Τουρισμός

H μαύρη τρύπα της ρευστότητας απειλεί να καταπιεί τους ξενοδόχους

  • Στεφανία Σούκη


Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, περιέγραψε τα όσα βιώνουν σήμερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωσή τους εν μέσω κορωνοϊου, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Π.Ο.Ξ

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων περιέγραψε την «ωμή πραγματικότητα» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα στο “τσουνάμι” των συνεπειών της πανδημίας.

Επιχειρήσεις που «έδωσαν μάχη με μεγάλες απώλειες για να υποστηρίξουν το άνοιγμα του τουρισμού και που έβαλαν τα δυνατά τους για να προστατέψουν πάνω απ’ όλα την υγεία και την υγειονομική αξιοπιστία της χώρας, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα της ελπίδας για την επόμενη σεζόν», όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος στη συνέλευση που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή προέδρων και αντιπροσώπων – ξενοδόχων Ενώσεων από ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, ενώ στη συζήτηση παρενέβη μέσω skype ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που έπληξαν με αδιανόητο τρόπο τα ταξίδια, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία και τον παγκόσμιο τουρισμό, ο κλάδος έδωσε και πάλι, ό,τι καλύτερο μπορούσε. «Αξιοποιήσαμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που αρίστευσε στην υγειονομική διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και δώσαμε τη μάχη με μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων 6.027 ξενοδοχεία άνοιξαν μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες και 4.000 δεν τα κατάφεραν. Βάλαμε τα δυνατά μας, προστατεύσαμε πάνω απ’ όλα την υγεία και την υγειονομική αξιοπιστία της χώρας και εξασφαλίσαμε το δικαίωμα να ελπίζουμε για την επόμενη σεζόν. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς και καθαροί γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Οι ξενοδόχοι έχασαν, δεν κέρδισαν στη φετινή σεζόν. H “μαύρη τρύπα” της ρευστότητας απειλεί να καταπιεί κόπους και θυσίες μιας ζωής», τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «’Η θα κάνουμε μια τολμηρή παράκαμψη με by pass, με ενίσχυση δηλαδή της ρευστότητας ή θα πέσουμε μέσα στη μαύρη τρύπα και θα μας καταπιεί. Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο από αυτά τα δύο.

Κι αυτό πρέπει να το έχει καλά στο μυαλό της η κυβέρνηση και κυρίως οι συναρμόδιοι υπουργοί γιατί είναι η δική τους πολιτική βούληση και οι δικές τους αποφάσεις που θα καθορίσουν αν ζούμε τον επίλογο του ελληνικού ξενοδοχείου ή τον πρόλογο νέων επιτυχιών για το ξενοδοχείο και τον τουρισμό».

Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ θα ακολουθήσουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το απερχόμενο Δ.Σ. θα βραβεύσει για την πολυετή προσφορά τους στην Ομοσπονδία, δύο αξιόλογα στελέχη της με σημαντική συνεισφορά στο επιχειρείν και στο συνδικαλισμό των ξενοδόχων. Πρόκειται για τους κ.κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλο από τη Θεσσαλονίκη και Σακελλάριο Σουλούνια από τη Ρόδο.