Τουρισμός

Eurostat: «Βουτιά» στον ελληνικό τουρισμό το 2020 – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ευρώπη

  • newsroom


Οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα έφτασαν συνολικά στα 1,1 δισεκατομμύρια, δηλαδή μειωμένες κατά 61%

Ανάμεσα στην πρώτη τριάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Κατά 61% μειώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021, σε 1,1 δισεκατομμύρια έναντι 2,8 δισεκατομμυρίων κατά το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο Απριλίου 2019-Μαρτίου 2020.

Οι υψηλότερες μειώσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (πλην της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Κύπρου) για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σημειώθηκαν στη Μάλτα κατά 80%, στην Ισπανία κατά 78% και στην Ελλάδα κατά 74%. Ακολουθούν η Πορτογαλία με ποσοστό μείωσης 70% και η Ουγγαρία με 66%.

Τα μικρότερα ποσοστά μεταφέρονται από την Ολλανδία και τη Δανία κατά 36%.

Μεγαλύτερο το ποσοστό μείωσης από ξένους επισκέπτες

Μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο, οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν μη κάτοικοι της χώρας (διεθνείς επισκέπτες) μειώθηκαν 79% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ οι διανυκτερεύσεις από κατοίκους (οικιακοί επισκέπτες) μειώθηκαν κατά 45%.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων διεθνών επισκεπτών μειώθηκε σε όλα τα κράτη μέλη της Ε, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην Ισπανία (90%), στη Ρουμανία (89%), στην Ουγγαρία και στη Φινλανδία (και οι δύο 88% ) καθώς και στην Τσεχία (87%).

Και όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα από κατοίκους των ίδιων των χωρών η συντριπτική πλειοψηφία κατέγραψε μείωση, πλην της Σλοβενίας τα στοιχεία της οποίας μαρτυρούν αύξηση κατά 25% και της Μάλτας κατά 20%. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της ανάλυσης της Eurostat, δεδομένης της μικρής σημασίας του εσωτερικού τουρισμού σε αυτές τις χώρες, αυτή η αύξηση δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει την απότομη πτώση του διεθνούς τουρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Apple: Το νέο, εντυπωσιακό κατάστημα-ναυαρχίδα σε θέατρο της δεκαετίας του ’20 (pics)

Επεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda – TAIΠΕΔ για το Ελληνικό