Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Τουρκία  πιέζουν για την εφαρμογή του σχεδίου των ασφαλών διαδρόμων με τη Βρετανία ακόμη και μέσα στον Ιούλιο κάτι που θα επέτρεπε στους Βρετανούς παραθεριστές να επισκεφθούν μεσογειακά θέρετρα χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ των FT, με το νέο αυστηρό σύστημα καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι επισκέπτες θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται για δυο εβδομάδες. Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως οι Βρετανοί μπορούν να κάνουν εσωτερικό τουρισμό, πρόσθεσε πως οι υπουργοί του συζητούν το ενδεχόμενο υιοθέτησης «ασφαλών διαδρόμων», στο πλαίσιο των οποίων θα εξαιρεθούν από τους κανόνες για την καραντίνα ορισμένες χώρες που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα μόλυνσης από κορωνοϊό. Αυτό θα συμβεί «όταν υπάρχουν αποδείξεις πως είναι ασφαλές να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών έχουν πει πως ελπίζουν να υπάρξουν συμφωνίες εν όψει της περιόδου των θερινών διακοπών, γεγονός που αντανακλά την οικονομική σημασία που έχουν οι Βρετανοί τουρίστες για τα resort της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα  όλα τα αεροδρόμια θα είναι ανοικτά από 1ης Ιουλίου για διεθνείς πτήσεις –περιλαμβανομένων των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο – και θα πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους για κορωνοϊό στους αφιχθέντες. Αξιωματούχος στην Αθήνα δήλωσε πως υπήρξαν συζητήσεις με την συμβουλευτική επιτροπή επιδημιολόγων της κυβέρνησης ως προς το αν θα πρέπει να επιτραπεί στους Βρετανούς τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα από την 1η Ιουλίου, ή εάν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου μειωθούν οι μολύνσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αποφασίστηκε να ανοίξουμε για όλους ταυτόχρονα, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας, μετά τη Γερμανία», είπε. Όπως σημειώνουν οι FT, πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 3 εκατ. τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Τουρκία, αξιωματούχος δήλωσε πως οι δυο πλευρές βρίσκονται σε στενή επαφή και κοντά σε συμφωνία, με την ανεπίσημη ημερομηνία επανέναρξης των ταξιδίων μεταξύ των δυο χωρών να είναι η 15η Ιουλίου. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας στη Βρετανία.

Στην Ισπανία, η υπουργός Τουρισμού είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει για τη Βρετανία, που είναι η «κύρια τουριστική αγορά», παρά τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί νωρίτερα λόγω του ρυθμού των μολύνσεων.

Η  Πορτογαλία ελπίζει πως τα πολύ χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού της θα βοηθήσουν ώστε να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για αερογέφυρα με τη Βρετανία.