Σε αδιέξοδο κι εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων βρίσκονται τα μικρότερα τουριστικά καταλύματα της χώρας, τα οποία, εν μέσω Ιουνίου, κι ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα «ανοίγει» ο τουρισμός από το εξωτερικό, παρουσιάζουν χαμηλές, μονοψήφιες πληρότητες για το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.

Αντίστοιχα και τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα, δεν πρόκειται να ανοίξουν στην πλειονότητά τους, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, «εάν δεν υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τις τράπεζες», αίτημα το οποίο τονίζει η ΠΟΞ και σε σχετική επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Τσακίρη, με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Τάσιο, ο προβληματισμός είναι μεγάλος, «ειδικά όταν δεν έχουμε κρατήσεις αυτή τη στιγμή διότι δεν έχουμε πτήσεις από το εξωτερικό. Θα κάνουμε το καθήκον μας και θα βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια της χώρας να επανεκκινήσει την τουριστική οικονομία, όμως το σενάριο να υπάρξει κρούσμα σε μονάδα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο». Μιλώντας για την τουριστική κίνηση, εκτίμησε ότι η πληρότητα αγγίζει το 20%, ενώ όπως είπε σημαντικό ρόλο θα παίξει το «άνοιγμα» της γερμανικής αγοράς και το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει από Βαλκάνιους που θέλουν να κάνουν διακοπές ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η κατάσταση  στα μικρά καταλύματα

Ζοφερή είναι η κατάσταση και στα μικρά τουριστικά καταλύματα, όπως τουλάχιστον την παρουσιάζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και μάλιστα ενώ στις 15 Ιουνίου είναι το ορόσημο για το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων (μετά τα συνεχούς λειτουργίας που έχουν ανοίξει από την 1η Ιουνίου) καθώς και για το άνοιγμα των πτήσεων εξωτερικού στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην πιο δύσκολη τουριστική σεζόν των τελευταίων ετών για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία σημειώνουν πληρότητες σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα, που δεν ξεπερνούν το 3% για τον Ιούλιο ακόμη και για τον Αύγουστο, η ΣΕΤΚΕ ζητάει τη διεύρυνση του μέτρου της παράτασης της λήξης των μεταχρονολογημένων επιταγών για τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, τουλάχιστον για 12 μήνες.

Η Συνομοσπονδία δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων παραμένουν αποκλεισμένες από τα χρηματοδοτικά «εργαλεία», όπως και από το σύνολο σχεδόν των μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «η αιτιολογία του περιορισμένου προϋπολογισμού του προγράμματος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας – ΤΕΠΙΧ ΙΙ, στο οποίο τόσο πολύ πίστεψαν οι «διψασμένοι» για ρευστότητα επιχειρηματίες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δεν τους επέτρεψε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Κι ενώ το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ αναδεικνύεται σε «άνθρακα» για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, «πονοκέφαλο» προκαλεί στους επιχειρηματίες του κλάδου το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Για μία ακόμη φορά οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης παραμένουν κλειστές για τις μικρές επιχειρήσεις, που τη δεδομένη στιγμή χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη χρηματοδοτική στήριξη για να επιβιώσουν και οι αιτήσεις των επιχειρηματιών του κλάδου παραμένουν στα συρτάρια των τραπεζών. Έτσι, η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσχερής και αρκούντως αναποτελεσματική. Μεγάλο δε ερωτηματικό προκύπτει και για τη στάση των τραπεζών, οι οποίες «σπρώχνουν» τους επιχειρηματίες του κλάδου στη λήψη άλλων μορφών δανείων με υψηλά επιτόκια».

Η επιστολή της ΠΟΞ

Τις συνθήκες στον κλάδο περιγράφει και στην επιστολή της η ΠΟΞ, η οποία όπως επισημαίνει «όσα ελάχιστα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους παραμένουν κυριολεκτικά άδεια, τα δε εποχικά ξενοδοχεία έχουν να βάλουν χρήματα στα ταμεία τους από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι επιχειρήσεις – μέλη μας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους από τα μέσα Μαρτίου και είναι άγνωστο πότε θα έχουν ξανά εισπράξεις. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να επαναλειτουργήσουν και να καλύψουν τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους (πληρωμές στο Δημόσιο, εξόφληση προμηθευτών, πληρωμή επιταγών κλπ)».

Σε προηγούμενες επιστολές, οι ξενοδόχοι επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πολλά μέλη στην προσπάθειά τους να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, ώστε πλην των άλλων να είναι σε θέση να καλύψουν και τις επιταγές των επόμενων μηνών.

«Με λύπη μας όμως διαπιστώνουμε πως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Ακόμα και οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις δανειοδότησης έγιναν δέκτες δεν έχουν λάβει ακόμα τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς το ΕΤΕΑΝ δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει στις αναγκαίες εγκρίσεις των ανωτέρω δανείων. Βρισκόμαστε πριν το τυπικό άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν και είναι νομίζουμε εύκολα αντιληπτό πως χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χρηματοδοτήσεων και να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ρευστότητα ελάχιστα ξενοδοχεία τελικά θα ανοίξουν. Όλη η προσπάθεια επιστροφής στη τουριστική κανονικότητα θα πέσει στο κενό και το ελληνικό καλοκαίρι θα παραμείνει μόνο ως διαφήμιση».