Της Στεφανίας Σούκη

Προς το τέλος του 2016 φιλοδοξεί να είναι έτοιμο το νέο «κόσμημα» της Μητροπόλεως, το νέο boutique hotel του Ν. Δασκαλαντωνάκη στο ακίνητο του γνωστού οίκου Χυτήρογλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ημερών ο όμιλος, ο οποίος έχει μισθώσει το ακίνητο έλαβε και τις τελευταίες άδειες για τη μετασκευή του κτιρίου και τώρα πρόκειται να ξεκινήσουν εντατικά οι εργασίες. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη εδώ κι ενάμιση χρόνο την άδεια για τη μετατροπή του Μεγάρου Καλλιμασιώτη σε ξενοδοχείο, ενώ στόχος, μετά και την εξασφάλιση των τελευταίων αδειών, είναι να λειτουργήσει προς τον ερχόμενο Νοέμβριο, πρίν την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του ομίλου Χυτήρογλου, στην οδό Μητροπόλεως 49 και Καπνικαρέας, έχει ταυτιστεί με το γνωστό οίκο υφασμάτων, ο οποίος ωστόσο στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσής και της σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών του προς τις τράπεζες, προχώρησε στη μίσθωσή του στο γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο.

Πρόκειται για ένα από τα παλιά «στολίδια» του κέντρου της Αθήνας, το οποίο, σύμφωνα με την «Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών» οικοδομήθηκε το 1925, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, απόφοιτου του Πολυτεχνείου του Μονάχου και εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής του στέγαζε φίρμες υφασμάτων, όπως το «Μπαζάρ ντ’ Οριάν» (μαρτυρείται το 1930), τον οίκο Τσαντίλη (1960-1978) και, έκτοτε, τον οίκο Χυτήρογλου.

Ο τελευταίος άρχισε να αγοράζει τμηματικά το Μέγαρο από το 1975, όπου έως τότε είχε από το τρίτο υπόγειο έως και τον δεύτερο όροφο καταστήματα εμπορικής χρήσης και ο τρίτος και τέταρτος όροφος λειτουργούσε ως βιοτεχνικός χώρος και καταστήματα. Η αγορά του ακινήτου ολοκληρώθηκε το 1997 και έκτοτε, έως και τις αρχές του 2015, στέγαζε στο ισόγειό του εμπορικό κατάστημα της γνωστής εταιρείας, το οποίο κρίθηκε πιο συμφέρον να κλείσει για την αξιοποίηση του ακινήτου και τη μετατροπή του σε boutique hotel.

Χυτήρογλου2