύδρα και το 97% στις Σπέτσες. Το κόστος για 5 διανυκτερεύσεις στις Σπέτσες ξεκινά από 1.770€ και στην Ύδρα από 1.210€.

Τα νησιά του Ιονίου Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα, καταγράφουν προκρατήσεις 97%, 99% και 99% αντίστοιχα. Η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αριθμεί 3.630 (3.364 πέρυσι), 3.442 (3.428 πέρυσι) και 2.492 (2.265 πέρυσι) ακίνητα αντίστοιχα. Στη Ζάκυνθο, το κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 840€, στη Λευκάδα από 1.350€ και στη Κεφαλονιά από 1.090€.

Η Αίγινα και η Κέα μονοπωλούν και το φετινό καλοκαίρι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Στην Αίγινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 1.269€, με τις προκρατήσεις να αγγίζουν το 98%. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 519 (504 πέρυσι) ακίνητα, ενώ η Κέα 620 (590 πέρυσι). Στην Κέα οι προκρατήσεις αγγίζουν το 96% με μόλις 14 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα για 5 διανυκτερεύσεις στην Κέα, ξεκινά από 1.586€.

«Άνθιση» των road trip προορισμών

Όπως και το καλοκαίρι των 2020 – 2021 – 2022, αναμέναμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθιση τα περίφημα «road trip» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας μας, τόσο λόγω του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο, αλλά και λόγω του covid-19, που έχει αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι. Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησηςν και ιδιαίτερα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ακόμη και μετά τη σχετική μείωση των τιμών, πλέον δεν είναι αμελητέο.

Φαίνεται ότι πολλοί συμπολίτες μας προτιμούν κυρίως προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών, με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων. Οι τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την επιλογή του προορισμού των εκδρομέων για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Οι τιμές καταγράφονται «τσουχτερές» σε πολλούς προορισμούς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από την περίοδο της υψηλότερης ζήτησης της καλοκαιρινής σεζόν.

Ήδη από τις αρχές του Μαΐου είχαμε αναφέρει ότι για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών καταγράφονταν προκρατήσεις της τάξεως του 97%-100%, για ακίνητα με ζητούμενο κόστος μίσθωσης έως 100€/διανυκτέρευση. Πλέον, καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα και λιγοστές οικονομικές επιλογές.

«Πρωταγωνιστής» η Πελοπόννησος το καλοκαίρι του 2023

Η Πελοπόννησος κερδίζει τις «εντυπώσεις» και το φετινό καλοκαίρι. Τόσο λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης από την πρωτεύουσα και το καλό οδικό δίκτυο, αλλά και λόγω της φυσικής ομορφιάς και της ποικιλομορφίας της.

Συγκεκριμένα, στον Ν. Ηλείας με τις χρυσαφένιες παραλίες, η δυναμική αυτοτελών κατοικιών εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 502 ακίνητα. Οι προκρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% στην πλατφόρμα Airbnb, με τη διαθεσιμότητα να επικεντρώνεται σε μόλις 8 ακίνητα σε απόσταση έως 5-8 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας, κατάλληλης για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα, ξεκινά από 588€ για 5 διανυκτερεύσεις.

Η «άγρια» φύση στη Μάνη, τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους, όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες. Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στον Δήμο Δυτικής Μάνης αριθμεί 739 ακίνητα, με τις προκρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 92% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στη περιοχή Στούπα αγγίζει τα 1.075€ για 5 διανυκτερεύσεις.

Επιπλέον, στον Δήμο Τριφυλίας η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 277 ακίνητα, με τις προκρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 93% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στην περιοχή Γαργαλιάνοι αγγίζει τα 885€ για 5 διανυκτερεύσεις.

Παράλληλα, στον Δήμο Μεσσήνης η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 320 ακίνητα, με τις προκρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 95% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλης για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στην περιοχή Άγιος Ανδρέας αγγίζει τα 635€ για 5 διανυκτερεύσεις.

Στον Δήμο Ανατολικής Μάνης η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 515 ακίνητα, με τις προκρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 96% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλης για εξαμελή παρέα ή/και οικογένεια στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου αγγίζει τα 1.716€ για 5 διανυκτερεύσεις. Το κόστος μίσθωσης αφορά σε κατοικία 3 υπνοδωματίων με 3 μπάνια.

Στο Ασήνι του Δήμου Πύλου Νέστορος της Μεσσηνίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 2 Υ/Δ κυμαίνεται στα 1.120€ για 5 διανυκτερεύσεις. Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 725 ακίνητα στον δήμο. Οι προκρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 88% στην πλατφόρμα Airbnb.

Ο Δήμος Καλαμάτας στο «προσκήνιο» τόσο των τριημέρων, όσο και των καλοκαιρινών διακοπών. Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε «must» προορισμό. Η Καλαμάτα διαθέτει 928 (839 πέρυσι) ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τις προκρατήσεις να αγγίζουν το 97% τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 1.007€.

Το Ναύπλιο αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του χρόνου. Οι προκρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 97%, με μόλις 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 793€.

Η δυναμική στο κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Ναύπακτο αριθμεί τα 337 ακίνητα. Στη Μονεμβάσια, καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Μονεμβάσια διαθέτει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 353 αυτοτελείς κατοικίες.

Η «ξεχασμένη» τουριστικά Αχαΐα, με 943 (πλην των Καλαβρύτων) εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Αχαΐα προσπαθεί να ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρα μας μέσω των παραθαλάσσιων περιοχών της Αιγιαλίτιδας ζώνης όπως το Δερβένι, το Λόγγο, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα, καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως τη παραλία Γιανισκάρη και την Καλόγρια, κερδίζουν την προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων, όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν.

Οι προκρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 73% και το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 470€.

«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», είναι το σλόγκαν που ακούμε πολλά χρόνια τώρα

Τα ποσοστά προκρατήσεων αγγίζουν 97% για το πενθήμερο 11/8 – 16/8. Στη Χαλκιδική 5.246 (5.513 πέρυσι) αυτοτελείς κατοικίες είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης ξεκινάει από 589€ για 5 διανυκτερεύσεις σε κατοικία κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα.

*Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Διαβάστε ακόμη

«Τέρμα γκάζι» για ρεκόρ πωλήσεων η αγορά αυτοκινήτου (πίνακας)

MSCI Standard Greece: Ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς, εκτός η Τέρνα Ενεργειακή

Οικοδομικές άδειες για το Riviera Galleria και το Commercial Hub – Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ