Τουρισμός

Η περιοχή της Ελλάδας με τιμές – φωτιά στα εξοχικά: Εως 5.500 ευρώ το τ.μ.!

  • newsroom


Τη δεύτερη θέση, μετά τη Μύκονο στη λίστα με τους τουριστικούς προορισμούς όπου παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης και αγοράς εξοχικής κατοικίας βρίσκεται η Ελούντα, όπου οι τιμές παραμένουν ψηλά, χωρίς να έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Της Στεφανίας Σούκη

Τη δεύτερη θέση, μετά τη Μύκονο στη λίστα με τους τουριστικούς προορισμούς όπου παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης και αγοράς εξοχικής κατοικίας βρίσκεται η Ελούντα, όπου οι τιμές παραμένουν ψηλά, χωρίς να έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση της Μ. Τσερεβελάκη από την Alpha Aστικά Ακίνητα, σχετικά με την «Αγορά εξοχικής κατοικίας στην Κρήτη», στο πλαίσιο της σχετικής ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στο νησί έχουν καταγράψει σημαντική μείωση, από 30% έως 40% τα τελευταία έξι χρόνια εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της οικονομικής κρίσης. «…Φωτιά, παρά την κρίση, παραμένουν οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελούντα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση της εταιρείας και συνεχίζει: Οι ζητούμενες τιμές των νεόδμητων αυτοτελών εξοχικών κατοικιών στην περιοχή κυμαίνονται από τα 2.400 ευρώ ανά τ.μ. έως τα 3.750 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι αξίες για τις παραθαλάσσιες βίλλες lux κατασκευής 4.700 ευρώ το τ.μ. έως τα 5.500 ευρώ ανά τ.μ. Η τιμή για την ενοικίαση μίας παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας για μία εβδομάδα κοστίζει περί τα 6.000 ευρώ.

Στο νομό Λασιθίου ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η περιοχή του Αγίου Νικολάου και η Σητεία, με τιμές στον Αγιο Νικόλαο από 1.500 έως 2.400 ευρώ το τ.μ. για τα νεόδμητα.

Στο νομό Χανίων υπάρχει αυτή την στιγμή μεγάλη προσφορά εξοχικών κατοικιών, ενώ οι τιμές έχουν πέσει γύρω στο 45% σε σχέση με το 2009. Ενδεικτικά, στον Πλατανιά, όπου οι τιμές είναι και οι πιο υψηλές στην περιοχή, οι αξίες για αγορά στα νεόδμητα φθάνουν έως τα 2.450 ευρώ, ενώ έως μεταξύ 1.400- 1.600 ευρώ το τ.μ. είναι οι τιμές στο Μάλεμε.
Στο νομό Ηρακλείου ενδιαφέρον στο κομμάτι της εξοχικής κατοικίας παρουσιάζουν κατά κύριο λόγο οι κοντινές στην πόλη του Ηρακλείου περιοχές που συνδυάζουν θάλασσα ή θέα προς αυτήν όπως Κοκκίνη Χάνι, Γούβες, Ανισαράς, Χερσόνησος, Ανω Χερσόνησος, Πισκοπιανό, Κουτουλουφάρι, Μάλια και Σταλίδα.
Η ανάλυση της θυγατρικής του ομίλου της Alpha Bank απαριθμεί και τους 10 λόγους για την αγορά τουριστικής κατοικίας στην Κρήτη: αεροπορική προσβασιμότητα, καιρός, πολιτισμός, μεγάλη ακτογραμμή, ποιότητα ζωής, χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, μέτριο κόστος διαβίωσης, επένδυση σε έναν ανερχόμενο προορισμό, κόστος μεταβίβασης και νομικό πλαίσιο- αδεια παραμονής.

Η πορεία του τουρισμού

Οσον αφορά τον τουρισμό συνολικά, η Alpha Aστικά Ακίνητα αναφέρει ότι «προϋπόθεση για να συνεχιστεί η θετική πορεία του τουριστικού κλάδου είναι η πολιτική σταθερότητα μέσω μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ένα επενδυτικό πλάνο σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς εισόδου. Οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν μικρή αύξηση των προσφερόμενων θέσεων για το 2016 λόγω της αναταραχής στην Τουρκία και οι προοπτικές του τουρισμού το 2016 εκτιμώνται ως θετικές παρά το γεγονός ότι ενδέχεται η ζήτηση των τουριστικών υπηρεσιών να υποστεί πίεση εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση». Ειδικά για την Κρήτη τα μηνύματα είναι αισιόδοξα από αγορές όπως η Αυστρία, όπου το νησί είναι μεταξύ των κορυφαίων δημοφιλών τουριστικών προορισμών, ή η Ολλανδία. Αισιοδοξία υπάρχει και για αυξημένο ρωσικό τουριστικό ρεύμα την εφετινή σεζόν στην Κρήτη, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού, η οποία καθιστά ακριβότερη την επίσκεψη των Ρώσων τουριστών στις χώρες της Ευρώπης και τους στρέφει στον εσωτερικό τουρισμό.

Προοπτικές βλέπει η εταιρεία και στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να καταστήσει το νησί προορισμό, να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο την ανάπτυξη του νησιού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Απόρρητο Απόρρητο