Σε μία χρονιά όπως η φετινή όπου ο ανταγωνισμός στις τουριστικές αγορές της Μεσογείου έχει επανέλθει δριμύτερος οι τουριστικοί φορείς, μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επαναφέρει το αίτημα για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ σε τουρισμό-μεταφορές 11%, κίνηση η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Το θέμα, όπως και αυτό της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τέθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη το επιτελείο του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Παράσχης, οι αντιπρόεδροι Ευτύχης Βασιλάκης, Καλλίνικος Καλλίνικος, Αγάπη Σμπώκου, αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Μανώλης Γιαννούλης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Βερνίκος, και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Θάνος.

Σε σχέση με τον ενιαίο ΦΠΑ σε τουρισμό- μεταφορές, αποτελεί πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων, ήδη από το ξεκίνημα της πρώτης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, ωστόσο η πανδημία, από το 2020 και μετά ανέτρεψε δεδομένα και προτεραιότητες. Τώρα, στην πρώτη πλήρη, «κανονική» χρονιά ο ΣΕΤΕ επαναφέρει κι επισήμως το σχετικό αίτημα (σ.σ. το θέμα είχε συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον περασμένο Απρίλιο) με το σκεπτικό ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιτευχθεί το μεγάλο ζητούμενο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας σε ένα προϊόν της χώρας, εξαγώγιμο σε ποσοστό πάνω από 90% όπως είναι το τουριστικό, που καταναλώνεται όμως στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, ενώ υπάρχει η άποψη που λέει ότι μειώνοντας το ΦΠΑ εσωτερικά, στην εσωτερική κατανάλωση, η μείωση αυτή πιθανότατα να μην περάσει στον καταναλωτή και να το επωφεληθεί η επιχείρηση, στον τουρισμό δε συμβαίνει το ίδιο: Το τουριστικό προϊόν είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν σε ποσοστό μάλιστα πάνω από 90%, που επειδή ακριβώς καταναλώνεται στην Ελλάδα καταβάλλεται ΦΠΑ, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με τις εξαγωγές στο εξωτερικό που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου γιατί η μείωση του ΦΠΑ θα χρησιμοποιηθεί από την ίδια επιχείρηση προκειμένου να κάνει το ελληνικό τουριστικό «προϊόν» πιο ελκυστικό έναντι του Ισπανού, του Ιταλού ξενοδόχου κ.ο.κ..

Το θέμα της φορολογίας που επηρεάζει τη ζήτηση του τουριστικού προϊόντος έχει προτάξει και η Τράπεζα της Ελλάδος εστιάζοντας και στη διαπίστωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ΕΤC) ότι παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για προορισμούς όπου ισχύει έκπτωση στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) των τουριστικών καταλυμάτων. Η ΤτΕ διαχωρίζει τους “γενικούς” συντελεστές ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και τους “ειδικούς” συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα καταλύματα παραπέμποντας και στα νούμερα στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. των 27, εκτός της Δανίας, οι συντελεστές ΦΠΑ στα καταλύματα είναι χαμηλότεροι σε σύγκριση με τους συντελεστές που ισχύουν για την πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα η διαμονή φορολογείται με συντελεστή 13%, που είναι ο τέταρτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27, έναντι 24% που ισχύει γενικά για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Στις περισσότερες ανταγωνίστριες χώρες, ως προς τον τουρισμό, οι συντελεστές στη διαμονή είναι χαμηλότεροι από ό,τι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής ΦΠΑ σε ξενοδοχεία-καταλύματα είναι 10% στην Ιταλία και την Ισπανία, 9% στην Κύπρο και 6% στην Πορτογαλία. Αντίθετα, στην Κροατία ισχύει φορολογικός συντελεστής 13% στη διαμονή, όπως και στην Ελλάδα, ενώ η φορολογία σε αγαθά και υπηρεσίες γενικά είναι οριακά υψηλότερη από ό,τι στη χώρα μας (25%). Τέλος, στην Τουρκία ο ΦΠΑ σε ξενοδοχεία-καταλύματα ήταν σχεδόν μηδενικός και από 1.1.2023 διαμορφώθηκε σε 2%.

«Καυτό» παραμένει για τον κλάδο και το θέμα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι του ελληνικού τουρισμού με μερίδιο τουλάχιστον στο 15%- κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς σχετικό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις, φορολογικές και άλλες (όπως π.χ. για αδειοδοτήσεις ως τουριστικό κατάλυμα σε πολυκατοικίες όπου το σύνολο των διαμερισμάτων εκμισθώνεται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, για δικαίωμα των ΟΤΑ να ορίζουν μέγιστο αριθμό ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο).

Στο ζήτημα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μεταξύ των προκλήσεων όπου «θα πρέπει να βρεθεί πολύ σύντομα, ένας τρόπος να κρατηθεί το μέτρο και η ισορροπία», αναφέρθηκε και χθές, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή. Στη συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού την περασμένη Τετάρτη ο ΣΕΤΕ έθεσε και το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα και με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό Ι Σχέδια Δράσης 2030 του Συνδέσμου.

Διαβάστε ακόμα

Γιάννης Φράγκος: Το «ναυάγιο» ενός εφοπλιστή που έπεσε σε ξέρα (pics)

Χρυσές λίρες: Σε υψηλό εξαετίας οι αγορές – Οι λόγοι πίσω από το «φρένο» στις πωλήσεις (πίνακες)

Πληθωρισμός: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ