Τουρισμός

Οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων επιστρέφουν στην Αθήνα

  • Στεφανία Σούκη


Εντονο ενδιαφέρον για νέα deals είτε στον τομέα της διαχείρισης ή για franchise σε υφιστάμενες αλλά και νέες μονάδες

Της Στεφανίας Σούκη

Από τα βόρεια προάστια μέχρι το ανερχόμενο Φάληρο και τον Πειραιά, οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες επιδεικνύουν εσχάτως μεγάλο ενδιαφέρον για νέα deals, είτε πρόκειται για το κομμάτι της διαχείρισης είτε ακόμη και μέσω franchise σε υφιστάμενες αλλά και νέες μονάδες στην Αττική.

Μεταξύ αυτών και μονάδες που παραμένουν κλειστές, όπως το ιστορικό «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι ή ακόμη και το πρώην «Κάνιγγος 21», στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει πέσει θύμα της κρίσης και έβαλε λουκέτο πριν από μία πενταετία. Τώρα, οι μεγάλες αλυσίδες διαχείρισης επιστρέφουν στην εγχώρια αγορά, την ίδια στιγμή που η Alpha Bank εκκινεί τις επίσημες διαδικασίες για την πώληση της πλέον πολύφερνης νύφης στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, του «Ηilton».

Η Marriott

Μεγάλη κινητικότητα στην εγχώρια αγορά παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αλυσίδα Marriott, η οποία το 2013 αποχώρησε, όταν διέκοψε τη συνεργασία με τον όμιλο Παρασκευαΐδη για το τότε «Ledra Marriott» (νυν «Athens Ledra»), για να επιστρέψει πέρυσι το καλοκαίρι μέσω Κρήτης και της συνεργασίας της με το «Domes of Elounda», της οικογένειας Σπανού.

Τώρα η Marriott International ετοιμάζεται να επιστρέψει δριμύτερη στην ελληνική πρωτεύουσα και στα πέριξ αυτής, δίνοντας μάλιστα παραπάνω από μία ψήφους εμπιστοσύνης. O διεθνής κολοσσός βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφές με τον όμιλο Μεταξά προκειμένου να θέσει υπό την ομπρέλα του το νέο ξενοδοχείο που δρομολογεί ο τελευταίος, μέσω της εταιρείας ΜΕΚΤΗΜΑ Α.Ε., στον Πειραιά.

Το εν λόγω project κοστολογείται 7 εκατ. ευρώ και η εταιρεία ΜΕΚΤΗΜΑ έχει υποβάλει στην Εθνική Τράπεζα πρόταση δανειοδότησης του έργου από πόρους του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Jessica». Το νέο ξενοδοχείο θα προκύψει μετά την ανακατασκευή δύο όμορων εμπορικών κτιρίων, με χρήση αποθηκών και καταστημάτων επί της οδού Αριστείδου 16-18, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά και στον σταθμό του ΗΣΑΠ, τα οποία τη δεκαετία του ’60 στέγαζαν τις δραστηριότητες της γνωστής εταιρείας παραγωγής αλκοολούχων ποτών Μεταξά. Τα δύο κτίρια, με συνολική επιφάνεια 3.800 τ.μ., θα ανακατασκευαστούν πλήρως για τη δημιουργία 4άστερης ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας περίπου 100 δωματίων και ήδη έχει εξασφαλιστεί η έγκριση για την υλοποίηση του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Εκτός από το έργο της ΜΕΚΤΗΜΑ, το όνομα της Marriott έχει βρεθεί στο επίκεντρο και για την περίπτωση του ξενοδοχείου «Metropolitan» του ομίλου Χανδρή στη λεωφόρο Συγγρού σχετικά με το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας franchise, εν όψει και της επικείμενης, σταδιακής ανακαίνισης της 5άστερης μονάδας.

sel10a

Το «Metropolitan», πλησίον του παραθαλάσσιου ολυμπιακού πάρκου, έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται πολύ κοντά και στον νέο πόλο που δημιουργείται γύρω από το νέο τοπόσημο της Αθήνας, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Οι κατασκευαστικές εργασίες στο ΚΠΙΣΝ (που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 596 εκατ. ευρώ) αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους μήνες, με τις πύλες του να ανοίγουν για το κοινό εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Ηδη, πάντως, η συγκεκριμένη επένδυση είναι μια πολύ καλή αφορμή για την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτικών κεφαλαίων και μεγάλων ξένων αλυσίδων διαχείρισης -μεταξύ των οποίων και της Novotel- για την ευρύτερη περιοχή από τον Πειραιά έως το Φάληρο και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι εντάσσεται και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από πλευράς της έτερης γνωστής εταιρείας διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων, της Movenpick Ηotels & Resorts, για την περίπτωση του «Athens Ledra», επί της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο μετά την αποχώρηση της Marriott το 2013 πέρασε στη διαχείριση της ιδιοκτήτριας ΑΣΤΥ Α.Ε., του ομίλου Παρασκευαΐδη, έχοντας αντιμετωπίσει ουκ ολίγα προβλήματα ρευστότητας και οφειλών σε προμηθευτές, εργαζομένους κ.τ.λ. Εξ ου και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή τη στιγμή, η αγορά φαίνεται ότι βρίσκεται σε αναμονή των επόμενων κινήσεων της Αlpha Bank, ως βασικής πιστώτριας της ΑΣΤΥ Α.Ε.

Η περίπτωση του «Πεντελικόν»

Στην άλλη πλευρά της Αθήνας, στα βόρεια προάστια, ηχηρή παρουσία, αν και εφόσον φυσικά ευοδωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, θα αποκτήσει η Starwood, η οποία συζητά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να αναλάβει τη διαχείριση του «Πεντελικόν». To πολυτελές ξενοδοχείο του Κεφαλαρίου, με ιστορία σχεδόν 90 ετών αφού εγκαινιάστηκε το 1927, έχει περάσει στην εταιρεία Canaima, ιδιοκτησίας της οικογένειας Δουζόγλου, ομογενών από τη Βενεζουέλα, έπειτα από πλειστηριασμό πέρυσι τον Απρίλιο με επισπεύδουσα την Alpha Bank. Tώρα οι νέοι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε επαφές με τη Starwood για τη σύναψη συμφωνίας διαχείρισης, ενώ έχουν κινήσει τις διαδικασίες και για τη στελέχωση του management του ξενοδοχείου, το οποίο πάντως παραμένει με την επιγραφή στις κλειστές πόρτες του, από πέρυσι τον Μάιο, που γράφει ότι «η νέα ιδιοκτήτρια θα προβεί σε άμεσες εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου». Οι εργασίες πράγματι έχουν ξεκινήσει, ωστόσο βρίσκονται σε εντελώς προκαταρκτικό στάδιο και φαίνεται ότι θα χρειαστεί ακόμη αρκετό διάστημα, έως ότου το ιστορικό ξενοδοχείο ξανανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

sel10f

Πάντως, από πλευράς τoυ διεθνούς κολοσσού της Starwood, η οποία είχε μονοπωλήσει στα τέλη του περασμένου έτους την επικαιρότητα με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσής της με τον όμιλο της Marriott International, οι κινήσεις της το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά είναι συνεχείς: προ δεκαπενθημέρου η αμερικανική αλυσίδα υπέγραψε την παράταση για ένα ακόμη έτος της συμφωνίας franchise με την Αστήρ Παλάς, δεδομένου ότι η διαχείριση του συγκροτήματος της Βουλιαγμένης ασκείται ούτως ή άλλως από την τελευταία από τις αρχές του 2015. Η ισχύς της προηγούμενης συμφωνίας έληγε στο τέλος του τρέχοντος μηνός και οι δύο πλευρές βρίσκονταν ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε επαφές για το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας τους. Κάτι τελικά που κρίθηκε αναγκαίο, δεδομένης και της μεταβατικής περιόδου στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο «Αστέρας», σε αναμονή και της οριστικοποίησης της μεταβίβασης του 90% στο τουρκοαραβικό σχήμα της Jermyn Street από την Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Αν και η ολοκλήρωση της συμφωνίας τοποθετείται με βάση τις εκτιμήσεις από πλευράς της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, η Jermyn Street φαίνεται να έχει ήδη έρθει σε επαφές με διεθνείς κολοσσούς από το κομμάτι της διαχείρισης για το φιλέτο της Βουλιαγμένης, με ορισμένες πληροφορίες να φέρουν και τη Four Seasons Ηotels & Resorts μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Σε συμφωνία franchise μετετράπη πρόσφατα και η συμφωνία διαχείρισης που είχε η Starwood για το συγκρότημα της Costa Navarino, και συγκεκριμένα για τα ξενοδοχεία «The Westin Resort» και «The Romanos, a Luxury Collection Resort». Πλέον η διαχείριση των μονάδων περνά στην ΤΕΜΕΣ, τον φορέα ανάπτυξης του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την Costa Navarino, και οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται σε επίπεδο franchise.

Πολύ κοντά σε συμφωνία με ξένη αλυσίδα διαχείρισης βρίσκεται και η διοίκηση του Ταµείου Επαγγελµατικής Ασφάλισης – Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων για το πρώην ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21», στη συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και Κάνιγγος. Το Ταμείο είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου τον περασμένο Οκτώβριο και τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας μίσθωσης μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στον Μάρτιο. Η επικείμενη συμφωνία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «βρίσκεται σε καλό δρόμο», θα περιλαμβάνει πλήρες χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας αλλά και πρόγραμμα ανακαίνισης της μονάδας που παραμένει κλειστή ήδη από το 2010 (είχε πάντως ανακαινιστεί πλήρως για τους Ολυμπιακούς του 2004), όταν τα λουκέτα στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας ήταν σύνηθες φαινόμενο. Τότε το ξενοδοχείο, δυναµικότητας 72 δωµατίων, είχε κλείσει με την αιτιολογία του υψηλού ενοικίου, στο οποίο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί λόγω χαμηλής πληρότητας.

sel10b

Το «Hilton» Αθηνών

Η εκκίνηση για το σημαντικότερο ξενοδοχειακό deal, μετά από αυτό του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, έγινε την περασμένη εβδομάδα και αφορά φυσικά την επίσημη έναρξη των διαδικασιών πώλησης από μέρους της Alpha Bank του «Hilton».

Μετά τα ανοδικά σερί στα έσοδα της τελευταίας τριετίας και τις προβλέψεις, το 2016, μία ακόμη χρονιά ανόδου στον τουρισμό της Αθήνας, ο όμιλος της Alpha Bank θεωρεί ότι η δεδομένη συγκυρία ενδείκνυται για την πώληση ενός από τα πιο σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία, της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του «Hilton» Aθηνών.

Ιδιώτες, funds, sovereign funds αλλά και tour operators, περιλαμβάνονται στους περισσότερους των 30 ενδιαφερομένων αγοραστών του Athens Hilton, οι οποίοι και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους κατά την α΄φάση του διαγωνισμού της που διενεργεί η Alpha Bank. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενδιαφέροντος στη Citigroup Global Markets της απόκτησης του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του ιστορικού αυτού ξενοδοχείου με διαχειρίστρια την Hilton, ήταν η Παρασκευή 11 Μαρτίου.

sel10c

Μεταξύ των μνηστήρων που φέρονται να έχουν χτυπήσει παλιότερα την πόρτα της Alpha Bank ήταν ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κατσιματίδης και πιο πρόσφατα η Blackstone, η οποία μάλιστα φέρεται μέσα στο φθινόπωρο να υπέβαλε και πρόταση εξαγοράς πέριξ των 160-170 εκατ. ευρώ, η κινεζική Fosun (της οποίας το ενδιαφέρον είναι γνωστό για την ελληνική αγορά), αμερικανικό fund που επιζητεί εδώ και ενάμιση χρόνο να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά αυτόνομα ή σε συνεργασία με ελληνικό όμιλο, αλλά και εγχώριοι παίκτες.

Η συγκυρία, πάντως, φαίνεται ότι βοηθά τη διαδικασία, αν ληφθεί υπόψη ότι το «Hilton» Αθηνών διατήρησε, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, υψηλότερα νούμερα πληρότητας -λίγο χαμηλότερα του 70%- για το περασμένο έτος σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό των λοιπών πεντάστερων μονάδων της Αθήνας, ενώ η μέση τιμή δωματίου για το 2015 κυμάνθηκε στα 145 ευρώ. Πληρότητα και έσοδα εμφανίζονται βελτιωμένα για την προηγούμενη χρονιά σε σύγκριση με το 2014 και μάλιστα πάνω από τις αρχικές προσδοκίες της διοίκησης στις αρχές του 2015. Θετικά φαίνεται ότι είναι τα πρώτα μηνύματα και για το 2016 με βάση τα ποσοστά των κρατήσεων, γεγονός στο οποίο συντελούν και τα ανοδικά νούμερα του τουρισμού της Αθήνας. Η συνολική δυναμικότητα του «Hilton Athens», το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως πριν από μια 12ετία, ανέρχεται σε 506 πολυτελή δωμάτια και σουίτες (μετά την προσθήκη της νέας πτέρυγας των 84 δωματίων το 2004).

Απόρρητο Απόρρητο