Το ποδήλατο που μπήκε δυναμικά στις ζωές τουριστών και κατοίκων σ’ όλη την Ελλάδα, τα οφέλη της χρήσης του, καθώς και η τουριστική του αξιοποίηση, τέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της NatTour, «Bike Friendly Forum 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη. 

Ο ποδηλατικός τουρισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Τουρισμού, επεσήμανε μεταξύ άλλων η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε «πως έχουν ήδη γίνει και συνεχίζουν να γίνονται δράσεις και κινήσεις που θα ενισχύσουν τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η χώρα μας έχει δυνατότητες να το υποστηρίξει και να γίνει πόλος έλξης και για όσους αγαπούν και χρησιμοποιούν το ποδήλατο». 

«Έχουμε ήδη προβεί στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την ΜΚΟ “Πόλεις για Ποδήλατο” για τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την ανάπτυξη του δικτύου Eurovelo στην Ελλάδα και την προώθηση του Ποδηλατικού Τουρισμού, την αξιοποίηση ανενεργού δικτύου σιδηροδρόμων, την ομόφωνη ένταξη της Ελλάδας (εκπροσωπούμενης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo) στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων Eurovelo. Παράλληλα, δρομολογείται η συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου και του ποδηλατικού τουρισμού» συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη. 

Τόνισε επίσης, ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας και η υπογραφή μνημονίου μεταξύ της natΤour και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), όπως και το επερχόμενο αυτό το Δεκέμβριο «bike friendly networking event», για τη συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών.       

Το δίκτυό της «bike friendly» ήδη μετρά δέκα πιστοποιημένους -επιλεγμένους δήμους- προορισμούς, 130 πιστοποιημένα ξενοδοχεία-καταλύματα, και περισσότερες από τριάντα ποδηλατικές επιχειρήσεις, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας Ελλάδας πιο φιλικής για το ποδήλατο και τους ποδηλάτες και αντίστοιχα μιας ποδηλατικής κοινότητας που συμβάλλει ενεργά στην κοινωνική αλλά και οικονομική ζωή της χώρας. 

Η γενική διευθύντρια της NatTour, Βίκυ Καραντζαβέλου, που δημιούργησε το σήμα «Bike Friendly», αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ήδη αποδώσει καρπούς άλλα και στα μελλοντικά σχέδια, αρχής γενομένης από μια νέα συνεργασία με την με την είσοδο στη μεγάλη ομάδα τους και των τουριστικών πρακτόρων. 

«Προβάλουμε το ποδήλατο στον τουρισμό. Θέλουμε ο τουρίστας να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του γύρω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει, στις μετακινήσεις του, στις βόλτες του. Η εταιρεία μας, που διαχειρίζεται το σήμα “Bike Friendly” το οποίο από το 2016 έχει πιστοποιήσει ξενοδοχεία, δήμους και συνεργάτες, κάνει ένα νέο άνοιγμα και μόλις πριν από λίγες μέρες υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το σύνδεσμο ελληνικών πρακτορείων για να ξεκινήσουμε να πιστοποιούμε και τουριστικά γραφεία. Έτσι θα γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων πού θα στείλουν τον τουρίστα για να κάνει ποδήλατο, όταν προτείνουν τις εκδρομές και τα ταξίδια σε προορισμούς σε όλη τη χώρα. Το βασικότερο όλων είναι να μάθουν όλοι πως η χρήση του ποδηλάτου είναι μια μετακίνηση για όλους ανεξαρτήτου ηλικίας και βαλαντίου» τόνισε η κ. Καραντζαβέλου. 

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Αυτή είναι η ζωή μου

Η ιστορία πίσω από το βραβευμένο σπίτι που “κρεμάστηκε” φυσικά σε έναν βράχο της Καρπάθου

Είναι η Κεφαλονιά ο πιο δυναμικός αμπελώνας της Ελλάδας; 7 κρασιά που συναρπάζουν