Μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που φαίνεται ότι ταιριάζει στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι αυτός του αεροπορικού τουρισμού με το πρώτο δείγμα γραφής, τις προηγούμενες ημέρες, να δημιουργεί περαιτέρω προσδοκίες στους τουριστικούς φορείς της περιοχής.
Σε ένα γεγονός που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, την περασμένη Παρασκευή, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων υποδέχθηκε δώδεκα μικρά αεροσκάφη από τη Γερμανία, την Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προσγειώθηκαν στην πόλη στο πλαίσιο αεροπορικής συνάντησης (fly-in) στην Ελλάδα. Φτάνοντας στην Ελλάδα, έκαναν πρώτα μια σύντομη στάση για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Πάρο και έπειτα τη Σητεία και να επιστρέψουν, τέλος, στα Ιωάννινα όπου θα παραμείνουν για μερικές ημέρες και θα περιηγηθούν στην πόλη και τα ορεινά χωριά.

Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο εκδότης των μηνιαίων περιοδικών Aero International και Fliegermagazin στα οποία θα γίνει αναφορά στην εν λόγω επίσκεψη στην Ελλάδα και τα Ιωάννινα. Σημειωτέον ότι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, είναι από τα μικρά περιφερειακά αεροδρόμια που δέχεται πολύ μικρό αριθμό αφίξεων, τόσο σε πτήσεις εσωτερικού όσο και σε πτήσεις εξωτερικού. Ενδεικτικά για το σύνολο του 2024 το αεροδρόμιο δέχθηκε κάτω των 10.000 διεθνών αεροπορικών αφίξεων (9.493 επιβάτες για το σύνολο του έτους), στην 22η θέση μεταξύ 25 αεροδρομίων της χώρας, όσον αφορά τον όγκο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό αύξησης, άνω του 10%, νούμερα πάντως που είναι πολύ χαμηλά και σίγουρα κάτω των δυνατοτήτων του προορισμού της Ηπείρου, που φιγουράρει σταθερά στις πρώτες θέσεις ως προς την ικανοποίηση των επισκεπτών με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Τώρα οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων εκτιμούν ότι τέτοιου είδους αεροπορικές συναντήσεις, όπως αυτές της περασμένης Παρασκευής, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να εδραιώσουν τα Ιωάννινα ως έναν ανερχόμενο προορισμό αεροπορικού τουρισμού. «Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού υψηλού επιπέδου που αποτελεί μοχλό τουριστικής ανάπτυξης ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορούν να υποστηρίξουν τουριστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως η δική μας», αναφέρουν από την Ενωση Ξενοδόχων. «Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα «φιλικό» προς τέτοιου είδους πτήσεις καθότι προσφέρει δυνατότητα ανεφοδιασμού και χαμηλότερο κόστος παραμονής ιδιωτικών αεροσκαφών σε σχέση με άλλα αεροδρόμια.
Επίσης, βρίσκεται σε ένα σημαντικό αστικό κέντρο με πληθώρα μνημείων και προσφερόμενων δραστηριοτήτων αλλά και σε εγγύτητα με δημοφιλείς ορεινούς και παραθαλασσίους προορισμούς. Επιπλέον, τοποθετείται στη συμβολή τριών διεθνών οδικών αξόνων δίνοντας έτσι την επιλογή στον επισκέπτη να μεταβεί εύκολα και γρήγορα σε άλλους προορισμούς και, φυσικά, οι υπηρεσίες που προσφέρουν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου είναι υποδειγματικές».
Η εκδήλωση υποδοχής έγινε με την υποστήριξη του Αερολιμένα Ιωαννίνων, του ΕΟΤ, της αντιδημαρχίας τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, των ΣΑΕΚ Δέλτα 360° και της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου, ενώ το handling των αεροσκαφών έγινε από την εταιρεία Skyserv.
Διαβάστε ακόμη
Sabbaticals: Όταν η εταιρεία σε πληρώνει για να κάνεις ένα διάλειμμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.