Η παράλυση που έχει προκαλέσει στον τουρισμό η κρίση του κορωνοϊού, απειλεί να ρίξει την Ελλάδα πίσω στις μαύρες ημέρες της κρίσης της ζώνης του ευρώ που «χτύπησε» πριν από 10 χρόνια, καθώς η τουριστική βιομηχανία αντιστοιχεί στο 1/5 της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Στο πρακτορείο μιλούν επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Charlie Chahine, ξενοδόχος στη Σαντορίνη, που υπό κανονικές συνθήκες, τέτοιες μέρες, θα υποδεχόταν τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό.

Μερικοί μόνο από το προσωπικό του που αριθμεί 30 εργαζομένους, θα σερβίρουν κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα

«Η κατάσταση είναι στο μηδέν, τίποτα δεν κινείται. Πώς θα έρθουν εδώ οι τουρίστες χωρίς αεροπλάνα; Με υποβρύχιο;», αναφέρει. Τα Φηρά τώρα μοιάζουν με πόλη – φάντασμα.

Όπως λέει, από το προσωπικό του έμειναν μόνο οι οκτώ και υπάρχουν φόβοι ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ακόμα χειρότερο από εκείνο του 2015, όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει capital controls για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Πέρυσι, τέτοια εποχή είχαμε 12 κρουαζιέρες και πάνω από 15 πλοία που έφταναν στη Σαντορίνη. Τώρα βλέπουμε ένα πλοίο κάθε τρεις ημέρες».

Εάν ο τουρισμός καταρρεύσει φέτος, αναφέρουν οικονομολόγοι, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε κίνδυνο απώλειας των όσων αποκόμισε από τις προσπάθειες 10 ετών σε επίπεδο οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Αυτή τη φορά το σοκ θα είναι πού μεγαλύτερο από άλλες κρίσεις στο παρελθόν», αναφέρει ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται από την ΕΕ ότι θα συρρικνωθεί κατά 9,7% φέτος, σχεδόν 1% περισσότερο από το 2011 που ήταν η χειρότερη χρονιά της κρίσης χρέους και η ανεργία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 20% – φθάνοντας εκεί που ήταν δυο χρόνια πριν.

Το ελληνικό χρέος αναμένεται φουσκώσει φθάνοντας σχεδόν το 200% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται πάντως στις επιδόσεις της Ελλάδας στην υγειονομική αντιμετώπιση του νέου ιού, που ήταν και μια από τις καλύετερες, αν και ο τουρισμός της εξαρτάται κυρίως από ιδιαίτερα πληττόμενες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Θεωρώ ότι η οικονομική επιδείνωση θα αποδειχθεί προσωρινή, καθώς η Ευρώπη αντιδρά», τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο Reuters.  Η ΤτΕ βλέπει συρρίκνωση έως 4% φέτος στο βασικό της σενάριο και στο 8% στο χειρότερο.

«Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η απάντησή της θα είναι ανάλογη των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ακόμα κι αν υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ο τουριστικός κλάδος αναμένει ότι θα απαιτηθούν χρόνια για να ξαναπετύχει τα έσοδα των 18 δισ. που πέτυχε πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, επικεφαλής του ΣΕΤΕ, «για να είμαστε ρεαλιστές, το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, αλλά δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τα έσοδα του 2019, πριν το 2023».

Από τις 700.000 θέσεις εργασίας που υπήρχαν στον κλάδο το 2019, ορισμένες μπορεί να χαθούν για πάντα, καταλήγει το ρεπορτάζ.