Την άνοιξη του 2026 αναμένεται η λειτουργία του ολοκαίνουριου Ikos Kissamos στην Κρήτη, κάτω από το πολυτελές brand των Ikos Resorts που καταγράφουν περαιτέρω άνοδο στις επιδόσεις των ξενοδοχείων τους σε Χαλκιδική, Κώ και Κέρκυρα.
Ειδικά ως προς το Ikos Kissamos στην Κρήτη, με μία επένδυση άνω των 125 εκατ. ευρώ σε πάνω από 200 στρέμματα στο νησί, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της διοίκησης οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη με την αναμενόμενη ολοκλήρωση της μονάδας το Μάιο του 2026 οπότε αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του. Mάλιστα, οι κρατήσεις για τη σεζόν του 2026 έχουν ήδη ξεκινήσει για τη νέα υπερπολυτελή μονάδα στο μεγαλύτερο νησιωτικό προορισμό της χώρας. Για την ολοκλήρωση των επενδύσεων, η εταιρεία διαθέτει ανοιχτές εγκεκριμένες δανειακές τραπεζικές πιστώσεις ύψους 93 εκατ. ευρώ καθώς και ανοιχτές εγκεκριμένες ενδοομιλικές πιστώσεις ύψους 83 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, για τις ανάγκες της ολοκλήρωσης της κατασκευής του ξενοδοχείου η εταιρεία έχει λάβει ομολογιακό δάνειο με ημερομηνία στις αρχές του 2025 και ύψους μέχρι 20 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «ΣΑΝΗ ΜΑΕ» και έχει λάβει ποσό 4 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο έχει σταθερό επιτόκιο 7,45% και ημερομηνία αποπληρωμής μέχρι το τέλος του 2032.
Τα υπόλοιπα Ikos
Ως προς τις επιδόσεις των υπόλοιπων ξενοδοχείων του ομίλου ανά την Ελλάδα, η περυσινή χρονιά οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των μεγεθών οδηγούμενη από την περαιτέρω άνοδο της τουριστικής κίνησης στους ελληνικούς προορισμούς ιδιαίτερα για ένα προϊόν, όπως αυτό των Ikos Resorts του ομίλου Sani/ Ikos που στοχεύει σε τουρισμό υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων και βρίσκεται σε άνοδο. Η διοίκηση εκφράζει την απόλυτη αισιοδοξία της για την περαιτέρω πορεία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχοντας δημιουργήσει ξενοδοχεία 5 αστέρων στην κατηγορία των υπερπολυτελών συγκροτημάτων και παράλληλα έχοντας κτίσει το εμπορικό σήμα ‘’Ikos Resort infinite life style’’ τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας αναμένονται για το μέλλον εξαιρετικά».

Στη Χαλκιδική, με το Ikos Olivia στην περιοχή Γερακίνα, ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπέρασε τα 36 εκατ. ευρώ το 2024 από τα 34,37 εκατ. ευρώ του 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 14,38 εκατ. ευρώ από 13,78 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος.
Επίσης στη Χαλκιδική, με το Ikos Oceania, η άνοδος σε επίπεδο κύκλου εργασιών αντιστοιχεί σε 17,7%, στα 30,24 εκατ. ευρώ για την περυσινή χρονιά, ενώ τα EBITDA ήταν στα 8,2 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ το 2023. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν στα 2,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 790 χιλ. ευρώ το 2023.
Στην Κέρκυρα, τα αποτελέσματα της Ikos Odisia αντιστοιχούν για το 2024 στα 51,78 εκατ. ευρώ από 31,624 εκατ. ευρώ του 2023, ενώ σε επίπεδο EBITDA, αυτά ανήλθαν στα 20,4 εκατ. ευρώ, έναντι 8,312 εκατ. ευρώ του 2023, με την εταιρεία να παρουσιάζει μετά φόρων κέρδη ύψους 3,39 εκατ. ευρώ το 2024, από ζημιές ύψους 1,945 εκατ. ευρώ (λόγω αυξημένων επενδύσεων και μειωμένης διάρκειας λειτουργίας).
Ανοδο είχε και έτερο Ikos Dassia: Το σύνολο των εσόδων στην προκειμένη περίπτωση ανήλθε στα 52,78 εκατ. ευρώ από 46,37 εκατ. ευρώ το 2023 με τα EBITDA να αντιστοιχούν σε 20,93 εκατ. ευρώ έναντι 19,58 εκατ. ευρώ το 2023.

Οσον αφορά το Ιkos Aria στην Κώ, το σύνολο των εσόδων το 2024 ανήλθαν στα 50,94 εκατ. ευρώ από 44,2 εκατ. ευρώ το 2023, με τα κέρδη πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 21,23 εκατ. ευρώ με άνοδο κατά 12,4% σε σύγκριση με τα 18,88 εκατ. ευρώ του 2023. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 12,67 εκατ. ευρώ από τα 5,93 εκατ. ευρώ του 2023.
Ο όμιλος Sani/ Ikos που ξεκίνησε από την οικογένεια Ανδρεάδη και έχει πλέον διεθνοποιηθεί με την ισχυρή μετοχική σφραγίδα της επενδυτικής GIC, λειτουργεί 12 ιδιόκτητα θέρετρα κάτω από τα brands Sani Resort και Ikos Resorts στην Ελλάδα (Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κως) και την Ισπανία (Μαρμπέλα-Εστεπόνα, Μαγιόρκα), ενώ επεκτείνεται με τρείς νέες μονάδες Ikos πέντε αστέρων: το Ikos Kissamos στην Κρήτη, το Ikos Marbella στην Ισπανία και το Ikos Cortesia στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, που θα ανοίξουν μεταξύ 2026 και 2028, προσθέτοντας πάνω από 1.200 δωμάτια, σουίτες και βίλες. O όμιλος «τρέχει» ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων έως το 2029, χρονιά κατά την οποία αναμένεται να λειτουργήσει στη Χαλκιδική η «ναυαρχίδα» του brand, το Ikos Kassandra ως το πρώτο Ikos Grand Resort, μετά τη νέα στρατηγική επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου των 3 ξενοδοχείων της Goldman Sachs τον περασμένο Απρίλιο. Με την προσθήκη του Ikos Kassandra, η δυναμικότητα του ομίλου θα ξεπεράσει τα 5.600 δωμάτια έως το 2029.
Διαβάστε ακόμη
Παράταση στη φοροαπαλλαγή για ακίνητα που ανοίγουν το 2026 και νέοι κόφτες στα Airbnb
ΑΓΕΤ Ηρακλής: Πώς η εγχώρια ζήτηση τροφοδοτεί την κερδοφορία – Οι νέες επενδύσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.