Για πλήγμα στον τουρισμό λόγω της διήμερης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, για τις 29 και 30 Ιουλίου 2017, στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής, συμπεριλαμβανομένης και της Ακρόπολης κάνουν λόγο οι τουριστικοί φορείς.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος απηύθυνε επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, με την οποία ζητεί να βρεθεί άμεσα λύση για το ζήτημα στην ”καρδιά” της τουριστικής περιόδου.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή του ΣΕΤΕ “το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Ειδικότερα για την Αττική και την πόλη της Αθήνας, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους επιλογής ταξιδιού. Μάλιστα, για πολλούς από αυτούς τους ταξιδιώτες, η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής είναι στόχος ζωής, αφού δεν θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ξανά παρόμοιο ταξίδι. Για να μην δημιουργηθούν συνθήκες αρνητικής φήμης για ολόκληρη τη χώρα, ιδίως κατά τη διάρκεια της κορυφής της τουριστικής περιόδου, παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση η οποία θα αναιρέσει την απόφαση για την επικείμενη απεργία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά”.

Σε πιο ”δηκτικό” τόνο, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων fedHATTA δίνει…”συγχαρητήρια για το πλήγμα που προκαλείται στον τουρισμό μας. Ενα ταξίδι ζωής για πολλούς ταξιδιώτες που επισκέπτονται την χώρα μας, η γνωριμία με τους αρχαιολογικούς μας χώρους, και ιδιαίτερα το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, την Ακρόπολη, θα μείνει ξανά ένα απραγματοποίητο όνειρο, χάρη στην νέα απεργία του Σαββατοκύριακου. Ο τουρισμός και η οικονομία μας πλήττονται με σταθερά βήματα για μια ακόμη φορά”, αναφέρει η fedHATTA.

“Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα καλούμαστε να ενημερώσουμε το διεθνές δίκτυο συνεργατών μας και τους διεθνείς επισκέπτες μας ότι θα βρουν κλειστές τις πόρτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στην Αττική.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) εξήγγειλε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση – ακολουθώντας το παράδειγμα της ΠΕΥΦΑ – μέσα στον Ιούλιο (29 & 30) με τα ίδια αιτήματα.

Από τις 4 Ιουλίου είχαμε απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα διαβούλευσης, να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ελπίζουμε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η πολιτεία να αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από την αδυναμία εξεύρεσης λύσης.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου η Αθήνα και οι όμοροι νομοί είναι γεμάτοι τουρίστες που έχουν μήνες πριν προγραμματίσει την άφιξή τους στην Αθήνα με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων που εξαιτίας της απεργίας θα ανατραπεί ή δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι δε συνάδελφοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καλούνται να αναζητήσουν λύσεις και να δώσουν εξηγήσεις στους πελάτες τους οι οποίοι αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας τις πιο πολύτιμες ημέρες του χρόνου τους που είναι οι διακοπές τους. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους – Υπουργεία, εργαζόμενους – να επιστρατεύσουν κάθε δυνατότητα αποφυγής της άσκοπης ταλαιπωρίας των επισκεπτών της Αττικής.

Δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρείται ο Τουρισμός της χώρας από τους ανθρώπους που ζουν από αυτόν”, καταλήγει η ανακοίνωση – έκκληση της Ομοσπονδίας.