Για νωρίτερα μέσα στην άνοιξη, με περισσότερες πτήσεις και μεγαλύτερη συχνότητα προς την Αθήνα από περισσότερα αεροδρόμια προετοιμάζονται οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, προβλέποντας ισχυρή ζήτηση για Ελλάδα και το 2024, έπειτα από μια χρονιά όπου οι αφίξεις και οι εισπράξεις από ΗΠΑ κατέγραψαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Ηδη τα επίσημα νούμερα του δεκαμήνου του 2023 ξεπερνούν ακόμη και τα προπανδημικά επίπεδα για το δωδεκάμηνο του 2019.

Η Delta Airlines, η οποία παρεμπιπτόντως ολοκληρώνει τώρα, μέσα στον Ιανουάριο, το περυσινό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις στο δρομολόγιο Νέα Υόρκη – Αθήνα, η American Airlines και η United Airlines βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης για εκκίνηση ακόμη και από νωρίς, μέσα στον Μάρτιο, για ορισμένα δρομολόγιά τους από Αμερική, πέραν φυσικά της Emirates, που συνεχίζει, σταθερά, με υψηλή πληρότητα την απευθείας σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στις νέες προσθήκες της φετινής χρονιάς για πτήσεις στη σύνδεση της Αθήνας με την άλλη άκρη του Ατλαντικού περιλαμβάνεται η Norse Atlantic Airways, «αεροπορική εταιρεία μεγάλων αποστάσεων με προσιτές τιμές», όπως αυτοσυστήνεται, η οποία εντάσσει  την ελληνική πρωτεύουσα στο πρόγραμμά της για το καλοκαίρι, από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο.

Υψηλές ιστορικά επιδόσεις

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, οι ΗΠΑ εντάσσονται στις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές και ειδικά για τη χρονιά που μόλις έφυγε ο αριθμός των Αμερικανών επιβατών για Αθήνας εκτοξεύτηκε: τα νούμερα παραπέμπουν σε διψήφια αύξηση σε σχέση με την προπανδημική εποχή, με τη σύνδεση κυρίως της Νέας Υόρκης να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αμερικανικών αεροδρομίων.

Αντίστοιχη διαπίστωση προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου τα νούμερα του δεκαμήνου του 2023, για το διάστημα δηλαδή Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του δωδεκαμήνου του 2019. Ετσι, η ταξιδιωτική κίνηση για το διάστημα του δεκαμήνου της περυσινής χρονιάς διαμορφώθηκε από τις ΗΠΑ στο 1,27 εκατομμύριο ταξιδιώτες σε σχέση με το σύνολο του 2019, προ πανδημίας όπου στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου η ταξιδιωτική κίνηση είχε αγγίξει σχεδόν το 1,18 εκατομμύριο ταξιδιώτες. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν κινηθεί και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2023 άγγιξαν σχεδόν το 1,22 δισ. ευρώ, έχοντας επίσης ξεπεράσει το δωδεκάμηνο του 2019, οπότε το αντίστοιχο νούμερο ήταν στο 1,18 δισ. ευρώ.

Τα νέα προγράμματα του 2024

Για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ο προγραμματισμός των ξένων αεροπορικών που ανιχνεύουν από νωρίς τη ζήτηση από το ταξιδιωτικό κοινό παραπέμπει σε περισσότερες από ποτέ διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την Αθήνα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ενδεικτικά, η Delta Airlines, κάνοντας ένα διάλειμμα δύο μηνών στη χαμηλή χειμερινή σεζόν, έως και τις αρχές Μαρτίου, επανεκκινεί νωρίτερα φέτος το θερινό της πρόγραμμα για την Αθήνα τόσο για τη σύνδεση με Νέα Υόρκη όσο και για την αντίστοιχη με τη Βοστόνη. Οι επιτελείς της εταιρείας έχουν δηλώσει από το περασμένο φθινόπωρο ότι προβλέπουν υψηλή ζήτηση για Ελλάδα το 2024, έχοντας αποφασίσει να προσφέρουν για το καλοκαίρι διευρυμένες συνδέσεις με την Αθήνα από τα αμερικανικά αεροδρόμια όπου επιχειρούν. Μάλιστα, η σύνδεση της Βοστόνης αναβαθμίζεται επίσης σε καθημερινή το ερχόμενο καλοκαίρι, λόγω της υψηλής πληρότητας που καταγράφηκε μέσα στο 2023.

Αντίστοιχα και η United, η οποία το 2023 προχώρησε για πρώτη φορά στην επέκταση του θερινού της προγράμματος λόγω της υψηλής ζήτησης προς την Αθήνα από τη Νέα Υόρκη, ολοκληρώνοντας τις πτήσεις στα τέλη Νοεμβρίου, για το θερινό πρόγραμμα του 2024 ενισχύει τη συχνότητα σε καθημερινή βάση για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, εκκινώντας νωρίτερα κατά μία εβδομάδα (στα τέλη Μαρτίου) έναντι του αρχικού προγραμματισμού που ήταν για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 14 Απριλίου έναντι της 3ης Μαΐου, με καθημερινές πτήσεις εκκινεί για φέτος και η σύνδεση της εταιρείας με την Ουάσινγκτον.

Επίσης, πιο νωρίς σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της θα εκκινήσει φέτος τις εποχιακές απευθείας συνδέσεις και η American Airlines στο δρομολόγιο Φιλαδέλφεια – Αθήνα. Η αεροπορική προχωρά σε αλλαγή του θερινού της προγράμματος με καθημερινή πτήση από τις αρχές Μαΐου έναντι του αρχικού προγραμματισμού που ήταν για αρχές Ιουνίου.

Στις νέες… αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου θα είναι η Norse Atlantic Airways με νέο δρομολόγιο μεταξύ της Αθήνας και της Νέας Υόρκης (JFK) προκειμένου «να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των Αμερικανών ταξιδιωτών που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα μαγευτικά τοπία και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αεροπορική. Μάλιστα , οι τιμές των εισιτηρίων της ξεκινούν κάτω από τα 300 ευρώ για απλή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων φόρων και τελών.

«Με έναν αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών που εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η Norse Atlantic Airways αναγνωρίζει την ανάγκη για μια απρόσκοπτη, άμεση, προσιτή και βολική ταξιδιωτική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιορν Τόρε Λάρσεν, CEO και ιδρυτής της Norse Atlantic Airways.

H εταιρεία δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και ειδικεύεται σε απευθείας πτήσεις χαμηλού κόστους και μεγάλων αποστάσεων σε δημοφιλείς προορισμούς στη διηπειρωτική αγορά (Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Μαϊάμι, Ορλάντο, Οσλο, Βερολίνο, Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι κ.α. και από την ερχόμενη άνοιξη και στην Αθήνα). Η πρώτη πτήση της απογειώθηκε από το Οσλο προς τη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Οι 22+2 παράγοντες που θα διαμορφώσουν την εικόνα της κτηματαγοράς το 2024 (πίνακας)

Grecotel: «Δυνατή» σεζόν και το 2024 παρά τη γεωπολιτική αστάθεια (pic)

10 αγαπημένα επαρχιακά ζαχαροπλαστεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ