Ανάμεσα στα πολλά κακά που έχει φέρει το καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», φέτος, η παρατεταμένη καλοκαιρία και ο ήπιος χειμώνας ξεχωρίζουν τώρα ως μεγάλες ευκαιρίες. Για τη χώρα μας, είναι μια ιδανική ευκαιρία να διατρανώσει ότι «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» (κατά το άσμα) και να υποδεχθεί αυξημένο αριθμό «διψασμένων» για τον διάσημο ήλιο και τις θάλασσές μας τουριστών, σε μια καλοκαιρινή σεζόν η οποία αναμένεται να επιμηκυνθεί από την ίδια τη… φύση.

Όλοι οι «οιωνοί», άλλωστε, δείχνουν ότι για φέτος υπάρχει μια κοινή προσδοκία για ένα τουριστικό «ράλι» που θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Από τους τουριστικούς πράκτορες, στα ξενοδοχεία, τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και όσους διαχειρίζονται τις τουριστικές υποδομές της χώρας, αφήνεται να διαφανεί αυτό το συναίσθημα της προσδοκίας κάτι πολύ καλού, αφού οι προκρατήσεις δείχνουν να είναι αυξημένες κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με πέρυσι που ήταν μια καλή τουριστική χρονιά, ενώ το momentum που έχει επιβεβαιώνει τη διατήρηση της περυσινής ισχυρής δυναμικής του κλάδου, με τις προβλέψεις να θέτουν τον πήχη των εσόδων στα 21 δισ. ευρώ

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία αυτά καθεαυτά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ίσως τα πλέον πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία του Airdata Tracker, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), βάσει των οποίων για το σύνολο της φετινής τουριστικής περιόδου, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι ήδη αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Για του λόγου το αληθές, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2024, έναντι της αντίστοιχης, περυσινής περιόδου, είναι αυξημένες κατά 8,6%, που σε απόλυτους αριθμούς «μεταφράζεται» σε 27.029.994 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.

Σε επίπεδο μήνα, τον Απρίλιο οι προγραμματισμένες θέσεις ήταν 1.994.772, αυξημένες κατά 7,4%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, τον τρέχοντα μήνα είναι 3.300.738, αυξημένες κατά 12,2%, σε σύγκριση με τον Mάιο του 2023 και τον Ιούνιο 4.297.649, αυξημένες κατά 15,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Για τον Ιούλιο, προγραμματισμένες είναι 5.070.360 θέσεις, αυξημένες κατά 18,8%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Αύγουστο 5.104.381, αυξημένες κατά 18,9%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, τον Σεπτέμβριο 4.325.219, αυξημένες κατά 16%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και τον Οκτώβριο 2.877.906, αυξημένες κατά 10,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο μεγαλύτερος όγκος σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2024, μέχρι στιγμής, καταγράφεται από το Ην. Βασίλειο, με 5.483.365 αεροπορικές θέσεις, αυξημένες κατά 5,7%, σε σχέση με τη σεζόν 2022/2023. Στη δεύτερη θέση στην κατάταξη με τις αγορές-πηγές εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα ακολουθεί η γερμανική αγορά, με 4.611.348 αεροπορικές θέσεις την εξεταζόμενη περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, αυξημένες κατά 11,1%.

Άλλωστε και πολύ πρόσφατα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, έλεγε ότι «η Ελλάδα πάει καλά. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο». Ο δε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, έχει εξηγήσει ότι ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει σημαντικές προοπτικές και μεγάλο περιθώριο βελτίωσης του αριθμού των επισκεπτών, ο οποίος έχει δυναμική να αγγίξει τα 60 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας. Νωρίτερα φέτος, η TUI, προέβλεπε ότι φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα αριθμός-ρεκόρ Γερμανών παραθεριστών, με την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω να συγκαταλέγονται στους κορυφαίους προορισμούς για τους πελάτες της εταιρείας. «Η Ελλάδα οδεύει προς την υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών», έλεγε ο όμιλος.

Ο CEO της αεροπορικής εταιρείας Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου, προ ημερών, ανέφερε ότι «το 2023 η Aegean πέτυχε δυναμική ανάπτυξη του πτητικού της έργου προσφέροντας 18,9 εκατ. θέσεις, 3 εκατ. περισσότερες από το 2022», καθώς «η προσθήκη 30 νέων προορισμών στο δίκτυο, φτάνοντας συνολικά τους 180, και η σημαντική αύξηση της χωρητικότητας λειτούργησαν αποτελεσματικά σε ένα ανοδικό περιβάλλον εισερχόμενης ζήτησης αλλά και αυξανόμενης δυναμικής των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό».

Προφανώς η Aegean έχει καταγράψει τα θετικά μηνύματα και γι’ αυτό το λόγο για φέτος προγραμματίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά της, κυρίως από τη βάση της Αθήνας, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις, ενώ αντίστοιχη αύξηση της χωρητικότητας αναμένεται στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου, αλλά και από τη βάση της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Γερογιάννης τόνισε πως «συνολικά για το 2024 η εταιρεία προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομολόγια».